rak jajnika

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
diWision;x
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 07, 2013 2:38 am
Kontakt:

rak jajnika

Post od diWision;x »

Hitno mi je potrebno sve sto znate o raku jajnika, lecenje, dobijanje, ishod na kraju, je li opasno po zivot znaci sve. HITNO MOLIM VAS
“My name is Maximus Decimus Meridius, Commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next."
mukica1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 05, 2011 12:44 pm

Re: rak jajnika

Post od mukica1 »

Sve zavisi od toga koji je stadijum.
Zavisi i od operacije i mnogih drugih faktora. Koliko je stara osoba , koliko se često kontrolisala. Možda je samo pocetak.
Nemojte brinuti mislim da je veci procenat izlecenih.

Pozdrav
diWision;x
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od diWision;x »

18 godina je stara, za ovo "koliko se kontrolisala" ne znam na sta mislis, levi jajnik joj je veci tako je doktor danas rekao. Moram da se brinem jer sam procitao da svake 3 minute zena umre od raka jajnika. Ne zna se jos uvek je li 100% rak samo se nagovestava tako. U ponedeljak ide da radi neke markere nemam stvarno pojma. Samo me zanima sve u vezi toga. :S
Hvala ti.
“My name is Maximus Decimus Meridius, Commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next."
diWision;x
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od diWision;x »

I zanima me ako sve to prodje dobro i nadam se cak da nista od toga nije istina ja sam sebe uveravam da je nesto drugo u pitanju. Da li osoba moze ostati neplodna i to?
mukica1
Novi član
Novi član

Post od mukica1 »

Sto se tice plodnosti I to zavisi da li ce Imati zracenja. U tom slucaju koliko ja znam ostaje se bez mogucnosti za potomstvom. Ali Ako kod nas postoji mogucnosti da joj se uzmu jajne celije I zamrznu to je dobro . Bolje nemojte ni da pricamo o tome mozda bude sve ok kako se I vi nadate.

Budite pozitivni I jaki zbog nje.

Svako dobro I pisite.

A to da svaka tri minuta umre jedna zena to se verovatno odnosi na ceo svet ne na Srbiju. A u te statistike ulaze I siromasne zemlje poput Tadzhikistana, i Africke zemlje Koje nemaju ni vode a kamoli ginekologa.

Pozdrav
diWision;x
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od diWision;x »

Mukice je l' ima potrebe da ti pisem ovde rezultate sto ce biti u ponedeljak ? :)
diWision;x
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od diWision;x »

Stolica crna ko ugarak a mokraca puna krvi.. ?
Ja samo pisem ovde pa ako ko zna sta neka poveze, ja stvarno nemam blage veze. Zivci su mi otisli, sav se raspadam od brige :S
mukica1
Novi član
Novi član

Post od mukica1 »

Ja nisam lekar Ali evo nesto sto moze da po gone.

Simptomi:

Muka i bol u donjem delu stomaka
smetnje u probavi i ishrani
nadutost
bolovi u krstima
promene u mokrenju
bolni vetrovi, opstipacija
slabost, anemija, gubitak apetita

Neke bolesnice potraže pomoć lekara kada primete povećanje trbuha ili same napipaju tumorsku masu koja se već proširila na stomak. Bolesnica može biti bez simptoma sve dok se tumor ne otkrije tokom rutinskog vaginalnog pregleda. Menstruacijske smetnje nisu karakteristične za tumore jajnika, ali pojava krvarenja pre puberteta kao iu postmenopauzi može ukazati na tumore jajnika koje proizvode hormone.

Dijagnoza
Nakon lične i porodične istorije bolesti, ginekolog će najpre učiniti vaginalni pregled, te će odrediti eventualno povećanje jajnika ili postojanje tumorske mase i njen odnos prema okolnim organima. Upotrebom vaginalnog ultrazvuka i color dopplera znatno je povećana preciznost dijagnostike. U dijagnostici se koriste i tumorski biljezi (pretraga krvi koja otkriva postojanje proteina kojeg ponekad proizvode karcinomi jajnika), a među njima najčešće se koristi CA-125 (povećane vrednosti mogu se pronaći kod nekih dobroćudnih stanja) ili ginekološkim pregledom i Transvaginalnim UZV može se postaviti sumnja na tumor.
U dijagnostici se može koristiti CT, a za postavljanje konačne dijagnoze raka jajnika i za određivanje tipa tumora i proširenosti bolesti potrebno je otvaranje trbušne duplje i uzimanje uzorka tkiva za analizu.

Posto cekate tumorske markere CA-125 znaci I Ako stigne visoka vrednost da znate da moze biti I dobrocudni tumor kao sto pise. I poslednja recenica da se krajnja dijagnoza postavlja posle uzimanja uzorka tkiva.

Lečenje
U lečenju raka jajnika koriste se hirurška terapija, hemoterapija i radijaciona terapija. Zavisno o stepenu bolesti koriste se zasebno ili se pojedini oblici lečenja kombinuju. Osnovni je oblik lečenja hirurško odstranjenje materice, jajovoda i jajnika kao i najveće moguće odstranjenje tumorskih masa. Primenjuje se u svih bolesnica osim u početnim stadijumima tumora koji sporo rastu kod žena koje još žele da rađaju. Tada se odstranjuje samo zahvaćeni jajnik. Hemoterapija je primena lekova koji uništavaju ćelije tumora, a naziva se još i sistemska terapija jer lekovi krvotokom deluju na čitav organizam. Upotrebljava se kad se rak proširio po telu ili kad ga nije moguće odstraniti u celosti. Radijaciona terapija može se koristiti kao dodatak hirurškom lečenju radi uništavanja ćelija koje su ostale. Kao i hirurško lečenje, ovo je lokalna terapija jer deluje na ćelije područja koje se leči. Ispituju se mogućnosti unošenja hemoterapije i radioterapije u trbušnu šupljinu. Budući da rak jajnika u uznapredovanom stadijumu često recidivira, u praćenju učinka terapije koristi se i marker CA-125.

I normalno zapamtite svaki slucaj je za sebe. Nekom nesto pomogne sto drugom ne .
Vi samo morate biti jaki I pozitivni zbog nje. Ako vas vidi uplasene necete joj bas pomoci.

Pozdrav I pisite molim vas.

Pozdrav
diWision;x
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od diWision;x »

Hvala za ovo. Sleedeci post u ponedeljak da vidimo sta ce biti sa nalazima. ;)
Hvala. Pozdrav
diWision;x
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od diWision;x »

ubrzana sedimentacija, upala jajnika i urinarne infekcije

Doktor je rekao da dodje sledeci put kad prodje menstr. zz
mukica1
Novi član
Novi član

Post od mukica1 »

To je bolja vest nego sto ste ocekivali.

Svako dobro I cuvaj te se.
diWision;x
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od diWision;x »

SAmo jos jedno pitanje sta je to ubrzana sedimentacija i urinarna infekcija? :D Pozdrav i hvala :D
MedicinarkaRS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 17, 2013 10:19 pm

Post od MedicinarkaRS »

Nista diwi sa antibioticima se sve moze resiti :lol: 8)
Odgovori