Problem koji treba hitan odgovor.

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
M21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 31, 2006 6:33 pm

Problem koji treba hitan odgovor.

Post od M21 »

Ovu sam temu vec postavila na odjel Endokrinologije ali vidim da bi mogao da bude i ovdje.

Imam 21 godinu i '98 godine dobila sam prvu menstruaciju.
Problem
1. Neredovit ciklus (prvih par ciklusa bili su redovni, kasnije sam imala neka slaba ali konstantna krvarenja (sto je uzrokovalo anemiju), a nakon dvije godine krvarenja su postala rijeda a sada su skroz rijetka - otprilike svaka 2mj)
2. Maljavost - ruke, noge, iznad usana, grudi, stomak...
3. prije tri godine na ultrazvuku ginekolog je utvrdio precistalno uvecanje desnog jajnika 36x28mm (tada mi hormonalna analiza nije bila dobro uradjena, doktorica mi je rekla da bih mogla imati manjih problema kada budem zelela imati porodicu i dala mi tablete Diane 35. Dok sam ih koristila sve je bilo ok, i sledeca 2 mjeseca. I opet se vratilo u "normalu")
4. Nemam problema sa aknama, tu i tamo po neka i to je uglavnom sve.
5. Nemam dubok glas, naprotiv veoma je zenstven
6. Od ulaska u pubertet tj neke 2 godine pre prve menstruacije (kada sam pocela da se razvijam) nekako sam se naglo udebljala i nikako ne mogu da regulisem kilazu, imam krupnija ramena (to je i do moje gradje ali i to debljine) i deblja sam u predelu stomaka. Kilaza ne varira ali i kada varira opet to nije dovoljno. Ne trudim se previse ali i kada se trudim ...

7. Prije par dana (7 dan ciklusa - dan nakon kraja krvarenja) radila sam hormonske analize rezultati su sledeci:
FSH - 5,1 IU/L (ref vrijednosti u folikul. fazi u kojoj sam predpostavljam ja 7 dana ciklusa su: 2.0-11.6)
LH - 5,5 IU/L (R.v : 2.6-12.1)
Estradiol - 94 pmol/L ( R. v: 98-592)
Progesteron - 6.9 nmol/L (r.v: 0.39-5.4)
Prolaktin - (mikro)IU/ml (r.v: 64-590)
Testosteron - 1.8nmol/L (r.v: 0.20-2.70)

Da li su svi moji problemi uzrokovani ovim nivoima hormona, i da li cu probleme TOTALNO (ili bar u velikoj mjeri) moci resiti nekom hormonalnom terapijom.

Nadam se da nisam bila preopsirna, iako sunjam da jesam jer mislim da je svaki podatak bitan, da sam doktorica zelela bih znati sve o problemu.

Hvala
M21
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Kad su Vas odgajali M21 da li su Vam ucili da postoje neke rijeci koje gvozdena vrata otvaraju kao npr...molim Vas, hvala, Vas odgovor bi mi mnogo znacio...

Vase pitanje je postavljeno kao da mi ovdje Vama nesto dugujemo, a mi ne dugujemo nikome nista ! ono sto dajemo ( a dajemo mnogo !) naprotiv dajemo bez bilo kakve naknade osim lijepe rijeci !

Trece...Vas problem je star najmanje 8 godina i zasto bi to bilo hitno ???
Moracete da preformuliste pitanje i da sacekate dok dodjete na red.
Pozdrav,
ObGyn
M21
Novi član
Novi član

Post od M21 »

Jutros kada sam pogledala Vas odgovor, sokirala sam se.
Do sada sam samo par puta bila clan foruma i ostavljala komentare, i poprilicno sam nova u svemu ovome.
Ali uvek znam reci hvala ...

Duboko se izvinjavam, tek malopre videh da sam bila skrta na lepim recima, to stvarno nije do mog odgoja nego do moje uzbudjenosti sto sam nasla nekoga ko mi moze pomoci kao i nastojanja da ispisem sto vise informacija kako bi bilo lakse sagledati situaciju u potpunosti.
Stoga i moja zurba da sto pre otkucam problem i postavim ga ovde.
Kada pogledamo vreme koje je proslo, ne bi trebalo biti hitno ali znate kako kazu stariji ljudi "svakom je njegova muka najteza"...
U proteklih godinu dana moj se zivot promenio i ja sam odlucila voditi brigu o svom zdravlju i svom telu.
Nadam se da nije kasno.

Oprostite mi molim Vas, stvarno nisam zelela da se postavim kao neko ko je Bogom dan i kome vi trebate odgovoriti odmah.

Ja krajem meseca idem ginekologu na jos jedan ultrazvucni pregled, i tada cu imati i te rezultate kao i verovatnu terapiju, ali nisam mogla da cekam da znam da li ce problem biti resen ili ne.

Cekat cu i Vas odgovor ma kada on stigao.

Mnogo Vam hvala.
M21

p.s ne znam kako preformulisati problem, ja sam mislila da je ovako uredu. kada sam pogledala temu: "kako formulisati pitanje" mislim da je sasvim korektno napisano.
M21
Novi član
Novi član

Post od M21 »

Mozda fali i ovaj podatak:
Nisam imala sexualne odnose, a samim tim nisam bila trudna niti sam nekada abortirala.
Nisam imala nikakve operacije, niti bolujem od nekih kronicnih oboljenja.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Nema problema...idemo dalje...propustili ste da mi napisete tezinu i visinu i da li korisite ikakve pilule sada i koje ? U hormonalnoj analizi nedostaje TSH and T4 ( hormoni stitnjace ).
Da li je po zenskoj liniji u Vasoj porodici ( tetke, majka ) bilo problema neplodnosti ? neredovnih menstruacija ? da li se desilo da je neka beba u siroj porodici umrla poslije rodjenja ? ( ovo je samo jedno opste pitanje, nemojte da se plasite jer nije vezano za Vas ).
Pisemo se...
Pozdrav,
ObGyn
M21
Novi član
Novi član

Post od M21 »

Hvala Vam za javljanje.

Uredu idemo dalje :)

Visina: 170cm
Tezina: 74kg (najmanje sto sam do sada imala je 72kg) iako varira do 76kg

U skorije vreme nisam radila analize hormona stitnjace.
Kada sam posecivala drugu doktoricu ona je trazila da uradim sledece testove na:

THS - 1.1 mIU/l
FT-4 - 14.0 pmol/l
FT-3 4.6 pmol/l

ovo su rezultati od prije 3 godine. Uz to pise i zakljucak da sam "Hormonski eutireoidna"

U porodici generalno nije bilo problema neplodnosti.
Moja baka je izgubila svoje prvo dvoje dece, decake, (to je bilo u vremenu izmedu dva rata -DAAVNO) a kasnije je rodila 4 zdrave curice.
Prva beba moje mame umrla je 24h nakon rodjenja jer je rodjena u 8mesecu i pluca joj nisu bila razvijena (decak) - mama je zbog toga imala carski rez (a kasnije jos dva, ali i brat i ja smo OK zdrave bebe) dijagnoza (tog poroda) bila je 'placentoprevija'. I nakon toga javila joj se anemija.
Mama je inace imala 99% redovne ali malo oblinije mjesecnice.
Inace mama nema problema sa maljicama, aknama i sl.
Moje nisu obilne, rekla bih standardne 1dan malo, 2-3 vise pa se smanjuje...

Prije 3 godine, neposredno poslije vadenja nalaza, koristila sam Diane 35 ( u periodu od 3 meseca kako je doktorica odredila). Ciklus je bio uredan 5 mjeseci (ukljucujuci ta tri pijenja) a onda se sve vratilo na staro.
Sada ne pijem nikakve preparate.

Inace imam nizak nivo Fe u krvi.

Hvala Vam jos jednom.
M21
M21
Novi član
Novi član

Post od M21 »

Zaboravila sam reci da nemam odredjene simptome pre pocetka krvarenja ... kao neke druge devojke - npr bolove u stomaku, grudima i sl.
Ustvari imam ponekad ali nikada isto i nikada previse jako (sto i nije tako lose kada vidim kako se druge devojke pate).
Nekada se zna desiti da imam snaznije bolove u desnom delu donjeg stomaka u duzini od 5-7cm kao da me boli neka mala nit(kanal) u tom delu stomaka, i isto tako nekada na levoj strani - retko u isto vreme. To su najjaci bolovi koje osecam, a ni oni nisu nesto preterano jaki, niti nepodnosljivi da moram uzimati neke tablete za bolove.

Ali osecam bolove u kolenima, tj pri savijanju kolena. ali samo ponekad u odredjenim periodima. Primetila sam da to nema veze sa promenom moje tezine a citala sam negdje na internetu da moze imati veze sa hormonalnim poremecajima.

Hvala za odgovor.

M21
M21
Novi član
Novi član

Post od M21 »

Malo sam iscitavala forum i vidim da i sekret ocito ima veoma vaznu ulogu.

Mozda trebam reci da imam i sekret ali nikada do sada nisam skuzila kako se on pojavljuje i kako nestaje. - ovo sam malo konfuzno i samoj sebi rekla.

Nema mirisa, boja je bela ili malo malo malo zuckasto bela, ne osecam nikakvo peckanje niti kakve slicne pojave.
Ali je to lucenje pa skoro pa stalno, ne bas stalno ali je cesto. Tako da nosim dnevni ulozak, ne bas uvek ali cesto cisto da se osecam ugodnije.

Da li i to treba da prijavim ginekologu?
Da li i to ima veze sa mojim problemom ili je to neki drugi novi problem? :(

Unapred hvala za odgovor.
ruzmarin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 10:03 pm

Post od ruzmarin »

eee nikad ti da docekas odgovor :), evo ti ova adresa pa mozes pitati o tvom problemu i ovdje

http://www.zdravljeizivot.com/hrv/index ... um&s=forum

misljenja strucnih osoba nikad nisu suvisna pa pored odgovora nase doktorice nece biti viska ni misljenje ovih doktora...

pozdrav!
M21
Novi član
Novi član

Post od M21 »

Danas sam bila kod ginekologa na ultrazvuku
nalaz je sledeci :

T.A U. Z

uterus - 30x35x68
Desni jajnik - sa brojnik nezrelim folikulama (policistican) 45x24
Levi jajnik - takodjer sa vise nezrelih folikula 33x27

Sada ostaje da radim nalaz krvne slike, ali doktorica misli da cu ponovo piti Diane 35.

Da li je ovo opasno?
Da li su Diane 35 dobre tablete za ovakav problem?

Molim Vas za odgovor.

Hvala
M21
Odgovori