Relaktacija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Relaktacija

Post od trudnjaca »

28 godina, prva beba, porodjaj vaginalno uz indukciju, dojim bebu od pocetka. Negde nakon treceg meseca pocela sam sa dohranjivanjem adaptiranim mlekom, najpre po 30ml dnevno, pa se doza povecavala do 60ml posle podoja. Sada beba ima 6 meseci i 5 dana. Problem je sto mi se od pre mesec dana naglo smanjila kolicina mleka, najpre je bilo dovoljno za jedan podoj dnevno (oko 180ml - znam posto sam izmlazala mleko), da bi danas spalo na jadnih 20-30ml dnevno!!! Pitala sam u savetovalistu sta mogu da uradim da bih povecala kolicinu mleka i dobila doslovce odgovor - "nista, nema pomoci, ako vam je samo prestalo to je kraj, najbitnije je da ste bebu dojili prvih 6 meseci, a sad predjite na adaptirano". Citala sam nesto o relaktaciji na netu pa rekoh da pitam da li je neko imao slican problem i sta kazu doce sa foruma.
Inace, probala sam, jos na samom pocetku ovog problema da bebu sto cesce stavljam da doji, izmlazala mleko pumpicom, pila Hipp-ov caj za doilje, pila bozu (koju inace uzasno mrzim), kljukala se ananasom i sta jos sve ne, nebili se kolicina mleka povecala, ali nista! Beba je, naravno, sve manje zainteresovana da sisa i vuce "u prazno" pa onih tridesetak ml uglavnom izmlazam. Volela bih, ako je moguce, da jos koji mesec dojim bebu, a ako nije... dojicu je bukvalno do poslednje kapi.. pa sta je tu je! :(
Dakle, da li je moguca nekakva relaktacija (ako je to adekvatan termin za ovo)?
Inace, normalno se hranim, nisam menjala nista u ishrani, nisam pila nikakve lekove, nisam bila bolesna itd. Sve je po starom...
moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Drago mi je da ste motivisani za dojenje, koje nije samo hranjenje već i prenošenje imuniteta na bebu putem mleka, kao i prenošenje emocija, ljubavi na bebu jezikom koji ona razume!

Probajte da nađete Spray Syntocinone iliti Oksitocin koji se pred dojenje uštrca u nos.

Pozdrav i srećo Dr PeđaDj
bojanab
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 18, 2005 7:08 pm

Post od bojanab »

Kod vas je verovatno u pitanju skok u razvoju sa 6 meseci.Ovo je veoma cesta pojava i mnoge mame bas tada pokleknu i misle da nemaju dovoljno mleka pa predju na adaptirano, neke i mnogo pre jer se skokovi u razvoju javljaju i sa 3 nedelje, 6 nedelja i 3 meseca.Dakle beba ne raste mnogo u duzinu i tezinu, ali su primetne promene u njenon psiho-motornom razvoju
Mi smo imali vrlo slican problem sa tri meseca.Potrebno je samo malo strpljenja i sve se sredi za 2-3 dana.Dakle moras bebu sto cesce stavljati na dojku.Nastavi i sa izmuzanjem posle podoja. Najbolje bi bilo da se totalno opustis, nadjes nekog da te za to vree domenjuj u kucnim poslovima,a ti u krevet sa bebom, skini se do pojasa, slobodno razgoliti i bebu, kontakt koza-o kozu sigurno ce pojacati osecaj bliskosti, pokrijte se pa se mazite i igrajte.Trebalo bi da upali.
I naravno nastavi da se hranis svim ovim glupostima.I meni je boza nesto najgore na svetu, ali sta cu, zapusim nos pa nekako to srucim.
Jos jedna dobra stvar koja podstice stvaranje mleka je kuvana psenica, a to nije tako grozno.
Najvaznije od svega je sto imas zelju da nastavis sa dojenjem, a to je vec pola posla.
Srecno i javljaj kakva je situacija!
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

Hvala Vam Pedja na ovako brzom odgovoru, pokusacu jos danas da pronadjem preparate koje ste naveli!
Za Bojanu - probala sam sve sto si navela u proteklih mesec dana, ali na zalost situacija se nije poboljsala. Desavalo mi se ranije dan-dva u mesecu da mi se smanji kolicina mleka i onda su ovi trikovi uspevali. Ali sada je mleko skoro nestalo - 20ml DNEVNO! Na adaptirano mleko tj. dohranjivanje sam presla zato sto moja beba voli malo vise da rucka nego sto je neki prosek za njen uzrast. Nisam je dohranjivala bas svakog dana. Uglavnom je dohrana isla popodne kad mi se kolicina mleka bas bas smanji, dok malo ne odmorim, a u toku veceri i noci mi se povecavala, tako da sam nekada morala nocu da ustajem na 3-4 sata da izmlazam mleko ukoliko se beba ne probudi da sisa.
Inace od samog pocetka super napreduje - sa 6 meseci sada ima 8.5kg i 70cm (rodjena sa 3350gr i 51cm), sto je za bebu njenog uzrasta savrseno!
Inace, meni je najvise pomagalo konzumiranje ananasa ili soka od ananasa. Tako mi se desavalo da kad popijem sok od ananasa mleko mi toliko nadodje da ukoliko beba spava 3-4 sata moram da izmlazam mleko jer bukvalno pocinje da curi. Tako sam jednom uspela da izmuzem 230ml pa cak i do 250ml. Maltene sam imala mleka za dva deteta :wink:
Ali ne znam sta se sad desilo... da li su hormoni u pitanju, sta li?
Mislila sam da je to verovatno povezano sa mestrualnim ciklusom, posto sam pre mesec dana imala prvi ciklus od porodjaja, pa sam ocekivala da se stanje nakon toga normalizuje. Ali, nazalost, svakog dana sve manje i manje mleka...
Probacu da pronadjem preparate koje je naveo dr.Pedja, pa se nadam da ce uspeti!!! :P
p.s. Bojana poslacu ti pp kako da okacis sliku svoje bebe na forum!
moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15
Odgovori