I pored iscitavanja tekstova na internetu i dalje mi nije jasna razlika izmedju ova dva ultrazvuka. Jedni tvrde da na "ekspertski" treba ici obavezno, a drugi da se to sve isto vidi i na 4D?
U kojoj nedelji treba prvi put otici na "ekspertski"?
Razlika izmedju ekspertskog UZ i 4D?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Koliko ja znam, "ekspertski" ultrazvuk se ne zove tako zbog tipa aparata ili njegove "savremenosti", vec zbog strucnjaka (eksperta) koji radi pregled tim aparatom. Dzaba nekome 4D ultrazvuk najnovije generacije, ako lekar ne zna da "gleda" i tumaci ono sto treba. Znaci, obavezan je "ekspertski" ultrazvuk mislim u 12. i 24. nedelji trudnoce, u smislu da pregled obavi strucan lekar. Ako ste iz Novog Sada, najtoplije preporucujem dr. Aleksandru Novakov koja je najbolji strucnjak iz te oblasti u Novom Sadu, a verovatno i sire.
Dzaba nekom "ekspertu","ekspertski" ultrazvuk kada na njemu ne moze sve detaljno da vidi i kada ne moze da mu bude jednostavnije pri samoj intervenciji.
Mislim da su svi ginekolozi u Srbiji dovoljno edukovani da znaju da koriste 4D,jer im to moze samo da pomogne i ujedno olaksa posao.
Jos jednom pozdrav za sve!

Jos jednom pozdrav za sve!

"Izbiliza niko nije normalan..E=mc2"
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nazalost, iz licnog iskustva znam da je lekar koji gleda ultrazvuk mnogo vazniji od samog aparata. Svojevremeno sam isla kod doktorice, koja inace vazi za velikog strucnjaka, i koja je imala "prvi 3D ultrazvuk" u gradu (bar se tako reklamirala), cudo tehnike, a ispostavilo se da na plodu nije videla tesku srcanu manu, koja inace moze da se vidi vec od 12.-13. nedelje (za onog ko zna da gleda). Tu ne moze da se govori o slucajnom propustu, jer je kod nje radjen ultrazvuk svakog meseca do kraja trudnoce, vec se radi o cistom neznanju i nestrucnosti. Mislim da svi ginekolozi NISU dovoljno edukovani da koriste ultrazvuk, bar ne kada je u pitanju detaljan pregled fetusa.
kdanijela napisao:Nazalost, iz licnog iskustva znam da je lekar koji gleda ultrazvuk mnogo vazniji od samog aparata. Svojevremeno sam isla kod doktorice, koja inace vazi za velikog strucnjaka, i koja je imala "prvi 3D ultrazvuk" u gradu (bar se tako reklamirala), cudo tehnike, a ispostavilo se da na plodu nije videla tesku srcanu manu, koja inace moze da se vidi vec od 12.-13. nedelje (za onog ko zna da gleda). Tu ne moze da se govori o slucajnom propustu, jer je kod nje radjen ultrazvuk svakog meseca do kraja trudnoce, vec se radi o cistom neznanju i nestrucnosti. Mislim da svi ginekolozi NISU dovoljno edukovani da koriste ultrazvuk, bar ne kada je u pitanju detaljan pregled fetusa.
To sto je ona reklamirala da ima 3D uopste ne mora da znaci da ga je imala.
Stvarno mi je zao zbog Vaseg neprijatnog iskustva,ali ja ipak mislim da je kombinacija tehnike i strucnosti idealno za dobru dijagnozu.Kada jedno od to dvoje nije u redu,obicno se desavaju propusti o kojima govorite.Jer sve je to veoma povezano,ma kako se nama cinilo da nije.
Srdacan pozdrav!

"Izbiliza niko nije normalan..E=mc2"