..::Problem moje majke::..

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
zabrinuta_kci
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 28, 2006 8:18 am

..::Problem moje majke::..

Post od zabrinuta_kci »

Ja se unapred izvinjavam zbog svog totalnog nepoznavanja medicinskih termina i poprilicno "narodskog" nacina izlaganja problema - al ja sam istoricar i medicina mi nije struka - zato se i obracam ovde za pomoc.

Tek sinoc sam saznala da moja majka u nazad 2 meseca ima sledeci problem:

-->>"ispada" joj materica na neko vreme a potom se sama vrati.

Obzirom da moja majka odbija da ide kod ginekologa, a problem, cenim, nije ni tako naivan molim vas da mi sto pre odgovorite:

-->>da li je u ovakvim slucajevima neophodna operacija?
-->>ako jeste, koliko je komplikovana?
-->>ako operacija nije neophodna - koji je postupak onda?

Unapred zahvalna zabrinut_kci :(
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Vasa majka ima odredjeni stepen prolapsa uterusa sa/bez prolapsom prednjeg ili zadnjeg vaginalnog zida. Moguce je da ima i pridruzene smetnje mokrenja, koje se obicno zovu stres inkontinencija u smislu da ne moze da zaustavi mokrenje kada se smije, nakaslje, podigne nesto tesko...odnosno kada se poveca intraabdominalni pritisak.

Ako nece da ide kod ginekologa...onda znaci da nije dugo imala Papa nalaz uradjen, sto je neophodno uraditi jednom godisnje. Kada se procjenjuje stepen prolapsa, ako ima pridruzenu inkontinenciju, potrebno je uraditi ispitivanja koja su planirana na istoriji tegoba pacijenta,...kao sto je urodinamko testiranje i ja ne znam da li to i ko radi u Beogradu...ne znam da li to jos negdje u Srbiji neko radi...ne znam ni ko se bavi uroloskog ginekologijom.

Ovisno o tegobama Vase majke i nalazu na testiranjima sa ili bez pesara, mozda ona i ne treba operaciju, ili je moze odloziti na odredjeno vrijeme. Ali potreban je pregled, papa nalaz, mozda urodinamsko testiranje...i onda plan !
Srecno,
Niste napisali pitanje kao u ljepljivoj !!!
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori