ranica i spirala

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
kmarttina
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Apr 09, 2006 2:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

ranica i spirala

Post od kmarttina »

drugarica mi je rekla kako zene sa ranicom na grlicu materice ne mogu staviti spiralu, interesuje me da li je to tacno? takodje me interesuje sam proces stavljanja spirale, na koliko se menja i slicno. :roll:
ne lomite mi bagrenje, pod njima sam je ljubio...bosonogu i odbeglu od svih...
MARRY
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2005 6:38 pm

Post od MARRY »

Ne znam da ti odgovorim sto se tice ranice i spirale, ali ti u svakom slucaju ne bih preporucila spiralu kao vid kontracepcije! Posebno ne u danasnje vreme kada postoji toliko bezbolnijih nacina. Ne znam koliko imas godina, da li si radjala, da li si sklona infekcijama, postoji mnogo faktora. Sam cin stavljanja nije tako bolan, oseti se trenutna jaka bol, koja brzo prolazi. Medjutim- sta ona sa sobom donosi? Trajnije i obilnije menstruacije samo su jedna strana medalje. Kao i pojacani menstrualni bolovi. Ja, koja nikada nisam imala bolove, dok sam nosila spiralu htela sam da umrem. Vrlo je bitno da li si mozda alergicna na bizuteriju. To je znak da ne bi trebalo stavljati spiralu od bakra, jer se vrlo lako moze desiti da se desi infekcija. Ako se ipak odlucis za nju, njen rok trajanja ne bi trebalo da je duzi od 3 godine, kada se pravi kraca pauza, i onda se menja. Na kontrolu bi trebalo ici na 6 meseci. Pouzdanost je 97%. Sve u svemu, stvar je izbora, ali ja je, iz licnog iskustva, ne bih preporucila.
kmarttina
Stalni član
Stalni  član

Post od kmarttina »

imam 25 godina i jedno dete. spirala nije moj konacan izbor, tu su i pilule. iskreno kod pilula se bojim debljanja jer sam ih koristila zbog policisticnih jajnika i ugojila se dosta. dete mi ima vec dve godine a ja jos nisam odlucila koju kontracepciju da koristim a ne zelim drugo dete jos dugo. iskreno sem kondoma i ovih gore navedenih ne znam ni za jednu drugu vrstu. ne bih bas koristila kojekakve gelove i sl. a malo mi je glupo da sa muzem koristim kondom. :wink: inace hvala za odgovor!
MARRY
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2005 6:38 pm

Post od MARRY »

A jesi li razmisljala mozda o pracenju ovulacije kombinovanim metodama- racunanje dana, merenje bazalne temperature, pracenje sekreta, eventualno koriscenje maybe baby. Nije lose. Probaj da podrobnije upoznas svoje telo i ono ce ti samo reci kad nastupa ovulacija. tj. ako je sve u redu i ciklusi normalni, ako ne- idi do lekara. Ako zelis malo podrobnije da se raspitas o svemu ovome koristi pretrazivac- ukucaj ovulacija, plodni dani itd. i eto korisnih informacija. Ima dosta saveta i o kontracepciji.
U svakom slucaju- sa srecom.
kmarttina
Stalni član
Stalni  član

Post od kmarttina »

menstruacija mi je neredovna tako da to sa plodnim danima otpada :( ipak hvala....doktori predlazu spiralu ili pilule...pa sad moracu odluciti, samo nisam pitala za ranicu....
MajaxXx
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 21, 2007 6:46 pm

Post od MajaxXx »

A da li se smeju piti tablete za kontracepciju ukoliko se ima ranica na grlicu materice?
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

MARRY - govoris o staroj bakrenoj spirali, koja se skoro vise i ne koristi.

Novija generacija spirale, Mirena, je plasticna, ima malo progesterona koga ravnomerno ispusta tokom 5 god upotrebe. Smanjuje krvarenja dok na kraju nekim pacijentkinjama i nestanu potpuno. Moze da se koristi i kod zena koje nisu radjale. Meni je nazalost materica suvise mala - mora biti 6cm "duboka" (a nisam radjala) pa Mirena nije dolazila u obzir. Ali ako stavis "Mirena" u opciju "Trazi" na ovom websajtu, videces da su zene prezadovoljne i da je to super ne-hormonska (ako izuzmemo ovu mikro-kolicinu progesterona) kontracepcija koja nema veze sa onom prastarom bakrenom spiralom.
Silvie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 12:53 pm

Post od Silvie »

kmarttina napisao:imam 25 godina i jedno dete. spirala nije moj konacan izbor, tu su i pilule. iskreno kod pilula se bojim debljanja jer sam ih koristila zbog policisticnih jajnika i ugojila se dosta. dete mi ima vec dve godine a ja jos nisam odlucila koju kontracepciju da koristim a ne zelim drugo dete jos dugo. iskreno sem kondoma i ovih gore navedenih ne znam ni za jednu drugu vrstu. ne bih bas koristila kojekakve gelove i sl. a malo mi je glupo da sa muzem koristim kondom. :wink: inace hvala za odgovor!
Jako je vazno da se pre davanja kotraceptivnih tableta uradi hormonalna slika. Na osnovu toga se moze dati adekvatna vrsta tableta. Ne znam da li i dalje imas problema sa cistama ili je to reseno ( u tom slucaju mozda ti prepisu II vrstu tableta te se iskustvo sa povecanjem kilaze ne ponovi)
Silvie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 12:53 pm

Post od Silvie »

MajaxXx napisao:A da li se smeju piti tablete za kontracepciju ukoliko se ima ranica na grlicu materice?
Ako nema II kontraindikacija pilule se smeju piti. Spirala se ne postavlja ako postoje ranice, upale, infekcije ili istorija nerazjasnjenih krvarenja.
Odgovori