Razliciti testovi na hlamidiju
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Razliciti testovi na hlamidiju
Postovani, molila bih da mi objasnite testove na hlamidiju:
1) DIF bris na hlamidiju
2) PCR na hlamidiju iz urina
3) PCR na hlamidiju -bris
4) IgM i IgG test na hlamidiju.
Znam da je PCR najpouzdaniji, da je DIF najmanje pouzdan, da tako kazem...Mene konkretno zanima sta svaki od ovih testova detektuje, npr ako radim DIF bris grlica materice, on detektuje hlamidiju na grlicu materice, a ako je ona u urinu, on to nece pokazati, ako sam dobro shvatila?
Koji od ovih testova da uradim da bih bila sigurna da uopste nemam hlamidiju u organizmu? Da li je potrebno uraditi vise od 1 testa? I koje?
Testiram se godisnje DIF testom, i negativan je bio. Sad opet treba da se testiram, ali sam cula da ovaj test nije bas pouzdan.
1) DIF bris na hlamidiju
2) PCR na hlamidiju iz urina
3) PCR na hlamidiju -bris
4) IgM i IgG test na hlamidiju.
Znam da je PCR najpouzdaniji, da je DIF najmanje pouzdan, da tako kazem...Mene konkretno zanima sta svaki od ovih testova detektuje, npr ako radim DIF bris grlica materice, on detektuje hlamidiju na grlicu materice, a ako je ona u urinu, on to nece pokazati, ako sam dobro shvatila?
Koji od ovih testova da uradim da bih bila sigurna da uopste nemam hlamidiju u organizmu? Da li je potrebno uraditi vise od 1 testa? I koje?
Testiram se godisnje DIF testom, i negativan je bio. Sad opet treba da se testiram, ali sam cula da ovaj test nije bas pouzdan.
Re: Razliciti testovi na hlamidiju
Dodala bih da sam videla i PCR iz krvi da se radi...
Odakle je najbolje raditi taj PCR? i da li postoji odredjeni period kada je najbolje uraditi testiranje ( npr. posle ciklusa itd.)?
Odakle je najbolje raditi taj PCR? i da li postoji odredjeni period kada je najbolje uraditi testiranje ( npr. posle ciklusa itd.)?
Da li je moguce da niko ne zna odgovor??? 

-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Sep 13, 2010 9:33 pm
I mene ovo bas zanima! Nikako da ukapiram da li je moguce imati je u urinu a ne vaginalno i obrnuto. I da li postoji neki test kojim moze da se proveri prisustvo na oba mesta. Valjda ce neko da nam odgovori.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kod zena se radi ili DIF iz brisa lil PCR iz krvi ili iz brisa. Naravno, najpouzdaniji je PCR iz krvi. On detektuje genetski materijal Chlamidie i ako je negativan, onda je negativno sigurno. Zgodno da se proveri da li ste je imali uopste. A muskarci mogu iz krvi, urina PCR. Kod zena napada pre svega genitalne organe, nemate potebu da binete za mokracne puteve, to vazi za muskarce. PCR mozete bilo kad da uradite. Previse je kontrolisati se svake godine, ako niste bili u riziku.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Sep 13, 2010 9:33 pm
Hvala puno na odgovoru, sad je sve jasno 

-
- Aktivan član
Nema na cemu 

Previse?Bogami, dif testom nije previse...Radila sam dif pre par dana, stigli rezultati, sve je negativno ( i miko i ureaplasma ).
Otkud ja mogu da znam jesam li il inisam bila u riziku?Nikome ne verujem 100%,iako sam 2 god u vezi...Izvinjavam se sto zvucim pomalo agresivno, ali se bas ne slazem sa time da jednom godisnje je previse... Mislim da je sasvim dovoljno i razumno...Ako se uzme u obzir da hlamidija nema simptome u vel.br. slucajeva...

Otkud ja mogu da znam jesam li il inisam bila u riziku?Nikome ne verujem 100%,iako sam 2 god u vezi...Izvinjavam se sto zvucim pomalo agresivno, ali se bas ne slazem sa time da jednom godisnje je previse... Mislim da je sasvim dovoljno i razumno...Ako se uzme u obzir da hlamidija nema simptome u vel.br. slucajeva...
-
- Aktivan član
U redu je brinuti o svom zdravlju,ako vas cini sigurnijom radite koliko god puta zelite. Ove bakterije se prenose seksualnim putem, tako da lako je znati da li si bio u riziku ili ne..Tanja_Bg napisao:Previse?Bogami, dif testom nije previse...Radila sam dif pre par dana, stigli rezultati, sve je negativno ( i miko i ureaplasma ).![]()
Pored seksualnog, postoje i drugi nacini prenosenja, mada je verovatnoca za tako nesto mala ( neki lekari se sa time ne slazu ). Uostalom, desava se da par ne moze da ima dete, i tek kad se urade testovi na hlamidiju, sazna se uzrok...A infekcija je prisutna godinama...
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Da li postoje slicni testovi za Ureaplazmu? Putem krvi ili iz urina?Citala sam da kod dece Ureaplazma se detektuje na drugi nacin,ne kao kod odraslih.Kako?
Ja sam imala 2 puta nadjenu Uraplazmu koju nisam lecila,jer sam imala i bakterijsku vaginozu koju sam morala da lecim pre Ureaplazme.Treci put kad sam dala bris,Ureaplazme nije bilo.Ponovila sam bris na Mikrobioloskom fakultetu,takodje je nisu nasli ili kako kazu u Batutu,verovatno je postojala ali manje od 100 000.
Znam da je ona bakteerija koja nema svoj celijski zid,nego se vezuje za druge bakterije,ali od kada su mi je prvi put pronasli stalno imam pojacan sluzavi sekret za vreme ovulacije,a i svrab koji se takodje javlja prilikom menstrualnog ciklusa.
10 god. sam u braku,nikad sa tim nismo imali problema,ali je meni prilikom porodjaja pukao grlic,pa su radili reviziju,usivali.Dr. iz Visegradske kaze da je moguce da su me tad inficirali.
Sta mislite o tome?
Ja sam imala 2 puta nadjenu Uraplazmu koju nisam lecila,jer sam imala i bakterijsku vaginozu koju sam morala da lecim pre Ureaplazme.Treci put kad sam dala bris,Ureaplazme nije bilo.Ponovila sam bris na Mikrobioloskom fakultetu,takodje je nisu nasli ili kako kazu u Batutu,verovatno je postojala ali manje od 100 000.
Znam da je ona bakteerija koja nema svoj celijski zid,nego se vezuje za druge bakterije,ali od kada su mi je prvi put pronasli stalno imam pojacan sluzavi sekret za vreme ovulacije,a i svrab koji se takodje javlja prilikom menstrualnog ciklusa.
10 god. sam u braku,nikad sa tim nismo imali problema,ali je meni prilikom porodjaja pukao grlic,pa su radili reviziju,usivali.Dr. iz Visegradske kaze da je moguce da su me tad inficirali.
Sta mislite o tome?
-
- Aktivan član
Sluzav sekret je normalan deo ovulacije tj to je jedan od znakova da se ovulacija odigrava. Za vreme menstruacije pojacajte higijenu, cesce menjajte uloske, pa da vidite da li se taj svrab ponavlja. Bakterijska vaginoza je stanje poremecene flore vagine i ne sprecava da lecite svaku pridruzenu infekciju. Posto su vam brisevi uredni, mozete ponoviti regularne bakterioloske briseve vagine i grlica, posle menstruacije i to je to.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Taj sluzav sekret nije kao nekad za vreme ovulacije.Mnogo je pojacan i u Batutu su videli puno epitelnih celija i rekli da sam u nekoj sekretornoj fazi.Da nije nesto hormonski? Nisam vam rekla da imam Candidu povecanu u crevima i od kad je lecim,prodiru crevne bakterije i taj svrab se pojacava. Ne znam kako da ojacam vaginalnu sluznicu? Uzimam vec 2 meseca Laktogyn,ali nema nekog efekta.Taj svrab se ponavlja vec nekoliko meseci.Imam i ovule u cerviksu,a njih ranije nisam imala.