razvoj tumora na jajniku

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
anka33
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 13, 2009 10:44 am

razvoj tumora na jajniku

Post od anka33 »

Poštovana,
u martu 2009. sam imala operaciju tumora na jajniku. Na patološko-histološkom nalazu piše:
- Pločast fragment vlaknastog sivkastog tkiva veličine 4,5x3x1 cm, sa jedne strane prekriven dlakama i lojem.
Dg: Teratoma cysticum maturum ovarii. U zidu ciste nalazi se tkivo kože sa adneksama, tiroidna žlezda i vezivno tkivo (ex tempore-benigno).
Septembra 2007. sam išla na ultrazvučni ginekološki pregled zbog bolova koje sam imala sa leve strane tela i doktorica koja me je pregledala je tada rekla da nema nikakvih promena na levom jajniku i konstatovala da imam zapaljenje bešike. Posle par meseci, kada su se bolovi intenzivirali, ubeđena da su moji reproduktivni organi zdravi (na osnovu njenog pregleda), dalje analize sam usmerila na ispitivanje urinarnog trakta; kod nefrologa i urologa. Oni su konstatovali da mi je urinarni trakt zdrav, ali ipak me je urolog ( vrlo sam mu zahvalna zbog toga) poslao na skener koji mi je bio zakazan u januaru 2009. Dvadeset dana pre snimanja skenerom, ponovo sam otišla kod iste doktorice na ultrazvučni pregled ( decembar 2008.) koja je opet rekla da je levi jajnik u redu i da imam zapaljenje bešike i pijem čaj od kamilice. U januaru 2009. na snimanju skenerom pronađen mi je teratom na levom jajniku, a potom je usledila i operacija.
Doktorica, kod koje sam išla dva puta na ultrazvučni pregled je izjavila: "na ultazvučnom pregledu koji sam obavila 23.12.2008. nisam pronašla patološke promene na ginekološkim organima" Rekla je da sam primarno nefrološki pacijent, što nije tačno i što sve analize koje sam uradila kod nefrologa i urologa dokazuju. Takođe je rekla:" pomenuta cista na levom jajniku koja je naknadno dijagnostikovana a zatim operisana, pokazivala je tendenciju intenzivnog rasta za kratko vreme, te tako nije mogla biti uočena na mom ultrazvučnom pregledu."
Moje pitanje je:
Koji vremenski period je potreban da bi nastao Teratoma cysticum maturum ovarii?
Da li je tačno da on ima tendenciju intenzivnog rasta i da je nastao za 20 dana? Da li je pre verovatno da se teratom nalazio na levom jajniku još od septembra 2007. kada sam zbog bolova tražila ultrazvučni pregled?
Molim Vas da mi odgovorite kako bih se psihički rasteretila jer sada živim u strahu da svaki čas može da mi se formira tumor i najmanje žiganje me užasno zabrinjava.
Unapred zahvalna!
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Re: razvoj tumora na jajniku

Post od Slavko_slavko »

ovako,mozda je u pitanju sama strucnost te doktorice kao i koliko je edukovana za rad na ultra-zvucnom aparatu...mnogo zavisi od samog doktora radiologa\ginekologa...ja sam imao meta proemene u stomaku i nakon 2 ciklusa hemioterapija one nisu bile vidljive,no na ct-u su se jasno videle...a radio je isti raidiolog,jako dobar doktor,i nije video drugi put nista...
anka33
Novi član
Novi član

Post od anka33 »

Zar je moguće da nema stručnog odgovora na pitanje kako nastaje teratoma?
Ima li nekog doktora koji zna odgovor?

Hvala
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Teratom je inkapsulirani tumor koji u sebi sadrzi tkiva ili organe, delove organa koji potichu od sva tri slova celije (endoderm, ektoderm, egroderm), tako da mogu sadrzati dlake, nokte, zube, i retko chak i organ poput oka, akstremiteta, stopala, nekog unutrasnjeg organa, ali skoro nikad delove mozga, pluca, jetre...

Unutar teratoam mogu postojati vodene ciste razlichitog sastava koje rastu i nekad podsecaju na fetus.
S obzirom da ej u pitanji inkapsulirani tumor on je uvek benigan, iako naravno ima sluchajeva malignog teratoma. Tipichan benigni tumor koji je bio kod vas je chesci kod zena a malgni kod mushkaraca.

Ovi tumori su prisutni i pri rodjenju ali oni manji koji se ne primete tada obichno bivaju dijagnostikovani kasnije tokom zivota kada pochnu da rastu i stvaraju probleme.

Rast ovakvog tumora je individualan, i obichno se brzo odvija, tako da nije chudno da se razvio naglo tokom tih 20 dana i da dr zaista nije videla nishta na UZ pregledu! A jajnici i toraks su mesta na kojima se teratomi najcheshce i javljaju kod zena.

Operacije teratoma znaju jako chesto da daju pre psihichke problem enego fizichke, poshto tumor po pravilu jako brzo se razvija i jako se brzo operishe, srecom pa ste imali dobrog lekara i da je sve uradjeno na vreme, ali ta brzina uchini to da se bash ovako osecate posle operacije, zbunjeno i uplasheno. Na pregled i UZ mozete otici kad god osetite neke tegobe, ali morate da znate da operacija unutrashnjih organa trazi vreme za zarastanje :) posebno ako ste u periodu zivota kada se hormonske promene deshavaju, ako ulazite u menopauzu...imate neredovne cikluse...a znate da nervoza i stres mogu biti jako veliki okidach za poremecaj ciklusa a svako preskakanje ciklusa moze dati peckanja ili stezanja materice, poremecaj perioda ovulacije i samim tim i stezanaj u tom delu tela.

Ono shto sam preporuchila i svojoj prijateljici koja je imala teratom pre par godina i isto tako na brzinu sve operisala i osvestila se tek posle operacije, i bila isto tako uplashena i zabrinuta, jeste da se obratite psihologu. Nadam se da necete ovo shvatiti na pogreshan nachin, ali razgovor sa psihologom je posle svake operacije NEOPHODAN, bar u mom nekom svetu :) Posebno kod ovako hitnih i brzih intervencija i strahova da se neshto lsichno ne ponovi.

A ponavljanje tj ponovno javljanje teratoma je retko.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
anka33
Novi član
Novi član

Post od anka33 »

Postovana,

da li ste Vi doktor?
Ako jeste, onda brže bolje na dodatnu edukaciju za sve ono što niste naučili na fakultetu.

Profesor Medinciskog fakulteta mi je odgovorio da za formiranje Teratoma cysticum ovarii je potreban jako dug period, a ne 20 dana, kao što i Vi tvrdite.

Ostale informacije koje ste naveli nemaju nikakvog značaja za mene budući da prosečan korisnik interneta može sve to sam naći.

Hvala Vam što ste se raspisali na temu o kojoj ne znate dovoljno!
Odgovori