Prirodni porodjaj

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

ivana d.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 20, 2005 4:35 pm

Prirodni porodjaj

Post od ivana d. »

Interesantno je da niko ne prica o negativnim posledicama epidurala na decu koja se radjaju uspavana.
Ja sam bila protiv toga da dete dovedem na svet na neki nacin "drogiranog", samo da bi meni bilo dobro i da ne bih nista osetila. Da li iko postavlja pitanje sta se desava sa bebom? Ili svi misle samo na sebe?
Moja iskustva prilikom porodjaja su divna: kao starija prvorotka porodila sam se za ni tri sata. Vodenjak mi je pukao oko pola jedan ujutru, u porodiliste sam stigla oko 3, a oko pola 6 sam rodila prelepog decaka.
U cemu je tajna?
Od 5. meseca trudnoce imala sam psihofizcke pripreme trudnica za laksi, a ne bezbolni porodjaj.
Casove mi je drzala babica i fizioterapeut, zena koja se tim poslom bavi vise od 20.godina na GAK-u. Od nje sam naucila mnogo stvari koje su mi pomogle u toku trudnoce, a i nakon porodjaja.
Moj savet je definitivno PRIRODAN porodjaj sa dobrom psihofizickom pripremom.
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od veki30 »

Izvini ali prvi put cujem da se beba radja uspavana ili drogirana prilikom porodjaja sa periduralom, svaka cast tebi na rirodnom porodjaju, lepo je cuti kad se starija prvorotka tako lagano porodi.
Ja sam takodje isla na psihofizicke vezbe u KBC Zvezdara, zena koja ih drzi mi je razbila sve strahove vezane za porodjaj i posle porodjaja (od ovoga me je bio veci strah), pitala sam je za misljenje jer sam bila spremna za bezbolan porodjaj, i rekla mi je da je sasvim normalno da se zene i na taj nacin poradjaju, na nama je izbor.
Igrom slucaja i pored svih priprema na kojima sam bila moracu da se porodim carskim rezom, pod totalnom anestezijom, sta to onda znaci u kom stanju ce se moja beba roditi po tvojoj teoriji?

Gledala sam porodjaje i bez i sa anestezijom i carski rez u proteklih 7 dana posto sam lezala u bolnici, ja zaista nisam primetila na bebama bitnu razliku, ali na majkama jesam i te kakvu.

Znaci ipak svako od nas donosi odluku, kako, kad i gde, ja podrzavam svaciji izbor, ali ipak glasam za peridural.
patraskovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm

Post od patraskovic »

Veki 30 PDRZAVAM TE U POTPUNOSTI.
I ja sam prvu bebu rodila u 31oj godini, porodila sam se za 3 sata - ali cu sada pokusati sebi da olaksam sto vise mogu.Znaci ako sve bude bilo u redu zelim bezbolan porodjaj-peridural u svakom slucaju.
Pozdrav :D
sprle
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 2:39 am

Post od sprle »

Elementarno pravo svakog coveka je pravo na izbor. Mislim da je Veki upravo to htela da kaze i potpuno je u pravu. Pricom o tome da je beba kao drogirana od periduralne anestezije koja je blago receno netacna mislim da nimalo ne doprinosite pozitivno osecanjima buducih majki i porodilja. Sta onda da rade recimo zene koje imaju eklampsiju, pa usled toga primaju lekove? Ili npr. zene koje pate od hipertenzije? Da li se onda i njihova deca "drogiraju" u stomaku? Ili, kao sto Veki kaze, one koje su predodredjene za carski rez?
Sem toga, kod peridurala je ako i postoji rizik, rizik za majku prisutan, a ne dete. Svakoj zeni anesteziolog vrlo podrobno objasni detalje oko same procedure. I vrlo su voljni da to ucine.
A ne bih se slozila ni oko toga da su zene sebicne i ne misle na decu kad se opredele za peridural. U krajnjem slucaju, dete je isto nasa odluka, moze se reci pomalo i sebicna, jer mi odlucujemo u nekom momentu zivota da ga rodimo. Ono se o tome ama bas nista ne pita.
Takodje, psihofizicke pripreme su ok, ali nisu svemoguce. Nekom otvore vidike i otklone bojazni, nekom ne. Znam nekoliko primera zena koje su posecivale iste, ja nisam isla na njih. Bili su stalno gripovi i nisam zelela da rizikujem. Porodila sam se za sat i po vremena "prirodnim" putem. Od pocetka kontrakcija do kraja. Ujutro isla na pijacu, bila nedelja i produzila u bolnicu. Na redovnu kontrolu, kad ono - porodih se.
Uopste ne ulazim u to koja je varijanta najbolja porodjaja. Samo ne volim da se nekom namece ovo ili ono.
Meni je puno znacilo prisustvo mog divnog muza na porodjaju. To je recimo ono sto bih mogla toplo da preporucim svakoj zeni. Da bude neko pored nje. Bilo da je to muz, sestra, kuma, brat...nebitno. Neko ko je razume, ko ce da joj pravi drustvo, jer porodjaj ima vise faza. Da bude uz nju, da je bodri i da podele taj dragoceni dozivljaj.
I sto je jos vaznije, da se svaka zena sto bolje odmori pre samog porodjaja. Jer, posle nema odmora :D
Lidija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 10:15 pm

Post od Lidija »

Izuzetno misljenje o epiduralu
Saradadevii napisao:Epiduralna anestezija je medicinska intervencija u porodu, koja bi, prema mojemu misljenju, trebala biti primijenjena, samo kada postoji za nju dobri razlozi , sto vrijedi i za sve ostale intervencije. Ili barem pruziti je kao izbor ALI UZ JASNU I OBJEKTIVNU INFORMACIJU o njezinom ucinku i mogucim posljedicama. Reklamirati ju kao izbor koji je nadmocniji porodu bez nje je neodgovorno, neprofesionalno i netocno.
Ima puno stvari koje bi se o tome dale napisati...samo jedna koja se meni cini vazna a koja se uglavnom ne spominje: trudovi su stres za bebu, isto kao i za mamu. Dakle beba isto prolazi kroz svojevrsnu porodjajnu bol, ali nema izbora epiduralne anestezije. Ali priroda je mudra pa je pruzila i mami i bebi svojevrsnu prirodnu epiduralnu anesteziju u obliku hormona endorfina koji se uvijek luce kao reakcija na bol. I sto je bol jace, oni se vise luce. Dok se tako luce u mamin krvotok, nesto ode i do bebe pa je i njoj lakse. Meni je uvijek milo sjetiti se kako u onom blazenstvu izmedju dva vala (truda) i Shantani je isto bilo blazeno...
Epiduralne pokvari endorfinski party za bebu totalno :cry: , jer mama ne osjeca bol pa zasto bi joj tijelo lucilo endorfine.
Ono sto bi obozavatelji epiduralne isto trebali zenama reci na tim propagandim tecajevima jest da njezina primjena povecava stupanj intervencije pri porodu (na primjer, vakum) i da povecava rizik slabijeg attachmenta bebe i mame.
Ovo drugo su Svedi istrazivali i napravili jedan filmic na kojem se vidi kako tek novorodjena beba puzi s maminog trbuha do grudi, kako se sama zakaci za ciku i baci se na posao. Druga beba to isto pokusava raditi, ali joj bas ne ide, tj. treba maminu pomoc. A treca beba samo lezi na trbuhu i ne mice se.
Razlika u bebama nije bila ta da je nekima vise stalo do cikanja a nekima manje. nego da su mame imale potpuno neinterventni porod (prva), porod s malo intervencije (druga) i vrlo interventni porod ukljucujuci primjenu analgetika.

Kada se zena ne moze vise nositi sa boli (a to se vrlo cesto dogadje jer nije u pogodnoj fizickoj i emocionalnoj okolini, bez odgovarajuce podrske, jer ju se uznemirava, jer ju se pozuruje i daje na primjer drip ili onemogucuje da se krece i nadje polozaj u kojem ce lakse nositi sa boli ili sputava da se dere i vice iz sveg glasa ako joj je tako lakse) ili je jednostavno porod dug i iscrpljujuci, tada epiduralana ima neki smisao i tada mi se njezini nedostatci i rizici cine opravdano zanemarivim u odnosu na prednosti.
ivana d.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 20, 2005 4:35 pm

Prirodni porodjaj

Post od ivana d. »

Nasla sam interesantan sajt:
http://prirodniporod.crolink.net/
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

Evo ovako pre 15 dana i pored planiranog carskog reza i zaklinjanja u epiduralnu anesteziju igrom slucaja i brzinom svetlosti za manje od 3 sata rodila sam moje dve devojcice bez ikakvih sredstava za smanjenje bola, priznajem nije bilo tako strasno i ni toliko bolno, ali...

Ovo ali je veznao za nesto drugo moj porodjaj je trajao nesto malo jace od 3 sata, na moju veliku srecu, sto znaci da u fazi napinjanja sam bila odmorna i spremna za akciju, za razliku od devojaka ciji porodjaji traju satima i koje u odlucujucem trenutku gube snagu, a opet prisustvovala sam porodjaju sa epiduralom i dalje GLASAM ZA EPIDURAL!!!!!!!!
nikki03
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 21, 2005 1:51 pm

Najlepse zelje

Post od nikki03 »

Slucajno sam procitala rasprave na ovoj temi i procitala sam tako divnu vest!
Vekiceee, svaka cast!
Cestitam ti!
Sve najbolje zelim tebi i tvojim devojcicama!
:D :D :D :D :D :D
uzicanka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 22, 2005 2:03 pm

Post od uzicanka »

Ja sam imala dug i tezak porodjaj.Bebu su na kraju izvadili vakumom.Imala sam ogromnu epiziotomiju,doktorka me je "sastavljala" skoro sat vremena.Da nije bilo epidurala,tesko da bih sve to mogla da izdrzim i pozelim da ikad vise rodim drugo dete.Svi prisutni u sali su konstatovali da je sva sreca sto sam se odlucila za takav porodjaj.
Tako da moj glas svakako EPIDURALNA ANESTEZIJA!!
Mamma
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 08, 2005 12:53 pm

Post od Mamma »

Strasno je koliko su ljudi u ovoj zemlji ustvari neinformisani po pitanju epiduralne anestezije koja je svuda u svetu normalan nacin porodjaja! Ja sam se porodila uz pomoc epidurala, moje dete se nije izmucilo ni malo, ucestvovala sam u porodjaju maksimalno disanjem i napinjanjem i nisam imala nikakve bolove, osim blagih, kao menstrualnih.
I smejala sam se iz sveg glasa kada su mi dete stavili na grudi, nisam bila izmucena ni u bolovima, a porodjaj je trajao punih 8 sati! Ovako bih se poradjala 10 puta za redom! Kada su me doveli u sobu sa ostalim porodiljama one su me pitale da li sam "oduzeta i da li mogu na noge"!?! Strasno! Pa ne mogu da verujem da u 21. veku ima toliko neinformisanih zena pogotovo po pitanju trudnoce i porodjaja!
Porucila bih svima koji su neobrazlozeno protiv epidurala da sledeci put kada vade ili popravljaju zub ne uzimaju anesteziju kako bi maksimalno ucestvovali u tom procesu i imali "prirodno" popravljanje zuba!
Lola*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 06, 2004 6:40 pm

Post od Lola* »

Zaista je steta sto je ova postavljacica topika toliko neinformisana i needukovana :-?
Lidija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 10:15 pm

Post od Lidija »

Lola* napisao:Zaista je steta sto je ova postavljacica topika toliko neinformisana i needukovana :-?
:o :o :o :o
Ne znam na osnovu cega procenjujete da je neka osoba neinformisana i jos i needukovana ? Da li to znaci da su samo vatreni pobornici intervencija u toku porodjaja (epidural, probijanje vodenjaka, infuzije lekova koji ubrzavaju porodjaj i pojacavaju kontrakcije...) adekvatno 'informisani i edukovani' :o

U svetu postoje novi trendovi u vezi porodjaja, upravo se forsira prirodan porodjaj, ali kao i mnoge druge stvari to je jos jako daleko od nas. :-?
Korisnikov avatar
admin
doktor.rs tim
Pridružio se: Uto Avg 14, 2001 2:00 am
Kontakt:

Post od admin »

Lola* napisao:Zaista je steta sto je ova postavljacica topika toliko neinformisana i needukovana :-?
Lola, malo vise medjusobnog uvazavanja bi bilo od koristi. Nije sramota pitati. Ukoliko si dobar poznavalac ove teme pokusaj da doprineses samoj diskusiji.
Lola*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 06, 2004 6:40 pm

Post od Lola* »

Lidija napisao:
:o :o :o :o
Ne znam na osnovu cega procenjujete da je neka osoba neinformisana i jos i needukovana ? Da li to znaci da su samo vatreni pobornici intervencija u toku porodjaja (epidural, probijanje vodenjaka, infuzije lekova koji ubrzavaju porodjaj i pojacavaju kontrakcije...) adekvatno 'informisani i edukovani' :o

U svetu postoje novi trendovi u vezi porodjaja, upravo se forsira prirodan porodjaj, ali kao i mnoge druge stvari to je jos jako daleko od nas. :-?
postavljacica topika je napisala ovo, citiram :

"Interesantno je da niko ne prica o negativnim posledicama epidurala na decu koja se radjaju uspavana.
Ja sam bila protiv toga da dete dovedem na svet na neki nacin "drogiranog", samo da bi meni bilo dobro i da ne bih nista osetila. Da li iko postavlja pitanje sta se desava sa bebom? Ili svi misle samo na sebe? "

...sto je notorna glupost!!!!!

Bilo kog doktora da pitate, reci ce Vam da se beba NE radja "uspavana i drogirana" & zato sam rekla da je neinformisana i needukovana!!!

A ako ja gresim, vi me ispravite

Pozz & sve najbolje
sprle
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 2:39 am

Post od sprle »

Cini mi se da je sekundarno pitanje da li je neko edukovan, obrazovan ili informisan. Problem je u tome sto se na jedan neadekvatan nacin postavljac topika izrazila o datoj temi. Termin "drogiran" i "uspavan", definitivno nisu najsrecnije izabrani. Pogotovo sto ovo cita mozda na stotine mladih zena, koje su u drugom stanju i bojim se da na njih to moze lose da se odrazi. Posebnozato sto nikada ne znate kako ce na kraju da se odigra vas porodjaj. Da li ce lekari morati da primene jos neke intervencije koje su daleko teze, npr. da pribegnu carskom rezu, gde se takodje daje anestezija i to potpuna. A da ne pominjem sve one zene koje su prinudjene da piju lekove tokom trudnoce zbog povisenog pritiska npr. Koliko tek one treba da brinu po ovoj teoriji? A briga je kontraproduktivna, narocito u tom stanju, cak mnogo vise od same intervencije.
Mislim da bi administrator trebalo da obrise ovaj topik u potpunosti. Pogresno je koncipiran.
Odgovori