Ranica na grlicu materice
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Maj 27, 2008 11:18 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Cisto da napisem moje iskustvo sa ranicom na grlicu.
Otkrivena mi je pre oko 5 godina, pPapa je bio 2 grupa i bila je veca ranica. Dr mi je savetovao da je uklonim laserski sto sam i uradila. Traje 5min i ne boli, kao da treba da dobijete, malo osecate pritisak.
Na kontrolama posle je sve bilo super i kod koga god da sam bila na gin. pregledu, svi su rekli da mi je grlic super.
Ja nisam htela da se zamlacujem sa pracenjem te ranice i da razmisljam sta to moze da postane.
Ko zeli mogu da mu posaljem ime dr
Otkrivena mi je pre oko 5 godina, pPapa je bio 2 grupa i bila je veca ranica. Dr mi je savetovao da je uklonim laserski sto sam i uradila. Traje 5min i ne boli, kao da treba da dobijete, malo osecate pritisak.
Na kontrolama posle je sve bilo super i kod koga god da sam bila na gin. pregledu, svi su rekli da mi je grlic super.
Ja nisam htela da se zamlacujem sa pracenjem te ranice i da razmisljam sta to moze da postane.
Ko zeli mogu da mu posaljem ime dr
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Sep 03, 2008 7:59 pm
Mene zanima da li je neko od vas uklanjao ranicu.ja sam zakazala lasersko uklanjanje na jednoj privatnoj klinici.kod dr koji je nacelnik odeljenja kolposkopije na jednoj nasoj bg klinici.Ono sto me zapravo muci je cena te intervencije trazili su mi 400 evra,a da li je to trajno ukljanjanje posto imam veliku ranicu na grlicu.i da li ta ranica moze da se vrati?pozdrav 

Ektopija je ono sto se u narodu naziva ranicom i ona spada u normalnu kolposkopsku promenu, dok je mozaik abnormalna promena i u tom slucaju je cesto indikovana biopsija. Validan ginekoloski nalaz daje kolposkopija udruzena sa PAPA testom. Kako ce ranica biti tretirana to ce odluciti ginekolog. Ona se cesto spaljuje kako bi se smanjila mogucnost infekcija itd.
pozdrav
pozdrav
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Ovde sam se nacitala silnih postova kako se masovno uklanjaju ranice bez potrebe... Bez nekog konkretnijeg nalaza, tj biopsije koja bi potvdila da je rec o ozbiljnoj promeni, ektopije se ne uklanjaju, samo redovno kontrolisu, sto bi inace trebalo da spada u normalno ponasanje-redovni odlasci ginekologu. Sve mlade osobe, sa ektopijama-pune klinike i privatne ordinacije, koje samo to rade. A dirati grlic bez preke potrebe bas i nije bez rizika...
Ne bih se u potpunosti slozila sa ovim. Cesto lekari samo konstatuju ektopiju i ne predlazu biopsiju smatrajuci da je to nesto "normalno". Ubrzo ta ektopija ili ranica preraste u CIN i nakon toga zena ide na operaciju tj. konizaciju! Treba biti obazriv, svaku promenu treba leciti!!!dannina napisao:Ovde sam se nacitala silnih postova kako se masovno uklanjaju ranice bez potrebe... Bez nekog konkretnijeg nalaza, tj biopsije koja bi potvdila da je rec o ozbiljnoj promeni, ektopije se ne uklanjaju, samo redovno kontrolisu, sto bi inace trebalo da spada u normalno ponasanje-redovni odlasci ginekologu. Sve mlade osobe, sa ektopijama-pune klinike i privatne ordinacije, koje samo to rade. A dirati grlic bez preke potrebe bas i nije bez rizika...
-
- Aktivan član
Mislim da je ovde bilo vise puta detaljno objasnjeno sta je ektopia i to od lekara specijalista sto domacih sto stranih (draga nam dr obgyn, koju smo oterali).. Dal ce nesto da preraste u nesto drugo zavisi od mnogo faktora, a ja iskreno ne znam ni jednu zensku osobu koja nema ektopiu, to je moje iskustvo, a masa njih nije dobila nikakvu drugu losiju promenu na grlicu, vec se to vremenom povuklo, sa godinama...
Svaka intervencija na grlicu dovodi do zamene misicnih vlakana oziljnijm tkivom sto smanjuje njegovu moc dilatacije pri porodjaju.
E, sad nemojte me pogresno razumeti ne zalazem se ja da se dignu sve 4 u vis i zaboravi na to. Vec sam rekla da treba da se redovno kontrolise u svakom slucaju,sa ektopiom ili bez...
Pozdrav...
Svaka intervencija na grlicu dovodi do zamene misicnih vlakana oziljnijm tkivom sto smanjuje njegovu moc dilatacije pri porodjaju.
E, sad nemojte me pogresno razumeti ne zalazem se ja da se dignu sve 4 u vis i zaboravi na to. Vec sam rekla da treba da se redovno kontrolise u svakom slucaju,sa ektopiom ili bez...
Pozdrav...
-
- Aktivan član
Slazem se, ako zena ima prvo uopste HPV, a jos vise ako je visoko rizicni tip. obavezno ,ali ostale, koje su zdrave sa ektopiom, su ipak druga grupa, nije isti tretman za sve...
U svakom slucaju su pregledi vazni, to je sustina ovih razgovora, ja mislim, da se prosire vidici i posete ginekologu postanu deo svakodnevice...
Pozdrav
U svakom slucaju su pregledi vazni, to je sustina ovih razgovora, ja mislim, da se prosire vidici i posete ginekologu postanu deo svakodnevice...
Pozdrav