Pupcana vrpca ispala pred porodjaj

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
dzejdi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:36 pm

Pupcana vrpca ispala pred porodjaj

Post od dzejdi »

Moja sestra je prosle nedelje, 2-3 dana pre termina otisla na porodjaj jer je dobila u toku noci bolove i malo je prokrvarila. Inace za taj dan je imala i zakazan uz pa je doktor kad je pregledao video da je otvorena cetiri prsta i rekao joj je da seta hodnikom kako bi se porodjaj ubrzao. Ona taj ceo dan nije imala prave bolove te su poslepodne odlucili, posto je bila otvorena 5 prstiju, da probuse vodenjak. Odmah po busenju vodenjaka DOSLO JE DO ISPADANJA PUPCANE VRPCA NAPOLJE i oni su je, koliko se ona seca, odmah vratili unutra i hitno pristupili carskom rezu. U papirima pise da je klinja rodjen nakon 15 minuta od busenja vodenjaka. Ne znam koliko dugo je bio bez kiseonika. Odmah nakon porodjaja dobio je losu ocenu, stavili su ga u inkubator, a stanje se iz sata u sat poboljsavalo. Krv se sve vise obogacivala kiseonikom.Tu noc je imao krizu pa su ga prikljucili na aparate, sada nije na aparatima i doslo je do poboljsanja. Kazu da je sada sve ok, ali je jos u inkubatoru.
Po rodjenju su snimali glavu bebi, ko i ostale organe i rekli su da nema nikakvih ostecenja.
Da li mi moze neko reci nesto vise o ovome sto se desilo. Ja sad prvi put cujem da je nekom ispala pupcana vrpca pre bebe. Zasto je doslo do toga?
lubilia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 09, 2007 1:19 am

Post od lubilia »

Ne desava se cesto, ali se desava.
Bitno je da nema komplikacije (uzv mozga uredan).
Eto, da znate da je i to jedna od komplikacija kod busenja vodenjaka...

Poljubac mrvici!
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Lubilia - da li to znaci da je ispadanje pupcane vrpce nesto se inace moze desiti ili je samo nuspojava ove zastarele mal(prakse) za ubrzavanje porodjaja?
lubilia
Novi član
Novi član

Post od lubilia »

Ispadanje pupcane vrpce moze da se desi i ako vodenjak spontano pukne.

Google na brzaka:
The risk of umbilical cord prolapse is increased if the baby is in a breech (foot-first) position or if the baby is premature. In these cases, the baby’s presenting part (the foot or a smaller than-normal head) does not fill the pelvis and allows the cord to slip. Prolapse is more common when the umbilical cord is too long, when there is too much amniotic fluid or when the membranes are ruptured artificially to start or speed up labor. Umbilical cord prolapse also is frequent in vaginal twin deliveries, with the second twin most commonly affected.
http://www.marchofdimes.com/professiona ... 2_4546.asp

U sustini, ako ima previse vode, ili ako prednjace nogice, ako je vrpca preduga..
Ako se slucajno desi, odmah treba pozvati hitnu, a negde sam citala i da treba da se postavi u cetveronoski polozaj.
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Hm, pa to znaci kada ispada da se prekida i da je zato dotok kiseonika smanjen i slucaj hitan...
lubilia
Novi član
Novi član

Post od lubilia »

Da, pritisne se vrpca i smanji se / prekine dotok (valjda).
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Drugi put sam zavrsila u bolnici bas zbog toga sto mi je doktorka ultrazvukom videla da sam otvorena dva prsta a da pupcana vrpca stoji prva na izlazu. Naravno ona mi je panicno rekla morate u bolnicu jer ako vam sad pukne vodenjak ugusice vam se dete. Necu vam uopste pricati kakav sam stres od toga dozivela. Na svu srecu kod mene se ispostavilo kada sam dosla u bolnicu da pupcana vrpca nije (vise?! ili nije uopste bila) na izlazu, pa sam ipak posle jos 10 dana provedenih u bolnici rodila bebu carskim rezom. No s obzirom da je beba bila okrenuta nogicama dole sestre su mi rekle da ako mi slucajno pukne vodenjak obavezno legnem u krevet i dignem noge sto vise gore.
Odgovori