prirodni porodjaj posle carskog

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
makijeva
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 26, 2005 11:11 pm

prirodni porodjaj posle carskog

Post od makijeva »

postovani
imala sam carski rez 2002.god,pa me interesuje da li je moguce u sledecoj trudnoci izbeci carski.inace imala sam normalnu trudnocu do devetog meseca
u devetom se vodila pod rizicnom zbog visokog pritiska.na porodjaju mi je ukljucena indukcija imala sam bolove ali se nisam otvarala,pa je doktor odlucio da to bude carski.
hvala
Kosily
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 05, 2005 5:35 am

Post od Kosily »

Moja sestra je prvo sete rodila na carski rez,a drugo normalno. Znaci DA,moguce je :D
makijeva
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 26, 2005 11:11 pm

Post od makijeva »

e pa to je super,jer ono kroz sta sam prosla sa carskim,mi je stvorilo takav strah.mada ko zna ipak svi smo razliciti
Aleksandra79
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 26, 2005 10:26 pm

Post od Aleksandra79 »

Zar je to zaista moguce?ja sam mislila da se posle carskog uvek praktikuje i drugi carski? :roll:
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Draga Makijeva,
Naravno da je moguce da se porodite vaginalno poslije carskog reza i u bolnici u kojoj ja radim, svakoj zeni koja je:
1. imala poprecni rez na uterusu / caeserean section transversa /
2. kod koje je uradjen carski rez prije najmanje 18 mjeseci, idealno 24 mjeseca
3. koja nije imala nikakve operativne intervencije na uterusu tipa odstranjivanja mioma, rupturu uterusa...ili prethodna 2 carska reza
4. u bolnici koja ima mogucnosti da uradi carski rez hitno !
5. kod pacijentinje koja nema kontraindikacija za vaginalni porodjaj

preporucuje se pokusaj vaginalnog porodjaja poslije carskog reza / prevedeno sa engleskom Trial of Vaginal Birth After Cesarean Section - ViBAK /. Istrazivanja su pokazala da se 7 zena od 10 koje su imale prethodni carski rez, uspjesno porode vaginalno. Vaginalni porodjaj smanjuje vrijeme bolnickog lijecenja, smanjuje potrebu za lijekovi protiv bolova, smanjen je rizik od infekcije, i zene se brze oporavljaju.

Zene koje imaju oziljak na materici imaju rizik za rupturu uterusa, sto je za majku rizik za krvarenje, histerektomiju i veoma rijetko smrt, a za bebu je ostecenje mozga, ostecenje bubrega, ostecenje srca i smrt.

Kod zena koje nisu imale C/S ( carski reze ) rizik rupture uterusa je 1 prema 5000, a rizik da beba ima ozbiljne komplikacije ukljucujuci smrt je 1 prema 20.000.

Kod zena koje su imale C/S, i imaju zakazan C/S ponovo, rizik za rupturu uterusa je 1 prema 350 a rizik da beba ima ozbiljne komplikacije ukljucujuci smrt je 1 prema 1.400.

Kod zena koje su imale prethodni C/S i pokusaju vaginalni porodjaj, rizik od rupture uterusa je 1 prema 200, a rizik za bebu da ima ozbiljne komplikacije ukljucujuci smrt jeste 1 prema 800.

Najbolja opcija za pocetak porodjaja ako se zena odluci da proba vaginalni porodjaj, jeste da udje u porodjaj spontalno, ili bolovima ili prsnucem plodnih ovoja i bolovima. Ako je potrebno davati lijekove za izazivanje kontrakcija ili sto mi zovemo indukciju porodjaja, onda je rizik za rupturu uterusa 1 prema 100, a rizik za bebu da ima ozbiljne komplikacije ukljucujuci smrt jeste 1 prema 400.

U mojoj bolnici prije nego pacijentinja odluci da proba vaginalni porodjaj, treba da joj budu objasnjeni svi rizici, koje sam Vam navela prethodno i da ona potpise konsent formu, sto je sve ovo lijepo napisao, a na kraju pise...ja /ta i ta / razumijem i prihvatam sve navedene rizike i svjesna sam da u svakom momentu mog porodjaja mogu da promijenim svoju odluku i trazim carski rez.

Svaki ljekar koji vodi ViBAK, je najsrecniji ako ima anesteziologa, i asistenta da moze da uradi carski rez u roku od pet minuta, ili manje...jer kad je sve u redu, svi su zadovoljni i kako rekoh 7 od 10 zena, ode kuci srecno i zadovoljno, ali ako se desi ruptura uterusa, situacija je dramaticna i za majku, ili bolje reci roditelje, i za osoblje i ja hocu da ima sve dostupno ukljucucuju anesteziologa, sestre u operacionoj sali, asistenta i da je beba OUT, izvan uterusa / abdomena za krace od 3 minuta...ali zakon ovdje dozvoljava da to bude i u roku od pola sata....ali svako ima svoj stil...

Puno pozdrava i odaberite spretnog ginekologa i obstetricara sa kojim se kao pacijent osjecate sigurnim.
Srecno,
ObGyn
bebacbgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 02, 2005 10:34 pm

Post od bebacbgd »

Moguce je posle prvog carskog reza imati prirodni porodjaj,ja sam se prvi put porodila na carski rez `99 god. a ove godine drugo dete sam isto rodila na carski rez a moram priznati da sam to potajno i zelela ,jer jednom sam ga prosla a ko zna kako bi sad tekao prirodni prodjaj ,bilo bi ko da se prvi put poradjam ,tako da sam srecna sto se zavrsio ovako. Iako sam se plasila i prvi i drugi put pred carski rez ,moram reci da je ovaj drugi put bilo mnooogggooo bolje,zaista manje boli,rez je bio cist,brze sam mnogo sve to pregurala,a doktor kaze da su sad i konci novi i da zato oporavak ide mnogo brze nego pre par godina...
Odgovori