Poštovani, imam 43 godine, dva porodjaja i dva namerna prekida trudnoće.Tokom obe trudnoće sam primala injekcije progesterona - jedna sedmično.Moj redovan ciklus je nekad bi na 35 dana , a sada je na 26-27 dana.Unazad godinu dana imam kojekakvih zdravstenih smetnji.Bila sam na raznoraznim pregledima i kontrolama i u sustini nista posebno.
O cemu se radi.Imam jako cesta lupanja i "preskakanja" srca, zatim imam cesto ciklus nocnih prezojavanja, pa onda ciklus nesanice, ne klasicne nesanice vec nekvalitetnog spavanja pracenog cestim budjenjem, nervoza, strasan pad koncentracije, takav pad koncentracije da vrlo cesto proveravam svoje znanje iz raznih oblasti jer me uhvati panika, vrlo cesto imam bolove u velikim zglobovima, ceste promene raspolozenja.Desava mi se vrlo cesto pospanost, pa glad, pa drhtavica - nesto kao pad nivoa secera u krvi.Najcesce sam umorna i bezvoljna.Sve mi ovo jako otezava zivot.
Ginekolog me je povrsno saslusao, uradio UZ i rekao da je u redu i da bih mogla piti endometril desetak dana u mesecu.
Što se tice ostaloga, visoka sam 169cm, imam 60kg, imala sam jako puno stresnih situacija unazad 10-tak godina, radi se o gubicima bliskih osoba.
Da li se na osnovu navedenog moze reci da se radi o nekoj premenopauzi, i da li bih trebala neku konkretniju pretragu uraditi u tom pravcu?
da napomenem da sam pre dva meseca uradila i hormone Štitne železde i u redu su.
da li je rec o menopauzi
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Moja majka je pre 5. godina imala strasne probleme koji su vrlo slicni vasim. Od sveg srca vam preporucujem da pronadjete dobrog klinickog psihologa, neuropsihijatra jer bojim se da je sve ostalo nepotrebno lutanje i gubljenje vremena po ordinacijama.
Znam koliko je tesko i vama i vasoj porodici, neodbijajte terapije mogu vam samo pomoci. Ja sam svoju majku prerano izgubila (iz nekih drugih medicinskih razloga) tako da vam zelim jos mnogo lepih trenutaka sa vasom porodicom.
Puno srece
Znam koliko je tesko i vama i vasoj porodici, neodbijajte terapije mogu vam samo pomoci. Ja sam svoju majku prerano izgubila (iz nekih drugih medicinskih razloga) tako da vam zelim jos mnogo lepih trenutaka sa vasom porodicom.
Puno srece
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Vaši simptomi asociraju na perimenopauzu. Zašto vam nisu uradili hormonski status (FSH.LH, E2...)? Možda bi trebalo proveriti i Glicemiju tj. ŠUK (šećer u krvi).
Mislim da bi tek nakon toga mogli razgovarati o meopauzi. Ne brinite ukoliko jeste menopauza danas postoje odlični lekovi za njeno kupiranje.
Pozdrav i dobro zdravlje
Dr Peđa
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Maj 30, 2005 7:31 am
Zahvaljujem se PedjiDj.
Zanima me koji su to dani ciklusa kada bi pomenute hormone bilo najpozeljnije uraditi, kako bi se narealnije zakljucilo perimenopauza ili ne?Sto se tice preporuke da proverim nivo secera, proveravala sam vise puta i uvek ja OK.U ishrani inace jako retko i koristim slatkise, ako to uopste ima nekave veze.
Jednom prilikom sam procitala kako je nivo estrogena direktno povezan sa metabolizmom secera, odnosno sa lucenjem insulina, da li je to tacno?
Pozdrav,
Zanima me koji su to dani ciklusa kada bi pomenute hormone bilo najpozeljnije uraditi, kako bi se narealnije zakljucilo perimenopauza ili ne?Sto se tice preporuke da proverim nivo secera, proveravala sam vise puta i uvek ja OK.U ishrani inace jako retko i koristim slatkise, ako to uopste ima nekave veze.
Jednom prilikom sam procitala kako je nivo estrogena direktno povezan sa metabolizmom secera, odnosno sa lucenjem insulina, da li je to tacno?
Pozdrav,
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Maj 30, 2005 7:31 am
Uradila hormone trećeg dana ciklusa. FSH - 8, LH - 7, E2 - 34,6. Referentne vrednosti si date po fazama (folikularna, sredina, luteinska, menopauza).Treći dan ciklus je verovatno pocetak folikularne faze pa za FSH od 2,8 do 11,3, za LH od 1,1 do 11,6 i za E2 od 0 do 160. Milila bih za Vase misljenje.
Pozdrav,
Pozdrav,