Poznate su mi dve činjenice, koje se međusobno potiru, pa bih molila da mi neko upućeniji ukaže na to koja je od tih "činjenica" netačna:
1. Apsolutno ne postoje 2 čoveka sa istim genetskim kodom. To je potpuno individualno, kao i otisak prsta.
2. Jednojajčani blizanci imaju isti genetski kod.
Šta od ta dva nije tačno? Da li je moguće da dvoje ljudi imaju isti genetski kod, a da budu različite ličnosti, sa dve duše?
Kako nastaju jednojajčani blizanci? Od jednog spermatozoida i jedne jajne ćelije? Kako mogu od toga nastati 2 čoveka?
Šta kaže nauka, u kom trenutku oplođena jajna ćelija postaje živo biće? Jer... ako se ona deli na dva dela, kako može biti živo biće...?
Hvala na svim eventualnim odgovorima!
radoznala: geni kod jednojajčanih blizanaca?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
nisam expert pa ti ne mogu potvrditi da li je moguce da dve osobe imaju potpuno identican genetski kod, ali i ako mogu zasigurno mogu postati individue, tj razlicite osobe. genetika nam, valjda, odredjuje maksimalne potencijale, ali osoba se postaje u odnosu na okruzenje i specificne zivotne okolnosti. samo zamisli sebe da si se ti ista, sa istim genetskim materijalom, rodila pre/kasnije 20, 50 ili 1000 godina, da li bi bila ista osoba. sigurno ne.Da li je moguće da dvoje ljudi imaju isti genetski kod, a da budu različite ličnosti, sa dve duše?
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Nov 07, 2005 3:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Našla u jednom tekstu: "Jednojajčani blizanci, poznato je, imaju 100 postotno identične gene, dok kod dvojajčanih blizanaca zajedničkih je gena 50 posto.".
Kod jednojajčanih blizanaca dolazi do dijeljenja iste ćelije, tako da su oni izuzeci u tvrdnji "apsolutno ne postoje ljudi sa istim genetskim kodom", tako da tu možeš izbaciti "APSOLUTNO".
Evo navod iz jednog drugog teksta: "Kolika je potencijalna verovatnoca da nastanu dve iste jedinke? Zanemarljiva! Ne postoje dve iste jedinke, izuzimajuci monozigotne, jednojajcane blizance. (Jednojajcani blizanci nastaju iz jedne oplodjene jajne celije.)"
Nisam dr. ali mnoge stvari utječu na ličnosti, kao npr. okolina. Blizanci mogu imati iste navike ili sličnosti ili sklonosti, ali mislim da ličnost određuje nešto više od same genetike.
Eh sada...šta kaže nauka vezano za početak života? Pa sjeti se samo da se abortusi vrše do 10. sedmice trudnoće, a crkva smatra da je to ubojstvo, a doktori ne.
A u 5. tjednu se formira srce i potencijalno dijete se od tog tjedna zove embrij.
Pa za mene je živo biće od 1. dana začeća, ali opet podržavam legalizirani pobačaj.
E a ovo pitanje vezano za kako se stanica djeli na dva dijela i onda postanu 2 mala čovjeka....odgovor sam zaboravila, a svi smo to učili u školi iz biologije.
Nadam se da sam ti pomogla i odgovorila (tačno) na tvoja pitanja....
Pozdrav
Kod jednojajčanih blizanaca dolazi do dijeljenja iste ćelije, tako da su oni izuzeci u tvrdnji "apsolutno ne postoje ljudi sa istim genetskim kodom", tako da tu možeš izbaciti "APSOLUTNO".
Evo navod iz jednog drugog teksta: "Kolika je potencijalna verovatnoca da nastanu dve iste jedinke? Zanemarljiva! Ne postoje dve iste jedinke, izuzimajuci monozigotne, jednojajcane blizance. (Jednojajcani blizanci nastaju iz jedne oplodjene jajne celije.)"
Nisam dr. ali mnoge stvari utječu na ličnosti, kao npr. okolina. Blizanci mogu imati iste navike ili sličnosti ili sklonosti, ali mislim da ličnost određuje nešto više od same genetike.
Eh sada...šta kaže nauka vezano za početak života? Pa sjeti se samo da se abortusi vrše do 10. sedmice trudnoće, a crkva smatra da je to ubojstvo, a doktori ne.
A u 5. tjednu se formira srce i potencijalno dijete se od tog tjedna zove embrij.
Pa za mene je živo biće od 1. dana začeća, ali opet podržavam legalizirani pobačaj.
E a ovo pitanje vezano za kako se stanica djeli na dva dijela i onda postanu 2 mala čovjeka....odgovor sam zaboravila, a svi smo to učili u školi iz biologije.
Nadam se da sam ti pomogla i odgovorila (tačno) na tvoja pitanja....
Pozdrav
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 24, 2005 8:31 am
Ako su geni identični, zar ne bi bilo logično sledeće: Ako jednojajčani blizanci odrastaju u istoj porodici, što je i logično, izloženi su otprilike istim spoljnim faktorima. A kako se ti isti faktori kombinuju sa istim genima, zar ne bi trebalo da to bude ista osoba?
Zigot jeste živo biće, tj. ljudsko... Pa kako ono može da se razmnožava pupljenjem? (ja samo tako mogu da zamislim tu deobu)
I zna li se pod uticajem čega zigot može da se podeli na dva deteta?
...
Zigot jeste živo biće, tj. ljudsko... Pa kako ono može da se razmnožava pupljenjem? (ja samo tako mogu da zamislim tu deobu)
I zna li se pod uticajem čega zigot može da se podeli na dva deteta?
...
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Nov 07, 2005 3:01 pm
Da, međutim, moraš znati da mozak je još uvijek neistražen i da se ne znaju detalji kako i šta.
Smatram da ima nešto više samo od genetike. Mislim, karakter ti određuju geni i to djelomično.
Okolina blizanaca možda jeste ista, ali svaki od njih ima svoj mozak i svoje doživljaje.
Možda se roditelji ne ponašaju isto prema oba blizanca? Možda je jedan malo živčaniji od drugog...mislim da to baš i nije istraženo, ali iz svoje glave kažem da oni nemaju identična iskustva i prema tome ne mogu ni biti jednaki.
Smatram da ima nešto više samo od genetike. Mislim, karakter ti određuju geni i to djelomično.
Okolina blizanaca možda jeste ista, ali svaki od njih ima svoj mozak i svoje doživljaje.
Možda se roditelji ne ponašaju isto prema oba blizanca? Možda je jedan malo živčaniji od drugog...mislim da to baš i nije istraženo, ali iz svoje glave kažem da oni nemaju identična iskustva i prema tome ne mogu ni biti jednaki.
-
- Novi član
Još samo jedno pitanje... Dobro, mozak je neistražen, duša pogotovo, pa ne možemo znati kakve tačno geni imaju veze s tim. Ali ako se to zanemari...
Recimo da jedan od dva jednojajčana blizanca počini zločin i na licu mesta pronađu otisak prsta, vlas kose... Sudeći po vašim odgovorima, logično bi bilo da ni na koji način forenzičari ne bi mogli da utvrde koji od njih je počinio zločin, zar ne?
Ili... ako bi neko uspeo da klonira čoveka, i to jednog od jednojajčanih blizanaca, to je zapravo kao da je kloniran bilo koji od njih?
Uopšte, s obzirom na vaše odgovore, rekla bih da kloniranje uopšte nije kopiranje jednog čoveka, jer ga ne određuju geni... Na neki način su i sami blizanci klonovi jedan drugog!
Nadam se da nisam mnogo dosadna, i trudiću se da to više ne radim.
Pozdrav!
Recimo da jedan od dva jednojajčana blizanca počini zločin i na licu mesta pronađu otisak prsta, vlas kose... Sudeći po vašim odgovorima, logično bi bilo da ni na koji način forenzičari ne bi mogli da utvrde koji od njih je počinio zločin, zar ne?
Ili... ako bi neko uspeo da klonira čoveka, i to jednog od jednojajčanih blizanaca, to je zapravo kao da je kloniran bilo koji od njih?
Uopšte, s obzirom na vaše odgovore, rekla bih da kloniranje uopšte nije kopiranje jednog čoveka, jer ga ne određuju geni... Na neki način su i sami blizanci klonovi jedan drugog!
Nadam se da nisam mnogo dosadna, i trudiću se da to više ne radim.
Pozdrav!
Otisak prsta svakog coveka je jedinstven, pa i identicni blizanci imaju razlicite otiske. Potrazi malo po Internetu - moze se naci da su otisci prstiju kod fetusa formirani tek u drugom tromesecju trudnoce. Osim toga, naravno da je klon posebno ljudsko bice (i izmedju ostalog, imace razlicite otiske prstiju), jer niko od nas nije odredjen iskljucivo genetskim materijalom koji nosi...xantipa napisao:Recimo da jedan od dva jednojajčana blizanca počini zločin i na licu mesta pronađu otisak prsta, vlas kose...
-
- Novi član
Znam da čovek kao ličnost nije određen isključivo genima, ali sam mislila da jeste sve što je vezano za njegov fizički izgled... pa i otisak prsta.
Samo mi onda nije jasno... zašto i kako nastaje otisak, kad nema veze s genima. Gledaću da to potražim na internetu.
U svakom slučaju hvala na obaveštenju.
Samo mi onda nije jasno... zašto i kako nastaje otisak, kad nema veze s genima. Gledaću da to potražim na internetu.
U svakom slučaju hvala na obaveštenju.