roditi trece dete da ili ne
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Mozes,firmu zaposleni kosta platu i doprinose,ako bi tebe neki " prijatelj" zaposlio samo zbog trudnickog,onda naravno dajes mu samo doprinose,tacnije tih oko 65% na platu kolika zelis da ti bude...koliko sama odredis sebi platu i placas na nju doprinose tih 6 meseci,tolika ce ti plata biti posle celo porodiljsko od drzave...ako si odredis minimalac tih 9000,onda ce ti posle biti tolika ako si odredis 100.000 dinara onda ce ti biti plata tolika,ali naravno sve zavisi koliko ti imas da odvojis za doprinose narednih 6 meseci...
PODRSKA
Mislim da si odlucila ispravno.To je tvoj zivot i glupo je da bilo ko osudjuje tvoje postupke.Ja licno mislim da si ti veoma hrabra osoba,i imala si tesku odluku pred sobom.Zato sad odmaraj i uzivaj u svojoj trudnoci.Srecno 

ZDRAVO SVIMA OVO PITANJE NIJE MEDICINSKO ALI JA NE ZNAM KOGA DA PITAM? AKO NEKO ZNA NEK MI ODGOVORI NAJZAD SU RESILI DA ME PRIJAVE E SAD MENE ZANIMA POSLE KOLIKO MOGU OTVORITI TRUDNICKO S OBZIROM DA CE MORATI DA MI SE RADI SERKLAZ PA NECU MOCI DA RADIM? I DA LI CE MESECI TRUDNICKOG BOLOVANJA UCI U RADNI STAZ PRE OTVARANJA PORODILJSKOG? I DA LI MOGU POROILJSKO OTVORITI DVA TRI DANA PRE TERMINA DA BIH OSTVARILA SEST MESECI? HVALA UNAPRED INACE BEBA JE U REDU I DRAGO MI JE STO SAM RESILA DA JE RODIM
- JMA
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jun 09, 2008 6:52 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Drago mi je da si se odlucila za trece dete. Ja ih imam troje i mogu ti iz iskustva reci da je istina gde ima za dvoje ima i za troje.
Suprug i ja ih zajedeno imamo cetvoro, znaci gde ima za troje ima i za cevoro. Dece nikad dosta.
Razlika izmedju dvoje najmladjih je neki dan vise od 11 meseci, ali izlazimo na kraj uz puno ljubavi i razumevanja.
Sto se tice tvog pitanja u vezi bolovanja. Ne umem da ti odgovorim tacno, znam samo da je bolovanje za trece dete dve godine.
Srecno
Suprug i ja ih zajedeno imamo cetvoro, znaci gde ima za troje ima i za cevoro. Dece nikad dosta.
Razlika izmedju dvoje najmladjih je neki dan vise od 11 meseci, ali izlazimo na kraj uz puno ljubavi i razumevanja.
Sto se tice tvog pitanja u vezi bolovanja. Ne umem da ti odgovorim tacno, znam samo da je bolovanje za trece dete dve godine.
Srecno
evo me opet.od ponedeljka cu biti prijavljena a danas mi je bio zadnji dan na poslu. mora da mi se stavlja serklaz ali sta cu,kad mora mora.kazu da mogu odmah otvoriti bolovanje,a kad ce se to isplacivati ne znam,zna li neko? necu imati 6 meseci staza ni 100 posto porodiljskog,al bolje ista nego nista.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 10:56 am
buduci da sam celu trudnocu prelezala, otprilike znam kako ide. Naravno sve zavisi od firme, ali iskustva vecine je da ces se namuciti. Trudnice su izjednacene sa ostalim bolesnicima, iako mi stvarno nismo bolesne, tek prima se 65 %, prvi mesec bez problema jer ti direktno firma isplacuje, a kasnije socijalno, pa ce ti primanja kasniti oko 2 meseca. Mada firma, ukoliko ima sredstava i dobre volje, moze tebi isplacivati, i cekati da im socijalno refundira.
U dogovoru sa ginekoligom, naravno da mozes sto kasnije otvoriti porodiljsko, cula sam za zene koje su otvorile porodiljsko nedelju dana pre porodjaja (ja sam tu ispala glupa). Tek, kad se porodis idi sto pre i prijavi dete, zbog papira koje ce ti trebati za refundaciju porodiljskog. Naime, po zakonu, firma isplacuje 100%, a zatim ceka da joj Republika refundira, na osnovu dokaza da su ti isplatili. Problrem je sto vecina preduzeca, ceka da joj Republika refundira prvu isplatu kako bi ti isplatili drugu platu. Ja i jos neke drugarice smo se namucile, jer u ovoj zemlji svako tumaci zakon na svoj nacin, pa je guska iz racunovodstva, smatrala da mi ne treba islpacivati nista dok njoj Republika ne uplati. Posle cetiri meseca uspela sam da isteram stvari na cistac, ali me je kostalo mnogo zivaca. Cak sam i Zakon pronasla, i posavetavala se sa pravnikom...
Svi trabunjaju o beloj kugi, a trudnice bivaju maltretirane na svakom koraku...
U dogovoru sa ginekoligom, naravno da mozes sto kasnije otvoriti porodiljsko, cula sam za zene koje su otvorile porodiljsko nedelju dana pre porodjaja (ja sam tu ispala glupa). Tek, kad se porodis idi sto pre i prijavi dete, zbog papira koje ce ti trebati za refundaciju porodiljskog. Naime, po zakonu, firma isplacuje 100%, a zatim ceka da joj Republika refundira, na osnovu dokaza da su ti isplatili. Problrem je sto vecina preduzeca, ceka da joj Republika refundira prvu isplatu kako bi ti isplatili drugu platu. Ja i jos neke drugarice smo se namucile, jer u ovoj zemlji svako tumaci zakon na svoj nacin, pa je guska iz racunovodstva, smatrala da mi ne treba islpacivati nista dok njoj Republika ne uplati. Posle cetiri meseca uspela sam da isteram stvari na cistac, ali me je kostalo mnogo zivaca. Cak sam i Zakon pronasla, i posavetavala se sa pravnikom...
Svi trabunjaju o beloj kugi, a trudnice bivaju maltretirane na svakom koraku...
evo i mene. do dana danasnjeg nisam dinara primila a porodila sam se 1.12.08. Resenje o porodiljskom sam dobila tek pre neki dan a od 1.11. sam na bolovanju. Firma mi je u Novoj Pazovi a u firmi kazu da nista ne znaju. Cekaju refundaciju pa da mi uplate. Zna li neko da mi kaze kada ce to biti i da li ce mi biti odjednom uplacene sve plate do sada ili jedna po jedna? hvala unapred
Evo dame moje iz prve ruke, radim u fondu za zdravstVo pa cu vam reci neke stvari.,.. Bolovanje NE MOZE da se otvori nedelju dana pre porodjaja, po zakonu MORA da se otvori 28-45 dana pre TERMINA za porojaj...
Drugo> BOLOVANJE je 65 % od vase plate ali nikako ispod minimalnog republickog proseka (koji sada ne znam koliko je jer sam i sama na porodiljskom
)
Porezi NISU 65% od plate to se drugacije racuna ali necu o tome sada.
Neke opstine su usvojile da doplacuju trudnicko bolovanje sa dodatnih tj ostalih 35 % pa da trudnice imaju svih 100%, tako da se raspitajte u svojoj opstini kako stoje sa tim...
trece: Firma placa BOLOVANJE prvih 30 dana a vec od 31 dana se prelazi na teret FOnda za zdravstvo, s tim sto se u dogovoru sa pretpostavljenima ili jednostavno zavisi od politike firme u kojoj radite kako ce to biti isplaceno... Neke firme odmah nakon sto se ostalim radnicima isplate plate (sto je uslov!!!!) uplacuju i bolovanja sto trudnicama to i ostalima, a neke firme cekaju da se prvo to refundira od Zdravstva pa onda daju trudnicama plate... ALI TO SVE MOZE BITI REDOVNO AKO FIRME NAGLASAVAM FIRME ili njihovi knjigovodstveni servisi NA VREME DONESU DOZNAKE I OSTALE PAPIRE U ZAVOD!!!!
Znaci najvise dva meseca mozete biti bez plate, ako to traje duze to su VASI U FIRMI lenji!!!!!!!!!!!!!
Znam da sada i nezaposlene devojke-zene imaju pravo na trudnicko i porodiljsko samo i to zavisi iz kog ste mesta...
Eto nadam se da sam vam pomogla bar malo da shvatite kako sve to funkcionise
Drugo> BOLOVANJE je 65 % od vase plate ali nikako ispod minimalnog republickog proseka (koji sada ne znam koliko je jer sam i sama na porodiljskom

Porezi NISU 65% od plate to se drugacije racuna ali necu o tome sada.
Neke opstine su usvojile da doplacuju trudnicko bolovanje sa dodatnih tj ostalih 35 % pa da trudnice imaju svih 100%, tako da se raspitajte u svojoj opstini kako stoje sa tim...
trece: Firma placa BOLOVANJE prvih 30 dana a vec od 31 dana se prelazi na teret FOnda za zdravstvo, s tim sto se u dogovoru sa pretpostavljenima ili jednostavno zavisi od politike firme u kojoj radite kako ce to biti isplaceno... Neke firme odmah nakon sto se ostalim radnicima isplate plate (sto je uslov!!!!) uplacuju i bolovanja sto trudnicama to i ostalima, a neke firme cekaju da se prvo to refundira od Zdravstva pa onda daju trudnicama plate... ALI TO SVE MOZE BITI REDOVNO AKO FIRME NAGLASAVAM FIRME ili njihovi knjigovodstveni servisi NA VREME DONESU DOZNAKE I OSTALE PAPIRE U ZAVOD!!!!
Znaci najvise dva meseca mozete biti bez plate, ako to traje duze to su VASI U FIRMI lenji!!!!!!!!!!!!!
Znam da sada i nezaposlene devojke-zene imaju pravo na trudnicko i porodiljsko samo i to zavisi iz kog ste mesta...
Eto nadam se da sam vam pomogla bar malo da shvatite kako sve to funkcionise

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:04 am
E super da ima neko od koga mozemo dobiti inf. iz prve ruke. Sandla, imam jedno pitanje ako ti nije problem da mi odgovoris, bila bih ti jako zahvalna. Radim na fakultetu i prijavljena sam na godinu dana kao strucni saradnik i to na 50% radnog vremena.
Da li ja uopste imam pravo na neka primanja ako ostanem trudna, moram da kazem da je moja plata jako niska, ispod 10000 hiljada, a da ostatak dobijam preko nekih putnih naloga
Da li ja uopste imam pravo na neka primanja ako ostanem trudna, moram da kazem da je moja plata jako niska, ispod 10000 hiljada, a da ostatak dobijam preko nekih putnih naloga
uh... gde me nadje odmah sa komplikovanim slucajem
koliko ja znam cim si prijavljena tj radnom odnosu ostvarujes pravo na trudnicko, a ostatak nisam sigurna, to kolika ce ti biti plata tj bolovanje. Znam da postoji neki minimum na republickom nivou, ispod koga ne sme niko da primi, bio je nekada 12000 kao sto su minimalci danas, e sad, s obzirom da si na 50% ...hm.. aj ovih dana cu gledati da vidim da se raspitam kako to ide, i zbog sebe da bih u buduce znala