Rezistentnost bakterija - za drPedju

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
vjovanov
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 09, 2007 11:38 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Rezistentnost bakterija - za drPedju

Post od vjovanov »

Isla sam na testiranje na ureaplasmu, mycoplasmu i chlamidiju u dva instituta: Institut za mikrobiologiju i imunologiju i u "Batut".
Rezultati na prve dve bakterije se razlikuju u pomenutim institutima. Naime, u Institutu za mikrobiologiju rezultat je bio negativan, dok je u "Batut"-u dve nedelje kasnije pokazao pozitivan rezultat sa sve antibiogramom i njihovom kolicinom. Napominjem da je antibiogram pokazao sensitivity samo na Doxycyclin, moje divne bakterije su na ostale lekove pokazale rezistentnost.
Otisla kod doktorke, ona mi je prepisala terapiju Dovicinom 7 dana i sve je to lepo - lecim bakterije za koje nisam sigurna da imam.
Moje pitanje bi bilo : da li je moguce da, pod pretpostavkom da nemam ureaplazmu i mikoplazmu, nakon terapije Dovicinom te bakterije u mojoj vag. flori postanu rezistentne i na Doxycyclin?
Naravno, ovim zaobilazimo problem koji me ostavlja u nedoumici povodom validnosti rezultata. Takodje, ostavljam mogucnost da su se bakterije naglo umnozile za tih 15 dana od prvog testiranja do kolicine od 10000ccu/ml.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Zašto razmišljate na taj način?
Rezistencija se mnogo sporije razvija nego što vi mislite.
Važno je koju vrstu testa su radili npr. DIF ili neku drugu? Dalje važna je i tehnika uzimanja brisa, način i dužina skladištenja i eventuanog transporta do labaratorije.

Pozdrav DrPeđaDj
Merylin
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm

Post od Merylin »

U 21.v.u zemlji Srbiji se nije ovladalo tehnikom uzimanja brisa,sumnjiv je nacin i duzina skladistenja i eventualni transport do laboratorije.Sa druge strane ja sam savrseno ovladala tehnikom davanja para laborantima koji poznaju nacin skladistenja mog novca,a eventualni elektronski transport mog novca od banke do laboratorije nije moguc jer placam iz dzepa pre nego sto stignem da izustim:,,Dobar dan"!
vjovanov
Novi član
Novi član

Post od vjovanov »

Zahvaljujem dragom doktoru na odgovoru.

Posto su rezultati analiza prilicno nedeskriptivni, nisam u situaciji da odgovorim na pitanje o vrsti testa. Na moju unezverenu reakciju povodom razlike u rezultatima, u „Batut”-u su mi rekli da je to moguce s obzirom na cinjenicu da u Institutu za mikrobiologiju sami prave podloge za zasejavanje bakterija, dok ih u „Batut”-u uvoze. To je, pretpostavljam, trebalo da znaci da je ono sto je uvezeno i skupo istovremeno i dobro, u sta zaista ne zelim da poverujem.
Merylin
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm

Post od Merylin »

Zgranuta sam i duboko razocarana u nase zdravstvo!Preostaje mi jedino da se molim Bogu da ne dodjem u situaciju da mi zatreba lekar.
Djuu
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:52 pm
Kontakt:

Post od Djuu »

Ne znaci to da je ono sto je uvezeno i dobro nego se radi o razlicitim testovima, ovaj uvezeni je komercijalni test sa antibiogramom (ujedno je i skuplji) a ovaj sto se pravi je samo test bez antibiograma. Ukoliko je pozitivan menja se boja podloge. Tako da je ovaj komercijalni test osetljiviji.
Naravno postoji i sansa greske prilikom pravljenja testova izazvane ljudskim faktorom. Ko radi taj i gresi, zar ne?
kacica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 08, 2007 4:54 pm

Re: Rezistentnost bakterija - za drPedju

Post od kacica »

Vjovanov,da li imas neke tegobe,mislim simptome........ :roll:
vjovanov
Novi član
Novi član

Post od vjovanov »

Nemam nikakve simptome.
Vag. sekret mi je VI grupa, PAPA II, kolposkopija pokazala, citiram, „odlicno stanje grlica”.
Naravno, pod uslovom da izuzmemo cinjenicu da sam u julu imala spontani pobacaj zbog kog sam i radila pomenute testove.
Sta da ti kazem, paranoja i nepoverenje me je obuzelo jer ipak nakon ovog lecenja urea i mikoplazme cu trebati ponovo na test, pa ponovo mogucnost ko-zna-cime-izazvanih pogresnih rezultata ...
kacica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 08, 2007 4:54 pm

Post od kacica »

Ja sam radila od februara meseca par puta briseve na ureaplazmu,bili su uglavnom pozitivni sto sam ocekivala,nikako da je se resim.Najgore mi je bilo kada mi je treci kontrolni bio negativan,a meni simptomi jos tu. Eto,u pitanju je suprotna stvar,kada imas problem a nje nema. Naravno i drugi rezultati su bili ok. Ubedice me jos da mi je iz glave. Zdrava sam a problem tu.
Mislim da je najbolje da ih ponovis,jeste da kostaju ali..... Ne znas danas ni gde otici. Treci put uradi pa vidi....
Srecno :wink: Dovoljno sam razocarana svojim stanjem da te u potpunosti razumem.... :roll:
Odgovori