prenatalni skrining (ponovo)

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
minalek
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 25, 2007 8:20 pm

prenatalni skrining (ponovo)

Post od minalek »

postovani,

imam 29 god. po zanimanju sam lekarka (na stazu) i ovo mi je druga trudnoca. prva je bila pre 7 god. i protekla je u redu, kao i porodjaj.

na prvom uz pregledu u 10 GN primecene su kontrakcije materice, a posto sam i sama osecala blage bolove, prepisan mi je progesteron koji sam uzimala do 19 GN.

u 12 nedelji sam radila screening za down, a rezultati su bili sledeci:

fb-hCG 142 ng/ml 3.57 Corr. MoM
PAPP-A 2.9 mIU/ml 0.84 Corr. MoM

NT (nuhalna traslucenca) 1.6 mm 0.97 Corr. MoM
(s tim sto ne postoji slika u prilogu koja bi potvrdila da je merenje ispravno izvedeno)

procenjeni rizik je:

biohemijski rizik + NT = 1:793 (below cut off)

double test = 1:177 (above cut off)

age risk = 1: 1000

zbog rezultata double testa, poslali su me u genetsko savetovaliste jednog instituta, gde mi je receno da nisam trebala da dolazim, posto su ti rezltati po njima u redu. u medjuvremenu sam morala i da otputujem, ali sam dosta citala na internetu (posto u nasoj, pogotovo skolskoj, literaturi) nema nikakvih podataka o interpretaciji ovih testova i videla sam da u svetu, rezultati samo biohemijskog testa, bez nuhalne translucence, nisu mnogo validan parametar za procenu rizika i da se uzima u obzir samo NT ili kombinovani rezultat, jer biohemijski test zavisi od mnogo faktora prisutnih u trenutku uzimanja krvi i da ne moze biti pouzdan kriterijum sam za sebe. to me je malo umirilo, sve dok u 16 nedelji nisam dobila uput da radim triple test. lekar kod kog sam otisla (primarijus) je rekao da je iluzorno raditi triple test ako sam vec uradila double i da to rade trudnice koje su propustile termin za double. umesto toga, rekao mi je da po njemu, moram da uradim amniocentezu zbog rezultata d.t. i to jos u toku te nedelje dok postoji mogucnost za amniocentezu. jos me je pregledao ultrazvukom i rekao da je uz nalaz odlican i uputio me na drugi institut da zakazem amniocentezu. na tom institutu su mi ponovili ove stvari koje sam sama procitala na internetu i rekli mi da takav rezultat za njih nije indikacija za amniocentezu i da nemaju opravdanja da mi zakazu jednu. naravno, pri tom ne dobijem ni jedan papir na kom ta misljenja stoje zapisana i overena potpisom i pecatom, vec se sva komunikacija izmedju mene i lekara odvija na nivou rekla-kazala.

zbunjena svim ovim oprecnim misljenjima, otisla sam na privatnu kliniku na kojoj rade 3D/4D ultrazvucne preglede. u 16 GN pregled je trajao preko pola sata i bio je veoma detaljan, sa analizom svih unutrasnjih organa(mozga, srca, vecih krvnih sudova, bubrega, GIT), kao i abdominalnog zida, pupcanika, ekstremiteta. svi sonomarkeri za down su bili negativni (prisutna NK obostrano, pune osifikacije i sl.) i fetoanatomija je bila potpuno normalna za aktuelnu gestaciju. takodje, objasnio mi je ponovo rezultate d.t. i isto me utesio da nisu alarmantni i da razog zbog kog nijedna drzavna ustanova nije htela da mi zakaze amniocentezu, je taj sto nema potrebe za njom.

u 21 GN (prosle nedelje) imala sam 2 epizode pojacane vodnjikave sekrecije. postavljena mi je dijagnoza kolpitisa i preteceg abortusa (ja sam se osecala sasvim dobro, nisam imala nikakve bolove ni krvarenja, a na pregledu je cervix bio cvrst i uloziv samo za vrh prsta. jedino je tonus materice bio malo povisen). prepisana mi je terapija: partusisten 8 x 1 i verapamil 3 x 1 i mirovanje. rezultati vaginalnog i cervikalnog brisa i urinokulture su bili negativni, krvna slika osim izrazene anemije i hipoproteinemije nije pokazivala znakove neke postojece upale. i dalje se osecam dobro i nemam nikakvih tegoba.

iste nedelje (21 GN) sam uradila jos jedan 3D ultrazvucni pregled sa ponovo detaljnim pregledom fetalne anatomije svih spoljasnjih i unutrasnjih organa i nalaz je bio potpuno normalan. nikakve anatomske devijacije ili malformacije nisu bile vidljive.

medjutim, juce, na kontrolnom pregledu, kada su na klinici pogledali rezultate d.t. (koji sam radila u drugoj drzavnoj bolnici), rekli su mi da je to ipak veliki rizik u odnosu na moje godine i da sam izgubila mnogo vremena tokom kog je mogla da se radi amniocenteza i uputili me na njihov ultrazvuk ponovo i na razgovor o eventualnoj kordocentezi. doktorka koja je radila ultrazvuk nije ni pogledala rezultate d.t. i NT, niti bilo kakve prethodne nalaze, niti je bilo sta pricala sa mnom, samo je u roku od 2 min. izmerila osnovne parametre na u.z. i rekla mi koju iglu da kupim i da dodjem sledece nedelje na kordocentezu.

mnogo sam zabrinuta i zelela bih da mi neko konacno pravilno objasni koji je zapravo stvarni rizik da nesto sa mojom bebom nije u redu i da li je mozda veci rizik od same kordocenteze - posto mi se logicno 1:177 cini kao manji rizik nego 2:100 - nego sto je rizik da beba ima down. takodje, zanima me kolika je senzitivnost kordocenteze, posto su mi rekli da je amniocenteza ipak suverena za dijagnostiku downa. i da li postoji mogucnost da se jos uradi amniocenteza (sada sam 21/22 GN), posto mi je lekar kod kog idem na 3D uz rekao da ako mi ipak kazu da treba da radim neku od ovih invaznivnih procedura, dodjem kod njega da mi uradi amniocentezu umesto kordocenteze i pored gestacione starosti.

izvinjavam se na duzini posta, ali htela sam da dam sto jasniju sliku mog problema.

unapred zahvalana na pomoci.
Alabama
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 10:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Alabama »

Minalek, nisam lekar, ali samo cu Vam reci ono shto sam ja trenutno znam o svemu, a naslushala sam se svega i svachega, poshto sam sklona panichenju i hipohohondriji :oops: , a trenutno sam u 19. nedelji trudnoce.
Takodje imam 29. godina, zivim u Bostonu. Dakle, od statistichkih testova, najpouzdanijim se smatra takozvani Early Risk Assessment test, koji je u stvari taj kombinovani double i UZ teset-merenje NT,i dva biohemijska markera. Ukoliko se to radi, preskache se triple/quadruple test. Cut/off je 1:270, i rezultat se dobija KOMBINOVANJEM sva tri parametra!
Vi ste dobili misljenje nekoliko lekare, radili vishe puta UZ i prosto je neverovatno da su, eto, sad svi blesavi i neobaveshteni, sem te jedne lekarke koje proporuchuje ne tako bezazlenu kordocentezu.
Inache se ovde ni UZ ne radi svaki chas, svega dva puta u trudnoci, takodje se ne smatra potpuno bezalenom dijahnostichkom metodom da bi se bash tako olako koristila.
Dete je Vashe i na Vama je odluka , pa morate da procenite shta Vam je vaznije i sa chim mozete da zivite, sa nervozom do kraja trudnoce i izvesnim rizikom za hromozmske anomalije, ili sa malo izvesnijim rizikom da naudite bebi. Meni je prosto bila nepojmljiva zamisao da zbog svoje nervoze i nestrpljenja mozda izgubim potpuno zdravo dete. Chak i da nije zdravo i savrsheno, ne znam kako bih se odluchila na prekid trudnoce tako kasno, kada se dete vec itekako oseca. Naravno, ovo je u sluchaju da anomalije nisu nespojive sa zivotom, ako su jako teshke, onda je to druga pricha...

Nadam se da ce vam se javiti doktorka ob-gyn (pogledajte i izdvojene teme i malo pretrazite forum, bilo je dosta pitanja na ovu temu), pa cem vam ona vec dati suvisliji odgovor.
Sve najbolje! :wink:
Odgovori