prenatalni skrining u Institutu za majku idete

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
vesna7
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 10:42 am

prenatalni skrining u Institutu za majku idete

Post od vesna7 »

haj
zanima me da li neko zna da li treba uput za prenatalni skrining u Institutu za majku i dete, pri tome mislim na ovu pricu sto sada ide na TV_u i novinama
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od trudnjaca »

kad sam ja isla trebao je uput za merenje vratnog nabora pa se zakazuje. Radila je dr Ubavka Radivojevic. Dabl test nisu radili nego ti kazu da odes u Bela donu, radili su tripl test mada ga zovu dabl jer ne rade sva 3 elementa ali se radi u 16. nedelji i treba uput. Mali savet kad radis tzv. ekspertni uz izbegni dr Rajka Nikolica (pogledaj temu zaostajanje glavice u razvoju i bice ti jasno!)
moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15
vesna7
Stalni član
Stalni  član

Post od vesna7 »

Hvala..nego zanima me to o cemu oni sad pricaju da li je to ustvari neka standardna procedura (mislim na tripla, dabl test i eks. UZ) ili nesto drugacije...inace idem kod nekog privatnika koji i namerava da sve to radi mislim na analize, nego sam tu pricu sa TV_a dozivela kao da pricaju o necem novom, jer ja sve mislim da se ti testovi podrazumevaju

ne znam da li je normalno ali ja danas imam bolove u donjem delu ledja (tako reci u krstima) kao pred neku jacu menstruacija, ne znam da li da pocnem da panicim ili to tako treba? (inace sam u 11 nedelji) :o
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Vesna, ako te bole ledja onda probaj da malo vise mirujes i kad god mozes da malo prilegnes...mene je u poceku bolelo sve zivo neki put malo jace neki put slabije samo mi je bilo bitno da me stomak ne boli...a boleo me je kada sam bila na nogama malo duze pa se umorim. U pocetku sam se zbog svega brinula jer sve trudnice sa kojima sam pricala su govorile kako nista nisu osecale :o A mene...( ja stvarno ne spadam u grupu mlitavih i kilavih zena kojima sve smeta ali..) bolela su me ledja, misici na kukovima ( kao neka uzasna upala pa u toku noci nisam mogla da spavam na jednoj strani duze od pola sata), pa me stomak zatezao i td.To je valjda sve normalno jer ti se telo siri i misici rastezu. Samo ,ako osetis neki jaci bol za svaki slucaj idi kod doktora ( tako je meni bar moj rekao ) to ne mora nista strasno da bude ali da bih ja bila mirnija...Jednom me je onako na prekide zabolela desna strana gde mi je jajnik pa posto nikako nije htelo da prodje celu noc sutradan sam otisla kod doktora i on mi je posle ultrazvuka rekao da je sa bebom sve u redu a da to sto me boli nije ni cudo jer mi je desni jajnik bio prirastao za matericu pa se sad kada materica raste rasteze i on. I sutradan je i taj bol prestao. Tako se od tad vise ne brinem mada sad, kako vreme prolazi, i nemam nikakve bolove , neki put kao i da nisam u drugom stanju.
vesna7
Stalni član
Stalni  član

Post od vesna7 »

Ma pretpostavljam i ja da sve to tako treba, al opet se zabrines....eeeee kad bi moglo da se prespava ova trudnoca pa se probudis i ono bebce tu :D

ustvari mene zbunjuje sto me boli donji deo ledja ali samo sa jedne strane i onda se bol spusta niz guzu sa te iste strane , nije neki bol ali je konstantno...al uskoro cu kod dr pa cu videti

meni psihicki teze pada ova trudnoca (fizicki sem ovog sto mi se desava i nemam nekih problema) sreca sto radim pa mi zauzet mozak, al cim dodje vikend i nemam nekih obaveza odmah uznemirenost, napetost neki nedefinisan strah, anksioznost- zato bih i volela da prespavam sve

pa se malo isparaznim ovako pisanjem pa bude lakse pa u krug......

:D
vesna7
Stalni član
Stalni  član

Post od vesna7 »

da me neko ne shvati pogresno ovo jeste zaljena trudnoca, volela bih 5 dece da imam al zbog okolnosti kasnim ves dosta (34 god i prva trudnoca)
al nekako trudnocu nikad nisam dozivljavala kao neki prelepi osecaj, ustvari uvek me plasila
ANA011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 03, 2006 2:14 pm

Post od ANA011 »

ti testovi su standardni (bar svuda u svetu), a kod nas se toliko prica ovih dana na tv, jer ce ih od sada pokrivati zdravstveno osiguranje. Do sada su se radili samo privatno.
vesna7
Stalni član
Stalni  član

Post od vesna7 »

pomislila sam da je to nesto novo, jer sam mislila da se ti testovi podrazumevaju...ali izgleda da i nije tako...ok sad sam mi je jasno
kristina2008
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 28, 2012 12:18 pm

Re: dabl test

Post od kristina2008 »

Cao svima!!!!
Imam jedno pitanje.Juce sam uzela rezultate dabl testa ali mi je doktor samo rekao da mu se rezultati ne svidjaju...Imam 25 god. druga trudnoca.
Gest.starost 12+2
CRL-55mm
NT 1.30 Mom 0.89
Free BHCG 185.00 U/L 4.91 MoM
PAPP-A 2.26 U/L 0.98 MoM
Starosna dob-rizik 1:953
god+Free BHCG+PAPP-A-rizik 1:171
double test+NT rizik 1:900
biohemijski rizik+NT <1:10 000
Moze li mi neko objasniti sta nije u redu i sta to znaci?
HVALA!!!!!
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm

Post od Zli doktor »

kristina2008 napisao:Cao svima!!!!
Imam jedno pitanje.Juce sam uzela rezultate dabl testa ali mi je doktor samo rekao da mu se rezultati ne svidjaju...Imam 25 god. druga trudnoca.
Gest.starost 12+2
CRL-55mm
NT 1.30 Mom 0.89
Free BHCG 185.00 U/L 4.91 MoM
PAPP-A 2.26 U/L 0.98 MoM
Starosna dob-rizik 1:953
god+Free BHCG+PAPP-A-rizik 1:171
double test+NT rizik 1:900
biohemijski rizik+NT <1:10 000
Moze li mi neko objasniti sta nije u redu i sta to znaci?
HVALA!!!!!
Doktoru se ne sviđa visok nivo b-HCG (ne bi trebalo da bude veći od 2 u MoM-ima), a kod vas je 4.9... U principu to ne mora ništa da znači, pogotovo ako ste imali krvarenje u prvim nedeljama trudnoće... U svakom slučaju zahteva da se uradi i tripl test, pa ako HCG opet bude mnogo povišen, nije zgoreg da se uradi i amniocenteza za svaki slučaj... pozdrav
kristina2008
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 28, 2012 12:18 pm

Re: prenatalni skrining u Institutu za majku idete

Post od kristina2008 »

Nisam imala krvarenje ali sam imala kontrakcije,pila sam utrogestan od 100mg 2x1 i jos uvek ga pijem.Sta uopste znaci visok beta HCG?Hvala!!!!
sekka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 23, 2013 6:04 pm

Re: prenatalni skrining u Institutu za majku idete

Post od sekka »

Pozdrav svima,ja sam nova na ovom forumu...radila sam DABL TEST u 11 nedelja+6 dana...ajd nekako se snalazim sa drugim nalazima ali sa ovim nikako jer stvarno nerazumijem niti ove brojeve nit ista...pa bi molila samo da mi napisete dal je uredan ili ne.. ide ovako.Imam 32 godine a u maju imam 33 godine a termin mi je 30.7.2013
free b-hcg 14,16 (mlu/ml) MOM.corr 0,49(ECILIA,COBAS E- 411)
PAPA-a 3827,0(mlu/ml)MOM.corr 2,30(ECILIA,COBAS E- 411)

Screening na osnovu starosne dobi na dan vadjenja krvi 1:365
Biohemijski screening god.+free b-hcg+PAPA-a na dan vadjenja krvi 1:5535
Kombinovani screening biohemijski+ultrazvucni na dan vaddjenja krvi <1:10000
Nuhalna translucenc.(mm)0,4 Mom:0,29!(ovdje treba umjesto uslklicnika treba biti strelica koja je okrenuta prema dolje ali ja je neznam naci na tastaturi)
CRL(mm)53,9
Screening na Trisomy 18-13 <1:100000.
Puno vam hvala na odgovoru unapred...
Jov@n@
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 02, 2013 6:07 pm

Post od Jov@n@ »

Zamolila bih nekog ako moze da mi pomogne, da mi protumaci dabl test koji sam radila pre par dana...
fb-hCG 2.99 Corr. MoM
PAPP-A 0.76 Corr. MoM

CRL 81mm
Nuchal translucency 2.20 mm

Biochem.risk + NT = 1:710
Double test=1:253
Age risk=1:1127
Trisomy 13/18 + NT=1:10000

Unapred hvala!!!
Odgovori