Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Ginekolog me je pregledao i uputio na bris grlica materice i ultrauzvuk, zbog ranice na grlicu materice koja je uzrokovana nelecenim sekretom i hormonalnom aktivnoscu. Koliko je to ozbiljno?
"ranica" na grlicu materice se moze kolposkopski, a ne ultrazvucno definisati i prema nalazu , se odredjuje da li je dovoljan bris, ili biopsija ili nesto trece. Znaci vazna je kolposkopska dijagnoza i PA razmaz. Prim. Dr lj.Presetnik
Kolposkopija nije neki bauk i treba da se odradi u okviru rutinskog pregleda, ali je vazna kolposkopska dijagnoza, da bi se znalo da li je dovoljno prekotrolisati briseve. PA razmaz nije dovoljan radi korektne dijagnoze stanja grlica materice. Prim. Dr lj.Presetnik
Uradila sam vaginalni i cervikalni bris, ultrazvuk, i rezultati su bili uredni, doktorka je rekla da imam policistican desni jajnik i da su hormoni razlog sto menstruacije nisu redovne (37 dana). Posle toga sam imala jednu menstruaciju, sada vec 40 dana nista, a primetila sam da u mokraci ima krvi, i to vec drugi dan, a menstruaciju jos nisam dobila. Da li uzrok tome moze biti fizicka aktivnost? Da li da se opet obratim doktoru?
Tvoja doktorka ti je vec dala odgovor da su hormoni odgovorni za duge cikluse, te zakasnjenje od 3 dana nije veliko, najcesce se tolerise i do 10 ak dana. Ukoliko i tada ne dodje do krvarenja , obavezna je kontrola. Prim. Dr Lj.Presetnik