promene na grlicu materice

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Starla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 6:30 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

promene na grlicu materice

Post od Starla »

Na ginekoloskom pregledu su uocene promene na grlicu materice.Receno mi je da uradim Papa test po zavrsetku menstruacije.Moje pitanje je sledece:
Da li je svaka promena na grlicu kancerogena,ili moze da bude i nesto nebitno?
allexis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 10, 2007 12:30 pm

Post od allexis »

Starla, i ja sam skoro saznala za promene na grlicu i malo izucila tematiku..Naime, vazno je da znas da nije svaka promena kancerogena, da moze biti relativno bezazlena i izazvana infekcijom, koja ukoliko se sanira na vreme, ne bi trebalo da izazove ozbiljnije probleme..Ukoliko ti Papa bude II grupa, verujem da ces proci bez terapije, ali ces doci ubrzo na kontrolu..
Ja sam imala III grupu i promene u vidu mozaika..Meni je predlozena biopsija, cisto da bi se otklonile sumnje na najgore..Rezultati su bili relativno OK, tacnije receno mi je da, zbog promena na celijama, moram otprilike stalno, od kraja zivota, redovno da se kontrolisem..
U svakom slucaju, srecno i bez panike!
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm

Post od Nikolina35 »

Šta znači II grupa PAPA testa? Juče mi je rečeno da imam II grupu, kada sam pitala doktorku šta to znači, ona je rekla da to znači da je sve u redu i to više nije pominjala. Po prethodnom odgovoru se može zaključiti da to može značiti eventualno neki problem
("verujem da ces proci bez terapije, ali ces doci ubrzo na kontrolu".
Kakav je idealan nalaz Papa testa?[/b]
Starla
Novi član
Novi član

Post od Starla »

hvala ti allexis,bas si me utesila.ja sam mislila da sam gotova....
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Idealan nalaz PAPA testa je upravo II grupa! Sve je ok, nista ne brini! :lol:
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikolina35 »

Hvala Ka1 ! Drago mi je sto na ovom forumu ima ljudi koji rado izlaze u susret,ne mrzi ih da svoja iskustva podele sa drugima, i stalo im je da malo utese druge
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikolina35 »

i volela bih detaljnije objasnjenje ako se razume neko, logično mi je da je I grupa papa testa bezazlenija od II grupe, zapravo uopšte se ne razumem u to, dakle, šta je I grupa, šta II? To bi već bila prava pomoć. Zar nije bolje imati I grupu?
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikolina35 »

Dobro Ka1, vidim nisi baš kompetentan.
Starla
Novi član
Novi član

Post od Starla »

da li je papa test i uzimanje cervikalnog brisa jedno te isto?
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Ne!
Uzima se na isti način, znači sekret, ali Papa je test kojim se gleda da li ima papiloma virusa koji kod većine žena izaziva rak materice i zato treba da se radi na svakih 6 meseci do godinu dana.

Cervikalni je bris kojim se odrađuje grupa sekreta, i ima ih 6.
1. nije dobra jer nisu izolovane nikakve bakterije, pa lako može da dođe do infekcije jer nema dovoljno onih bakterija koje se bore protiv patogenih ali nije opasno, nema bakterija.
2. najbolja jer ima samo onih koje čuvaju vaginalnu floru i spremne su da krenu u napad kad dođu patogene
3. izmešane bakterije i leukociti, većina žena ima tu grupu
4. i 5. se ne razumem mnogo jer mislim da su to neke ozbiljnije i da su polno prenosive mada kažem o njim ne znam.
6. gljivice

http://www.ana.co.yu/forum/viewtopic.php?t=2735

Evo ovde ima nešto o tome.
Slika
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Papa test ne ukljucuje test na HPV uvek, to je poseban test. Papa samo gleda promene na grlicu materice, koliko ja razumem. Znam da u USA treba posebno traziti HPV test i pored Pape.
LenaPetrov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 4:21 pm

Post od LenaPetrov »

Papa test ne sluzi za otkrivanje HPV-a, ali se nekad njima otkriju promene na grlicu materice koje se mogu povezati sa HPV-om. Screening test za HPV se radi odvojeno. Papa test sluzi za otkrivanje promena u celijama grlica materice.
Starla
Novi član
Novi član

Post od Starla »

da li neko zna u cemu je razlika izmedju ranice i promene na grlicu materice?da li je to isto?
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Ranica je sama po sebi promena ali nije svaka promena u vidu ranice.
Odgovori