Upravo sam se vratila od ginekologa i probaću da skratim priču što je bolje moguće. Dijagnostikovani su mi policistični jajnici pre nekoliko godina, 2007. ako se dobro sećam. Doktorka je bila u fazonu "nije to ništa, idi lepo na more pa kad se vratiš da te turimo na pilulu". S obzirom na njen ton, trebalo mi je dve godine da se vratim, za sve to vreme menstruacije su bile i ostale neredovne, iako nešto redovnije nego u početku. Pojavljuje se novi dr za drugu smenu i ja odlučujem da odem kod njega, nažalost zbog jako ružnih glasina koje kruže o ženi koja je jedina radila taj posao u ovom mestu, godinama.
Njegov ton je, s druge strane, daleko ozbiljniji. Sledi detaljno objašnjenje šta to imam (već sam se pre toga raspitala na internetu, pretražila sve što sam mogla tada...) i indirektno upozorenje da bih možda mogla da budem neplodna. Osim ultrazvuka nije ništa prepisivao niti vršio druge preglede. Ah, sudba zla otera doktora koji svakako nije želeo ovde da se zadržava i posle par meseci pojavljuje se nova žena i ja se transferujem kod nje. Mlađa, fina, otvorena, stav joj negde između prethodna dva ekstrema. Prepiše mi yaz koji sam uzimala godinu i 4 meseca, zaključno sa ovim pakovanjem koje ističe krajem nedelje. Za to vreme:
- Menstruacije su uredne,
- Grudi su mi se udvostručile,
- Koža se otegla, zglobovi su otekli i imam ogromne zalihe vode u telu koja ne otiče,
- Nemam nikakvu kontrolu nad pms-om koji je, ruku na srce, blaži nego pre i ništa me ne boli više, ne znam kad ću biti razdražljiva kad dobre volje, ne znam uzroke, ne znam kad ću skupljati vodu a kad ne,
- Nepotvrđeno imam višak masti u telu i možda problem sa holesterolom,
- Posle par meseci ugojila sam se 6 kila koje sam teškom mukom skinula i sad me frustrira svaka nova ničim izazvana oteklina,
- Strahovite serijske glavobolje iza odabranog oka, od srednjeg do neverovatnog bola,
- Mučnine i jake grčeve u želucu čim malo skočim, od nedavno,
.....
Najradije bih se skinula sa te stvari i danas sam došla kod nje da mi konačno kaže da li su jajnici bar približno u stanju da prođu kroz to. Rekla mi je "bar godinu dana" da pijem. Ali avaj, i ona pobeže iz ovog mesta i ja sad nemam lekara i nemam koga da pitam. Sestra mi reče da dođem posle desetog jer će do tad VALJDA doći neko novi. Predivno, pomislih. Još jedno mišljenje, još jedna osoba kojoj moram da objašnjavam sve do detalja. Još jedna terapija?! Još jedno nadanje da neću imati posla sa kakvom nervoznom i nezainteresovanom osobom.
No, ovde sam da vas pitam da li da jednostavno prestanem? Nemam posao trenutno i nemam iskreno ni koga više da molim da mi plaća tako nešto. Imam 27 godina i posle par godina pauze, poslova, stresova i različitih bolesti u kući, pokušavam da završim faks.
Koliko to loše može da bude po moje jajnike? Na poslednjem ultrazvuku mi je rečeno da je jedan super dok je drugi i dalje policističan. To je bilo pre nekih 5 meseci. Znam koga treba da pitam ali jednostavno nemam volje da se još jedan mesec pumpam hormonima. Znam da pilula ne leči ovo stanje i nije mi uopšte jasna ta ideja prestanka. Po svoj logici ja bih njih trebala doveka da pijem (do eventualne trudnoće) ali nije mi u startu baš tako objašnjeno.
Čitala sam o lekovima koji regulišu insulin u krvi i kako su oni mnogo bolje rešenje od pilule. Naime, pilula dodaje ženske hormone na muške koje greškom lučim, kako bi se uspostavio odnos sličan prirodnom ali u globalu telo je puno hormona na duži vremenski period. Navodno postoje lekovi koji suzbijaju proizvodnju testosterona, što bi svakom telu valjda više odgovaralo?
Promenila sam toliko lekara a da ni sa kim zaista nisam porazgovarala na ovu temu. Samo su mi dati lekovi. Ne bih volela da izgubim mogućnost da rodim dete jednog dana, mada nisam sigurna ni da li je uopšte imam.
Izvinjavam se na dužini, pomalo sam razočarana sad. Da li je pametno da jednostavno prestanem sa njima? Pa na sledeći pregled kad se pojavi novo hrabro lice da leči sirote meštanke. Ili da nastavim do sledećeg (eventualnog

Pozdrav
Maja