pronizon i trudnoća

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
jacquellineno1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2005 6:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

pronizon i trudnoća

Post od jacquellineno1 »

Moja drugarica već godinama pije pronizon, 10mg dnevno, pošto ima astmu, pa je interesuje da li je terapija pronizonom kontraidindikacija za trudnoću, odnosno ima li šanse da zatrudni iako koristi ovaj lek.

Hvala unapred na odgovoru! :)
jacquellineno1
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od jacquellineno1 »

samo da "podignem" temu :)
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Ako mislim da sam u pravu, to je kortizonski preparat. Ja sam slican pila za Kronovu bolest. Meni su lekari rekli da se on moze koristiti u trudnoci, s tim sto ako se koristi neposredno pre i posle porodjaja, treba obavezno iskontrolisati nivo koritizona kod bebe. Bebu posle toga treba eventualno takodje tretirati kortizonom sa konstantnim smanjenjem kolicine.
Za ovo drugo kako i da li utice da se zatrudni....ne znam pouzdan odgovor. Meni su licno rekli da to nije nikakva prepreka (a ja sam koristila i po 50 mg).
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

nece biti Dea da je istina to sto ste culi od lijecnika...pronizon, prednizon, prednizolon ima velike molekule koje NE MOGU da prodju placentnu barijeru, prema tome, ne mogu da stete bebi, i nema potrebe da se bebi kontrolise kortizon poslije porodjaja, niti da joj se daju kortizonski preparati.

Prije planirane trudnoce Vasa koleginica jaqcuell... treba da dobije vakcinu protiv influence ako dolazi jesen i zima, ako ne onda nema potrebe, i naravno da se cuva prehlada, virusa,da izbjegava bolesne ljude u toku trudnoce, i da nastavi da pije svoje lijekove...zbog ocigledno razlicitih pristupa, potrebno je da je prati ginekolog za visoko rizicne trudnoce.

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Pa moj gastroenterolog koji prati mog Krona mi je rekao da ako pred kraj trudnoce bude bilo nekih problema pa moram da se vratim na kortizon, tako treba da se uradi. Nadam se da ako do toga stvarno dodje oni u bolnici znati sta i kako treba, ja se u to necu mesati.
jacquellineno1
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od jacquellineno1 »

Hvala vam na odgovorima, naročito Vama Obgyn :)
Odgovori