Ranica na grlicu i sekret-koji bris uraditi
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm
Ranica na grlicu i sekret-koji bris uraditi
Pre tri meseca sam bila kod ginekologa i prvi put radila papa test i u isto vreme mi je izvadjen bris jer sam imala problema sa svrabom.Doktorka je pregledom utvrdila da imam ranicu na grlicu. Rezultat papa testa je bila II grupa, a brisa VI. Kao terapiju za sekret sam dobila vaginalete koje sam stavljala 7 dana i stvarno ne mogu da se setim kako su se zvale a za II grupu vaginalete hiperol koje sam stavljala po jedno pakovanje nakon svake menstruacije 3 meseca. I receno mi je da dodjem na kontrolu nakon sto zavrsim sa terapijom. To sam i uradila i danas otisla kod ginekologa. Pregledala me i zakljucila da imam dosta sekreta(s vremena na vreme osetim svrab na delu izmedju vagine i anusa i to traje dan-dva) i da je ranica bolje ali da jos nije kako treba. I rekla mi je da odem u neku privatnu laboratoriju da odnesem mi se uradi vaginalni cervikalni bris da se otkrije o kojim bakterijama se radi. Pa mene interesuju dve stvari. Znam da na Institutu za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta moze da se uradi mikrobioloski bris. Da li je to isto sto i taj cervikalni? Ako nije, sta on sve obuhvata? Posto mi se cini da sam negde procitala da je on "opsirniji". Sta bi trebalo po vama, doktorima sa foruma, uraditi?Da li je dovoljan cervikalni ili bih, zarad licnog mira trebalo da uradim i mikrobioloski? Hvala unapred
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Ranica na grlicu i sekret-koji bris uraditi
Meni nije jasno zašto si ti dobila terapiju za II grupu papa testa???Pre tri meseca sam bila kod ginekologa i prvi put radila papa test i u isto vreme mi je izvadjen bris jer sam imala problema sa svrabom.Doktorka je pregledom utvrdila da imam ranicu na grlicu. Rezultat papa testa je bila II grupa, a brisa VI. Kao terapiju za sekret sam dobila vaginalete koje sam stavljala 7 dana i stvarno ne mogu da se setim kako su se zvale a za II grupu vaginalete hiperol koje sam stavljala po jedno pakovanje nakon svake menstruacije 3 meseca.
I i II papa su dobre grupe.
VI grupa brisa znači gljivice i treba da se leči nekim vaginaletama za gljivice.
Uradi i mikrobiološki kad već osećaš probleme i kao što i sama kažeš bićeš mirnija.Da li je dovoljan cervikalni ili bih, zarad licnog mira trebalo da uradim i mikrobioloski?
-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm
Koliko znam mikrobiološki pokazuje više od cervikalnog i pokazuje baš koja bakterija ili šta već treba da se leči.
Ne mislim da nije trebala terapija ali me je začudilo da za II papa dobiješ terapiju jer je to skroz OK nalaz.
I ja isto imam II papa i doktorka je rekla da je to dobar rezultat, ali grupa sekreta bila mi je III (to su bakterije) pa mi je dala vaginalete Betadine.
Ne mislim da nije trebala terapija ali me je začudilo da za II papa dobiješ terapiju jer je to skroz OK nalaz.
I ja isto imam II papa i doktorka je rekla da je to dobar rezultat, ali grupa sekreta bila mi je III (to su bakterije) pa mi je dala vaginalete Betadine.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:34 am
cervikalni bris se uzima sa grlica materice i izdvaja se bakterija koja je na njemu.ranica nastaje kod pojacanog sekreta.kad se sekret ne leci na vreme on vremenom nagriza grlic i tako nastaje ranica.moze doci i do upale grlica.hyperol vag. koje si dobila su na principu kantariovog ulja.one smiruju upalu grlica i smanjuju sekret jer deluju na odredjene bakterije.sekret moras da regulises i da redovno kontrolises ranicu.nekd mogu i humani virusi da prave problem.to mozes da utvrdis biopsijom.jedan vid lecenja je i spaljivanje ranice.na to mesto ostaje mali oziljak koji vidljiv samo na kolposkopu.za jako kratko vreme na mrstu gdeje bila ranica dolazi do regeneracije tkiva grlica. :javascript:emoticon(':D')
javascript:emoticon(':D')
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:34 am
cervikalni bris se uzima sa grlica materice i izdvaja se bakterija koja je na njemu.ranica nastaje kod pojacanog sekreta.kad se sekret ne leci na vreme on vremenom nagriza grlic i tako nastaje ranica.moze doci i do upale grlica.hyperol vag. koje si dobila su na principu kantariovog ulja.one smiruju upalu grlica i smanjuju sekret jer deluju na odredjene bakterije.sekret moras da regulises i da redovno kontrolises ranicu.nekad mogu i humani virusi da prave problem.to mozes da utvrdis biopsijom.jedan vid lecenja je i spaljivanje ranice.na to mesto ostaje mali oziljak koji vidljiv samo na kolposkopu.za jako kratko vreme na mestu gdeje bila ranica dolazi do regeneracije tkiva grlica. :javascript:emoticon(':D')
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am
Mislim da je tvoja doktorka trebala da ti uradi i kolposkopiju bez obzira sto je PA druga grupa a videla je golim okom promenu na cerviksu.Pored bakterioloskog brisa cerviksa i vagine nije lose uraditi i test na hlamidiju,mikoplazmu i ureaplazmu jer i oni nekad znaju da naprave promene na grlicu.Sve najbolje!!!
Ja sam imala slicne nalaze papa II, sekkret IV, ranicu na grlicu, ali je postupak lecenja bio drugaiji. DR je trazio cervikalni bris, mikoplaznu, hlamidiju i ureaplazmu i obavezan kolposkopski pregled. U medjuvremenu sam koristila povidon vaginalete. Otkrivena mi je ureaplazma pa smo suprug i ja pili antibiotike sve dok nalaz nije bio negativan. Kolposkopski nalaz je bio uredan sem ranice koja je bila veca. Preporuceno mi je koriscenje hiperola, ali jednom sedmicno. Dve-tri godine sve je bilo ok, a onda su se ponovili nalazi. Opet je ponovljena terapija antibioticima i uradjena je krioterapija grlia. Od tad je proslo tri godine i jako sam zadovoljna sekret je uvek u granicama normale, ne osecam nikakav svrab i ranica je nestala, brisevi su uredni. Zato mislim da bi trebalo uraditi kolposkopiju i bris na mikoplazmu, ureaplazmu i klamidiju (ali sve to uz doktora).
-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
E ovako, sve u svemu odradila sam baktereioloski vaginalni i cervikalni bris. Cervikalni je sterilan a vaginalni-kandida u malom broju. Sad mi nije jasno kako je sterilan cervikalni kad imam ranicu, ja sam razumela da sekret pravi tu ranicu a sekret prave neke bakterije koje se vide na tom cervikalnom brisu. A sad nema bakterija
Ne znam da li da radim testove na ureoplazmu, mikoplazmu, hlamidiju jer imam jednog partnera i on pre mene nije imao ni jednu a ni ja pre mene, a predpostavljam da su to bolesti koje se prenose sexualnim putem. Idem u ponedeljak kod ginekologa pa cu videti sta ce biti...