razlika izmedju...

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Jana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 31, 2004 1:34 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

razlika izmedju...

Post od Jana »

Koja je zapravo razlika izmedju mikrocisticnih i policisticnih jajnika?
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am

Post od dr Presetnik »

Policisticni jajnici su ceo sindrom, koji obuhvata vise problema, koji su vezani za poremecaje u menstrualnom ciklusu i ovulaciji, dok mikrocisticni su ultrazvucni opis jajnika. Prim. Dr Lj.Presetnik
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm

Post od mary »

Mene zanima koliko je zapravo ozbiljan PCOs jer su mi u maju rekli da imam ovaj sindrom i da je on u mom slučaju prouzrokovao dijabetes tipa 1. Takođe nije mi jasno koliko mogu da budem sigurna u ovu dijagnozu jer su mi u maju rekli da ću imati velikih poteškoća da ostanem u drugom stanju a ja sam već u 6. mesecu trudnoće! Buni me i to što sada ne znam da li to znači da sam prevazišla ovaj sindrom i da li mogu da se nadam da će posle porođaja moji ciklusi biti redvni obzirom da sam imala velikih problema poslednjih 6 meseci pre trudnoće? :roll:
dr Presetnik
Saradnik

Post od dr Presetnik »

Sindrom ili imate ili nemate i udruzen je sa problemima insulinskog delovanja sa cescim anovulatornim ciklusima, narocito ako je osoba starija od 30 godina. Naravno to ne znaci da nema ovulacija i da ta osoba nece spontano zatrudneti, ali za to treba vise vremena nego kod onih bez tog problema.
U svakom slucaju nakon trudnoce ocekujte jedno vreme urednije cikluse.
Prim. Dr lj.Presetnik
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm

Post od mary »

Da li postoji mogućnost da je došlo do zabune i da je zapravo dijabetes izazvao poremećaje ciklusa - obzirom da je otkriven već u kritičnoj fazi. Pretpostavljem da se time može opravdati to da je do stabilizovanja ciklusa došlo kada su regulisani šećeri.
dr Presetnik
Saradnik

Post od dr Presetnik »

Bez daljnjeg su sve zlezde sa unutrasnjim lucenjem, pa prema tome i pankreas, u medjusobnoj vezi. Prim. Dr lj.Presetnik
Odgovori