PROŠIRENJE bočnih moždanih komora HITNO

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
magnolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jun 29, 2008 7:06 pm

PROŠIRENJE bočnih moždanih komora HITNO

Post od magnolija »

U 25, 4 nedelji trudnoće sam i sad je uočeno da beba ima atrijum bočnih moždanih komora i to 10mm.
Pre mesec dana na 4D ništa nije viđeno, sve je bilo u redu.
Inače svi ostali rezultati do sad su bili besprekorni :
Biochem.risk +Nt <1:10 000;
Doble test <1:10 000;
Age risk <1:10 000 ( imam 29 godina, prva trudnoca);
Trisomy 18 + NT <1:10 000.
Rečeno mi je da dođem na kontrolu za 10 dana, ako dođe do proširenja radiće mi se hromozomi, i onda se rezultati šalju na konzilijum.
Molim vas, ako neko može da mi objasni šta je uzrok svemu ovome i da li uprkos svemu beba može da bude dobro. Vrlo sam zabrinuta :cry:
Koja je tolerancija u širini proširenja?
Šta ko dođe do proširenja ? a hromozomi budu ok? ili ne? :cry: :cry:
zabrinuta mama
magnolija
Stalni član
Stalni  član

dodatak

Post od magnolija »

Predhodni UZ je radjen u 20 nedelji i rezultai su bili sledeci:
Porođaji: 0 Pobačaji :0
BPD 46mm FL/AC 0,19
HC 171 mm HC/AC 1,11
AC 154 mm FL/BPD 0,65
FL 30 mm O/E FL 0,93
HL 32mm O/E HL 1,03 EFW 260 gr
SFP pozitivno
PP pozitivnp
Posteljica : Prednji zid
Plodova voda: u adekvatnoj količini

GLAVA,LICE KICMENI STUB
Kvarijum u transferzalnom preseku elipticnog oblika,ventrikuli normalnog oblika.Cerebelum i cisterna magma normalne morfologije za gestaciju. VB <5mm. Lice bez vidljivih anatomskih devijacija. NK obostrano uočljiva, pune osifikacije, metopična sutura pravilna8 3D transparent max mod).Na kicmenom stubu se ne uocava nepravilnost gradje.
SRCE
Srce normalno orjentisano u grudnom kosu, sa 4 šupljine. Kardio torakalni index u granicama normale. Ostala kardiomorfologija za pregled u referentnoj gestaciji.
ABDOMEN
Očuvan integritet prednjeg abdomenalnog zida. Pupčanik sa tri krvna suda i pravilnog abdominalnom insercijom.Želudac, bubrezi, i mokraćna bešika uočljivi.
EKSTREMITETI
Ekstremiteti bez vidljivih deformiteta.
Nisu uočeni sonomarkeri aneuploidija.

Poslednji UZ je radjen u 25 nedelji i rezultai bili sledeci:

BPD 67mm POLOZAJ : uZDUZNI
HC 246 mm PREZENTACIJA : GLAVA
AC 223 mm
FL 46 mm
HL 43mm O/E EFW 838 gr

UPC art.ut.dex.Ri 0.57
notch.dex negativno
art.ut.sin.Ri 0,48
notch sin negativno
Posteljica : Prednji zid
Plodova voda: AFI 162
GLAVA,LICE KICMENI STUB
Kvarijum u transferzalnom preseku elipticnog oblika,ventrikuli normalnog oblika, atrijum trenutno 10mm.CSP uocljiv.Cerebelum i cisterna magma normalnog izgleda i dimenzija.Prikaz Willlisovog sestougla u 3D angio modu simetrican.Lice slabije sagledano zbog položaja glavice.Na kicmenom stubu se ne uocava nepravilnost gradje.
SRCE
Srce normalno orjentisano u grudnom kosu.Kardio torakalni index u granicama normale.IVS nije moguce sagledati u celosti po dubini,a vidjeni segment je normalne debljine bez vidljivih prekida u kontinuitetu. Atrioventikularni i ventikuloarterijalni sklad. Konkordanca dimenzija pulmonalne arterije i aorte koja je pravilnog luka.Ne vidi se poremećaj ritma.
ABDOMEN
Očuvan integritet prednjeg abdomenalnog zida. Pupčanik sa tri krvna suda i pravilnog abdominalnom insercijom.Želudac uočljiv, bubrezi u anatomskom ležištu, i mokraćna bešika uočljiva.
EKSTREMITETI
Ekstremiteti bez vidljivih deformiteta.
Art.umb.PEDV.

U poslednjih deset dana sam na terapiji zbog veće upale grla, velikog sekreta, kašlja i dva dana male temperatura.Pila sam kutiju Sinacilina pod kojim je nestao bol u grlu ali ne i obilan sekret i jak kašalj, pa su mi prepisali Panklav na 12h po jedna.
To je sve što sam koristila od terapija u trudnoći.
MOLIM Vas za brz odgovor
magnolija
Stalni član
Stalni  član

Post od magnolija »

mooolim Vas da mi neko odgovori :(
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Poštovana Gđo
kao prvo ukoliko neko sumnja na proširenje bočnih moždanih komora uz odsustvo drugih anomalija, treba da Vam ispita pre svega tzv. TORCH to jest testove na moguće infekcije a tek potom i genetiku bebe!

Od 15 do 35-e nedelje trudnoće prečnik moždanih komore bebe je 7mm a gornja granica normelnog je upravo 10mm.

Pozdrav i srećno DrPeđaDj
magnolija
Stalni član
Stalni  član

Post od magnolija »

Hvala Vam puno doktore Pedja na odgovoru :)
Odgovori