prolaktin

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
katarinass
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 09, 2005 4:40 pm

prolaktin

Post od katarinass »

Imam uvecan prolaktin 860, a gornja granica je 550. Da li je to problem ako zelim ostati trudna?
Lela5
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Mar 06, 2005 11:16 pm

Post od Lela5 »

A zasto ste proveravali vrednost prolaktina? Je l' imate nekih smetnji (galaktoreja, glavobolje, duple slike)?
Je l' imate uredne menstrualne cikluse?
katarinass
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 09, 2005 4:40 pm

Post od katarinass »

Provjeravala sam sve hormone, i svi su bili u redu sem prolaktina. nemam nijedan od pomenutih simptoma, ali vec godinu dana pokusavam ostati u drugom stanju, zato me je zanimalo da mozda uvecan prolaktin nije razlog.
Lela5
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Mar 06, 2005 11:16 pm

Post od Lela5 »

Povisen prolaktin (tzv. hiperprolaktinemija) se moze javiti iz vise razloga:
- nakon porodjaja (dojenje)
- stres (zato je i cest naziv za prolaktin hormon stresa)
-upotreba nekih lekova, posebno antidepresiva, kao i kontraceptivnih pilula
- mikroprolaktinomi

U velikom broju slucajeva se razlog povecanog prolaktina ne zna te se tada govori o idiopatskoj hiperprolaktinemiji.

Sto se tice trudnoce, povisen prolaktin moze uticati na izostanak ovulacije, s' toga bi Vam moj predlog bio da sa svojim ginekologom proverite da li su vam svi ciklusi ovulatorni, jer to sto imate redovne menstrualne cikluse ne mora da znaci da uvek imate ovulaciju.

S' obzirom da ste napisali da nemate nikakve smetnje koje sam Vam ja pomenula, i s' obzirom da Vam vrednost prolaktina nije bas velika a i da su vrednosti drugih hormona u redu, mozda je jednostavno ako ste bilo pod stres bas to razlog za njegovu povisenu vrednost. U tom slucaju ne bi bilo lose da odete opet i proverite njegovu vrednost i nakon toga odete kod svog ginekologa.
U svakom slucaju mislim da nemate razloga za brigu, redukujte stres sto vise mozete i sve ce biti u redu.

Srecno i pozdrav.
Odgovori