Rendgen u ranoj trudnoci
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Apr 09, 2008 2:04 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Rendgen u ranoj trudnoci
Draga ObGyn, molim vas da mi pomognete savetom. Problem koji imam slican je problemu gospodje Pastrakovic, koja se srecno porodila. Imam 35 godina, dva normalna porodjaja i dva zdrava deteta. Imala sam tri prekida trudnoce (spiralu sam morala da skinem zbog cestih infekcija, a kontraceptivne pilule ne podnosim, izazivaju mi strasne mucnine). Poslednja menstruacija bila mi je 3. 3, a ciklusi su mi na 24 ili na 26 dana. 29. 3. imala sam sistematski pregled. Doktor radiolog radio mi je ultrazvuk dojke i stomaka, ucinilo mu se da nesto vidi u uterusu, ali, posto je besika bila prazna, nije bio siguran. Ja sam pitala da nije mozda plod, posto mi menstuacija mozda kasni (mada sam, buduci da mi je to bio 26. dan ciklusa, ocekivala da cu je dobiti) i posto bih htela bebu. Nije bio siguran, ali me je, bez ikakvih problema, poslao na rendgen pluca. Meni na pamet nije palo da je to opasno, verovatno zato sto sam ocekivala menstruaciju. Posle nekoliko dana (3. 4) otisla sam kod svog ginekologa, gde je ustanovljena trudnoca (V nedelja). A onda sam se setila rendgena. Posto ne bih da rizikujem, zanima me sa kolikom se sigurnoscu pregledima moze utvrditi da li je sa plodom sve u redu i kakve su eventualne anomalije moguce. Muz je pre dva dana isao u genetsko savetovaliste na Inst. za majku i dete. Tamo su mu rekli da je plod u prve cetiri nedelje otporan i da je procedura ekspertski ultrazvuk i analize krvi, na osnovu kojih ce se zakljuciti da li je potrebna amniocenteza. Unapred hvala i pozdrav od zabrinute mame.
...............
Ista sutiuacija se desila nasoj snaji.U ranoj trudnoci se desilo snimanje pluca.Predlagali su joj da se prati trudnoca ili da prekine.Nije htela da rizikuje,prekinula je trudnocu.Posle 6 meseci je zatrudnela,pridrzavala se svih pravila.......rodila sina,koji je umro 5.dana zivota od teske srcane mane.Onda se pokajala sto nije tu trudnocu zadrzala,jer nema pravila.
Cula je i ona taj podatak da je plod u ranoj trudnoci/ne znam do koje nedelje tacno/zasticen od rtg zracenja.
Posavetuj se sa pravim strucnjakom,veliku odluku tre da doneses.To sto je interesantno da svaka trudnoca,pa i ona kad se nije desilo snimanje pluca,nosi rizik.
Srecno kakvu god odluku donela.pozdrav
Cula je i ona taj podatak da je plod u ranoj trudnoci/ne znam do koje nedelje tacno/zasticen od rtg zracenja.
Posavetuj se sa pravim strucnjakom,veliku odluku tre da doneses.To sto je interesantno da svaka trudnoca,pa i ona kad se nije desilo snimanje pluca,nosi rizik.
Srecno kakvu god odluku donela.pozdrav
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Mar 30, 2008 12:29 am
Ja sam trenutno 8 mesec trudnoce, i isla sam isto tako na snimanje pluca u ranoj trudnoci, uglavnom slicna prica kao tvoja. Isla sam u genetsko savetovaliste u institutu za m i d i u narodnom frontu... Niko mi nista konkretno nije rekao, osim da radim sve analize koje se i inace svim trudnicama predlazu, NE POSTOJI MOGUCNOST (u nasoj zemlji) da se utvrdi koja je kolicina zracenja i da li je mozda ostetila plod, i NIKO ti nece reci STA JE MOGLO DA SE DESI SA PLODOM, TJ KOJE ANOMALIJE... Tako je bar bilo meni. Kazu jedino, u prve dve nedelje trudnoce da je plod ostecen telo bi ga odbacilo tj umro bi. Ali posle toga sve je jako rizicno u ta prva tri meseca. Ja sam bas mnogo istrazivala, po internetu i pitala razne lekare, i sto sa vise pitala to sam u vecoj panici bila...ali svi ti regularni testovi, koje si spomenula i sama, su bili u redu, pa sam morala da se opustim i prestanem da se mucim time... inace dr obgin kaze sledece ...
kolicina zracenja koju jedan embrion/ fetus moze podnijeti bez ikakvih organskih promjena na organima je mnogo veca nego sto mi pretpostavljamo...prema protokolu o radioloskim pretragama u trudnoci Americkog Drustva Ginekologa i Obstetricara, je slijedeca:
- niti jedna pojedinacna radioloska procedura nije dovoljna da osteti zdrav embrion/fetus.
- rizik za fetalne anomalije, zastoj u rastu ili spontani pobacaj se ne povecava ukoliko embrion/fetus nije izlozen vise od 7 rada.
- granica koja izaziva mentalnu retardaciju je izmedju 20-40 rads
Procedure i iznos radijacije u radima: ( 1 rad = 1000 milirads )
1. snimak pluca-------------------0.02-0.07 milirad
2. snimak abdomena u jednom pravcu---100 milirad
3. snimak kuka ( u jednom pravcu ) -----200 milirad
4. mamogram----------------------------7-20 milirad
5. snimak crijeva sa kontrastom-------2-4 rads
6. CT scan glave ili grudnog kosa----- < 1 rad
7. CT scan abdomena i lumbarne kicme----3.5 rads
8. CT karlice/zdjelice-----------------------250 milirads
Dakle, to sto ste Vi imali snimak kicme uopste nije ostetilo Vas fetus ni u kome smislu, ukoliko je sve prije toga bilo u redu.
Tako da,nadam se da ce sve biti u redu sa tvojom bebom takodje...
Ne znam sta da it kazem, ja isto vec imam jedno dete, malo.. Ako imas jos neko pitanje samo izvoli
puno srece i pozdrava zelim
kolicina zracenja koju jedan embrion/ fetus moze podnijeti bez ikakvih organskih promjena na organima je mnogo veca nego sto mi pretpostavljamo...prema protokolu o radioloskim pretragama u trudnoci Americkog Drustva Ginekologa i Obstetricara, je slijedeca:
- niti jedna pojedinacna radioloska procedura nije dovoljna da osteti zdrav embrion/fetus.
- rizik za fetalne anomalije, zastoj u rastu ili spontani pobacaj se ne povecava ukoliko embrion/fetus nije izlozen vise od 7 rada.
- granica koja izaziva mentalnu retardaciju je izmedju 20-40 rads
Procedure i iznos radijacije u radima: ( 1 rad = 1000 milirads )
1. snimak pluca-------------------0.02-0.07 milirad
2. snimak abdomena u jednom pravcu---100 milirad
3. snimak kuka ( u jednom pravcu ) -----200 milirad
4. mamogram----------------------------7-20 milirad
5. snimak crijeva sa kontrastom-------2-4 rads
6. CT scan glave ili grudnog kosa----- < 1 rad
7. CT scan abdomena i lumbarne kicme----3.5 rads
8. CT karlice/zdjelice-----------------------250 milirads
Dakle, to sto ste Vi imali snimak kicme uopste nije ostetilo Vas fetus ni u kome smislu, ukoliko je sve prije toga bilo u redu.
Tako da,nadam se da ce sve biti u redu sa tvojom bebom takodje...
Ne znam sta da it kazem, ja isto vec imam jedno dete, malo.. Ako imas jos neko pitanje samo izvoli
puno srece i pozdrava zelim
pozdrav
Pogledaj temu PREKID TRUDNOCE POSLE 10.GEST.NEDELJE,mozda pronadjes resenje svog problema.Ta se cura javila sa pitanjima o prekidu trudnoce jer je takodje imala snimanje u ranoj trudnoci,pa je prica dobila malo drugaciji karakter.....................na kraju je rodila zdravo dete,srecna je............................
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Apr 09, 2008 2:04 pm
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Mar 30, 2008 12:29 am
Re: Rendgen u ranoj trudnoci
Iako sam procitala vase slucajeve, i dalje sam na smrt preplasena i ne znam sta da radim. Snimala sam pluca bez zastite u veoma ranoj trudnoci (posto nisam vodila evidenciju, ginekolog mi je rekao da sam trebala da dobijem menstruaciju 23 ili 24 septembra a ja snimala pluca 22. oktobra). Beba je sada 8 nedelja i 4 dana. Za sad je sve u redu, ona se normalno razvija, ali se ja plasim da i pored svih pregleda koje mogu da uradim i dalje necu znati da li svi organi rade normalno, da li beba cuje, vidi i jel ima moc govora ili je snimanjem pluca nesto od toga osteceno. Inace imam cerku koja ce 29. januara napuniti 2 godine, i bila sam takodje sa njom u prostoriji kada su njoj snimali pluca (morali smo svi u porodici da to uradimo). Tamo me naravno nisu upozorili niti stavili bilo kakvu zastitu (mada i da su me pitali nisam sigurna sta bih rekla ali to vise i nije bitno). Uglavnom, radiolog koga smo pitali o misljenju je rekao da trudnocu treba prekinuti, kao i osoblje iz ATD-a. Moj ginekolog kaze da ja moram sama odluciti i da cu sama osetiti sta treba da radim. Medjutim, ja koliko god zelela da rodim bebu, nemam nikakav predosecaj u vezi nje, jedino strah i uzasno crne misli u vezi onoga sto bi moglo da joj se desi. Molim vas ako neko ima bilo kakav savet ili informaciju znacilo bi mi veoma veoma mnogo. Takodje, jedan medicinski brat iz ATD-a nam je rekao da se isto to desilo njegovoj zeni, i da su u 4. mesecu trudnoce otkrili promene na bebi, tako da je ona morala da prekine trudnocu tada. Hvala unapred svima koji mi zele pomoci na bilo koji nacin.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 11, 2010 9:12 pm
treba mi pomoc....pre 4 dana sam imala udes, gde sam samo nos polomila, ali su me u UC snimali i to rtg glave vratni deo kicme i grudni kos...juce sam imala operaciju nosa, totalna anestezija i sad pijem antibiotike...pre dva dana sam otkrila da sam u drugom stanju, istog dana sam otisla kod ginekologa i ona mi je rekla da nije rizik jer je tek 30 dana od poslednjeg ciklusa...sad pijem antibiotike, jer moram zbog mogucih infekcija od operacije i samo se plasim....sta ce biti sa detetom...
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Ako ste pili i pijete antibiotike u toku prvog tromesechja trudnoce onda su jako velike sanse da plod bude ostecen!
O svemu vezanom za trudnocu morate da prichate sa svojim ginekologom i da idete na redovn ekontrole i naravno ako se pokaze da nesto sa plodom nije u redu donesete odluku koja je najbolja po vas trenutno!
O svemu vezanom za trudnocu morate da prichate sa svojim ginekologom i da idete na redovn ekontrole i naravno ako se pokaze da nesto sa plodom nije u redu donesete odluku koja je najbolja po vas trenutno!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
-
- Novi član
zato sam i otisla dan pre operacije kod ginekologa. poslednja menstruacija je bila 9.11., zacece 23.11, a udes i snimanje 7.12....doktorka mi je rekla da nema rizika jer je tek cetvrta nedelja...ali je mene sad strah zbog antibiotika koje moram da pijem, zbog operacije koju sam imala...
Koji antibiotici su u pitanju?
-
- Novi član
palitreks, 2x1000mg dnevno. danas sam radila Betahcg, u cetvrtak imam kontrolu kod ginekologa a u petak skidam masku sa lica...ma ocajna sam totalno, ljudi me uveravaju da ce sve biti ok, ali toliko zracenja, totalna i antibiotici,,,,,ne znam... 

Za Palitrex (cefaleksin) nije dokazano da ima teratogeno ili mutageno dejstvo na plod, a s obzirom da se već dovoljno dugo upotrebljava, mislim da ne treba da brinete.
Probajte da se posle svega, koliko je to moguće, opustite i u miru iznesete trudnoću do kraja.
Srdačan pozdrav!
Probajte da se posle svega, koliko je to moguće, opustite i u miru iznesete trudnoću do kraja.
Srdačan pozdrav!
Mada, apsolutno je Vaša i muževljeva odluka o tome šta bi trebalo konačno uraditi. Jer na plod ne mora da utiče ni Rtg zračenje, ni antibiotik, ali možda mu je sam stres zbog saobraćajne nezgode naškodio.
Prema tome, poslušajte neki svoj sopstveni unutarnji osećaj i odlučite.
Prema tome, poslušajte neki svoj sopstveni unutarnji osećaj i odlučite.
Molim vas za strucni savet.Pre 4 dana sam vodila 7-mesecnu bebu na rendgen kukova,a dan kasnije sam saznala da sam u 5. nedelji trudnoce.Ceo mesec pre toga sam bolesna,pila sam Hemomicin,Analgin,Eritromicin i primala Niripane i Jugociline. Koliko je to moglo da osteti plod? Sutra idem kod ginekologa na pregled i razgovor o tome sta dalje...