Prekid trudnoce

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Cruela
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 28, 2006 1:05 pm

Prekid trudnoce

Post od Cruela »

Dragi svi,
prekid trudnoce nije alternativa kontracepciji ali je svakako zenino pravo na izbor. Kao takve, svake price o zabrani prekida trudnoce su apsurdne sa stanovista prava coveka - zene na izbor.
Ono sto bih zelela da pitam je sledece :
U Srbiji, abortusi se uglavnom obavljaju u totalnoj anesteziji cak i u privatnim klinikama. Na zalost , na zapadu nisam bila ali gledajuci filmove primetila sam da se abortusi rade u lokalnoj anestezij. Ko je ovde u pravu i koji je nacin za zenu sigurniji? Kakvog je tipa anestezija koja se daje za abortuse jer se zene jako brzo nakon intervencije "bude" i koliko je stetna po zenskoo zdravlje?
Hvala
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Cat »

Lokalna anestezija je manji stres za organizam od opšte (mada ja pretpostavljam da je kombinuju sa sedativima jer nije svejedno biti svestan tokom intervencije - ali možda i ne).

Različita jedinjenja se eliminišu iz organizma različitom brzinom (u zavisnosti od toga koliko su rastvorljiva u krvi, ako se dobro sećam) pa to određuje trajanje anestezije.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Cruela, :-? u pravu ste kada se pozivate na prava, ali i nerođeno dete, koje nemože da se odbrani, kao živo biće ima svoja prava. Začećem počinje život, žao mi je što nemogu da vam ovde objavim 3-D sličicu deteta koje je zakonom dozvoljeno kiretirati-abortirati, ustvari ubiti
Pravo na život je morate priznati jače od nečijeg prava na komfor! Smatram da je kontrola rađanja prava stvar, ali korišćenjem svih kontraceptivnih sredstava.

Zna li neko kako bih mogao da ovde objavim 3D sličicu?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Dragi Pedja,

Je l' to tvoj licni stav o prekidu nezeljene trudnoce ili je to stav Lekarsko udruzenja Srbije, Udruzenja Ginekologa i Akusera Srbije, Ministarstva zdravlja Srbije ili zakona ???

Bas me iznenadi tvoj post u kome nazivas abortus ubistvom, iako sam potpuno otvorena i sposobna da prihvatim i ispostujem PRAVO NA SVACIJI IZBOR, zena da urade/ ne urade abortus,a i ginekologa da izvode/ ne izvode intervenciju. Je l' to znaci da ti ne radis prekide trudnoce uopste ?

Ono sto ja znam jeste da je nase drustvo primitivno i udari po zenama
( bar je to lako ) kako god moze i kada god moze, pa izmedju ostalim i osudama...ovdje se to kaze judgemental !!!
Svako ima pravo da osudjuje, okrivljuje, vjesa...ovdje se to smatra primitivnim jer svako ima svoj zivot i pravo na svoje izbore. To je njegovo ljudsko pravo.

Po kanadskom zakonu fetus nema pravo na zivot dok nije odvojen od majke, ili prosto receno rodjen ! odvojeno bice...a onda mu drustvo zaista pruza sve sto moze da mu pomogne da prezivi, ukljucujuci oduzimanje od roditelja koji nisu sigurni za dijetetov zivot...organizacija se zove Canadian Children Association...Svaki put kada mi kao ginekolozi imamo opravdanu sumnju da ce majka nije sposobna da se brine o djetetu zbog razlicitih razloga ( narkomanija, alkoholizam, psihijatrijska istorija, davanje djeteta na usvajanje...) ili imamo sumnju da ce novorodjence biti izlozeno bilo kojoj vrsi zlostavljanja, kontaktiramo ovu organizaciju i onda se majka / roditelji / porodicni uslovi procjenjuju i kada su jednom CSA ljudi uvuceni, nema sanse da tom dijetetu na bilo koji nacin budu uskraceni bazicni uslovi za zivot.

Jos jedna interesantna razlika...mi kao ginekolozi nismo duzni da u slucaju trudnice ili ginekoloskog pacijenta koji je narkoman, iako neregistrovan, kontaktiramo policiju i prijavljujemo njeno ime.
To nije dio naseg posla.

Pitanje je bilo vezano za anesteziju, zar ne ?
Kako Cat rece intervencija se moze raditi u lokalnoj ili opstoj anesteziji. Bol u lokalnoj anesteziji ovisi o pragu bola pacijenta, ali i od tehnike davanja anestezije ( daje se u grlic ), kolicine danog anestetika, i od dodanog/nedodanog IV anestetika/sedativa. Obicno ako se radi samo u lokalu pacijentkinje uz ispravno danu lokalnou anesteziju ne osjecaju dilataciju grlica, ali osjecaju kiretazu matericne duplje, kao menstrualne bolove, slabije ili jace.
Mislim da je kraktotrajni anestetik najbolji za pacijente, najkomforniji i najefikasniji i brzo budjenje bez mucnine i povracanja je pozeljno za svaku zenu.

Ovdje u mojoj bolnici ih ne koriste za kiretazu ( jer nema dovoljno anesteziologa koji bi bili prisutni uz zenu ), i postoji samo mogucnost sa lokalnom anestezijom i IV sedacijom, ili opsta anestezija. Kada kazem opsta anestezija mislim na intubaciju sa opstim anestetikom u operacionoj sali, i o tim rizicima obicno razgovarate sa anesteziologom.

Rizici su za svaku metodu su alergija na anestetik, komplikacije vezane sa kardiorespiratorni sistem, i one su u principu vrlo rijetke.

Saglasna sam sa Pedjom da je kontrola radjanja koristenjem svih kontraceptivnih sredstava metoda izbora ! ali ocigledno da nase drustvo (ukljucujuci politicare / ministre zdravlja, doktore opste prakse, posebno ginekologe, prosvjetne radnike, kao i roditelje ) pada na tom ispitu svake godine i u 21.vijeku, i da se kontracepcija na zalost vrsi prekidom trudnoce, sto je poslednja na listi metoda sto se tice zdravstvenih posljedica za zenu, emocionalne kao i fizicke traume, troskove kome je izlozen pacijent i drustvo.
Evo dokaza o stanja u nasoj zemlji...

Poslednje procene govore da u Srbiji na jedan porođaj dolazi između tri i pet abortusa. To je bio jedan od razloga za pokretanje velike akcija osnivanja savetovališta za mlade o reproduktivnom zdravlju i planiranju porodice. Ta savetovališta osnivaju se pri domovima zdravlja u Srbiji, a u njima rade ginekolozi, pedijatri i psiholozi, koji srednjoškolcima daju informacije i savete o trudnoći, zaraznim bolestima koje se prenose seksualnim kontaktom, kontraceptivnim sredstvima i svemu što ima veze sa seksualnošću. Ginekolog Predrag Ilić, koji od početka radi na tom projektu, kaže da se posebna pažnja u savetodavnom radu poklanja sprečavanju neželjenih trudnoća, kojih je najviše upravo među tinejdžerima.
„Alarmantno je to što na svaku ženu koja se porodi dođe tri do pet nasilnih prekida trudnoće, to jest namernih pobačaja, što je prilično alarmantno. Tu smo vodeći u svetu, a što je još gore, to su nezvanične informacije. Pitanje je koliki bi bili zvanični podaci jer se veliki broj prekida trudnoće odvija u privatnim ordinacijama, gde se ne vodi nikakva statistika, pa možemo samo da pretpostavimo koja je to brojka”, kaže on.

Ilić kaže da skoro polovinu namernih pobačaja čine oni kod tinejdžerki i upozorava da to kasnije može da izazove i sterilitet kod žena. „Svaki peti bračni par u našoj zemlji leči se od steriliteta, što je takođe alarmantan podatak. Mislim da bi sve to moglo da bude sprečeno agresivnom kampanjom koja bi mogla traje nekoliko godina i koja bi pomogla”, kaže on.

Savetovališta za mlade o reproduktivnom zdravlju za sada postoje u 40 domova zdravlja u Srbiji, a Ilić kaže da se radi na tome da novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti postojanje tih savetovališta bude obavezno u celoj zemlji. (B92
Pozdrav,
ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

http://img137.imageshack.us/img137/3954 ... e.png[/img
http://img154.imageshack.us/img154/7758/crlushi3vd.jpg
http://img154.imageshack.us/img154/7886 ... ena3cd.jpg

Nemam sada vremena za odgovor ali odgovoriću, ObGyn poslao sam vam dva mejla niste mi odgovorili, bar ne brzo kao sad? :-? :( :o
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Evo odgovorila sam sada...ali u poslednjem je bio samo neki clanak kao sjeverno americki ginekolozi previse rade i kako opada interes mladih ljudi za tu specijalizaciju sto nije istina 100%. Daleko vise radimo nego nasi tamo...i mnogo se manje isplati nego tamo...ovdje mora da se prodaje znanje, a tamo se lako prodaje neznanje...jer su pacijenti generalno manje informisani...da ovdje kazete trudnici da treba da radi UZ svaki mjesec, ona bi bila sva u cudu, i postavila najmanje deset pitanja...

Ali moram da kazem da interes studenata za nasu spec. ne opada bez obzira na opstu premorenost ginekologa u Kanadi. Ove godine kad smo imali konkurs za specijalizante za 3 pozicije je konkurisamo 75 ljudi, sto je ogroman interes.

Primljeni su naravno najbolji bez obaveznog Yu upliva vladajuce politicke partije, bez poznavanja tate, mame cak i ako su profesori istog univerziteta !, bez podmicivanja komisije
( kako ces platiti tolike profesore,asistente, specijalizante, ukljucene u kvalifikacioni proces ?)...i zato je u ovom poslu uvijek trka sa najboljim...

Pozdrav,

p.s. nadam se da nasa profesionalna diskusija nece prerasti u jalovu koja je vec bila ovdje i hvala administratoru - zakljucana.
Pozdrav,
ObGyn
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Zaboravih te pitati, zasto ti ne dodjes u "nasu kafanu" i ne narucis koju pjesmu i turu pica ?
Pozdrav,
ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

http://img216.imageshack.us/img216/3750/masha46mf.png
još jedna lepa sličica na istu temu.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Ma slicice su super, nego gdje je tura pica i placamo li muziku 50/50 ?
Pozdrav,
ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

obgyn napisao:Zaboravih te pitati, zasto ti ne dodjes u "nasu kafanu" i ne narucis koju pjesmu i turu pica ?
Ovo nisam razumeo? :roll: :-? :(

Ja nisam baš kafanski čovek, mada volim dobro, veselo društvo, dobru muziku. :wink:

Članak koji sam poslao kritički govori o težini našeg posla, kako je potrebno biti radoholik da bi se bavilo ovim poslom, kako 2/3 roditelja odgovaraju svoju decu od ginekologije, jer su česti sudski procesi, kako familija ob/gyn trpe itd.itd. itd.

Što se tiče stavova o abortusu oni proističu iz mog ličnog mišljenje o životu.
Izrazi abortus, kiretaža, čišćenje su eufemizmi, umirenje savesti. Može se deklarativno odlučiti da dete dok je u stomaku nema pravo na život do odvajanja od majke, ali ono je i u stomaku ljudsko biće, samo se menja sredina u kojoj živi.. .
Pravo na život je starije od svakog drugog prava.

Nije tačno da je abortus jedin rešenje, moguće je roditi to biće, dati mu šansu, makar ga dali na usvajanje!
Ja nikog ne osuđujem, bože nedaj vešam, ali imam pravo da stvari nazovem pravi imenom, neko mora zaštititi ljudsko biće koje nema načina da se samo zaštiti, bar pobegne.
Stvari moramo nazvati pravim imenom, ne zarad nečijeg linča već da bi probudio savest, nebili primenile bar neku od kontraceptivnih metoda, pa bar se danas o tome sve zna, svima su dostupna, bar tableta za dan posle.
Ne zastupam tezu da abortuse treba zabraniti, liberalizacijom su spašeni mnogi životi žena, ranije su radile kriminalne kiretaže i umirale.

ĆUTANJEM ČOVEK POSTAJE SAUČESNIK
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm

Post od Cat »

PedjaDj napisao:
Ovo nisam razumeo? :roll: :-? :(

Ja nisam baš kafanski čovek, mada volim dobro, veselo društvo, dobru muziku. :wink:

Tema "Prva godišnjica ljubavi...", trenutno temu-dve ispod ove...virtuelna kafana. 8)
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:D Hvala ti Cat, ne stižem da pročitam sve postove.
Pre podne na državnom, popodne privatnom poslu, čak i subotom radim, ostaje mi samo nedelja. :-? Kupio sam 4D ultrazvuk, laparaskop, histeroskop, sve treba prvo otplatiti, pa valjda i nešto zaraditi. :( :-? :-?
Senka J.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 12, 2006 9:18 pm

Post od Senka J. »

obgyn napisao:
p.s. nadam se da nasa profesionalna diskusija nece prerasti u jalovu koja je vec bila ovdje i hvala administratoru - zakljucana.
Evo onda jedne "zanimljive" teme za vas.
Koliko ja znam, a mozda i gresim, abortusi se po zakonu rade u 10 ili 12 nedelji. Je li tako? E a zasto su onda meni radili abortus u 22, a u papirologiji naveli (zbog zakona dozvoljenog) 20 nedelja. A ja jos imala 17 godina, veze nemam sa zivotom, a kamoli sa zakonom u medicini. Ako je i ta starosna granica u trudnoci dozvoljena za abortus, zasto su mi onda dali svu mogucu dokumentaciju i rekli mi da ponesem kuci i bacim?!
Idemo dalje...
Zamislite samo koliko se zenama ne govori da li je dobro uraditi abortus ili ne, pa da se sa njima malo porazgovara, pa da to bude poslednja opcija, a zamislite tek situaciju kada dodje balavica kao ja u 17 godina!
Pa mi jos lekar minut pre abortusa kaze :"Zapamti, ovo dete ne ubijam ja, nego ti!" (da li je ovde neko spomenuo ubistvo?, mislila sam da kod vas ginekologa taj termin ne postoji?)
Znaci, covek se ogradio unapred da ga ja sutra ne bih tuzila, a i kako bih kada ni jedan dokument ne belezi da sam ja ikada boravila u toj bolnici. (napominjem da se radi odrzavnoj instituciji)
Idemo dalje...
To se dogodilo pre sedam godina. Koliko li je tek zena koje su izasle sa svojom dokumentacijom iz bolnice i sa recenicom koja im je zujala u usima :"Zapamti, ovo dete ne ubijam ja, nego ti!" ?!
U koliko li se tek gradova Srbije radi sve ovo, a to "Lekarsko udruzenje Srbije, Udruzenja Ginekologa i Akusera Srbije, Ministarstvo zdravlja Srbije ili zakon" odobravaju i cute, kao MI NISMO BILI OBAVESTENI!
Koliko samo abortusa u privatnim ordinacijama, a to statistika ne belezi!
I ONDA ODOBRITE ABORTUS! NE,MISLIM DA BI TREBALO ODOBRITI ABORTUS DECI MLADJOJ OD 12 GODINA, JER NE BI TREBALO SKRATITI NIKOME PRAVA!!!NADAM SE DA JE SVAKO OD VAS IMAO PRILIKU DA ODGLEDA "NEMUSTI KRIK",PA KOJI VAM KOMENTAR VISE TREBA?!
OBESITE ME NA JAVNOM TRGU ZBOG OVE RECENICE, ALI JA STOJIM IZA TOGA DA JE BILO MNOGO BOLJE KADA ABORTUS NIJE BIO LEGALIZOVAN, JER TADA JE BILO 10 ABORTUSA NA 1000 ZENA, A SADA 1000 ABORTUSA NA 10 ZENA! Tada je bilo umiranja zbog ilegalnog abortusa, a sta je sada?! Sada je sterilitet prvi na listi! O bolestima da i ne govorim! Koliko ste samo imali pacijenata koji su dosli sa pricom kako godinama ne mogu da imaju decu, pa te zapuseni jajovodi, pa rak na grlicu materice, pa silne bakterije, pa kad je pitate za pobacaj, a ona odgovara "Pa nisam imala sem ako ne racunate tu abortus!" (cula sam takvu situaciju cekajuci pregled kod lekara u kabini). Pa zatim zena dolazi jer je prokrvarila u petom mesecu, sestra je pitala koliko pobacaja, ona odgovara-pet! Bas lepo, i recite joj da nije prokrvarila zbog toga!
Kuma mi je skoro pricala da joj je njena tetka u poverenju rekla da je imala 22 abortusa. Ma nema problema, to je samo jedan razred manje u skoli, olaksavajuca okolnost za prosvetene radnike...
I sta vise da kazem...
Na vama, ginekolozima je izbor. Ali koliko znam vi ste zavrsili tu profesiju da bi ste pomagali trudnicama da iznesu trudnocu, da bolesnim zenama pomognete da ozdrave, da neplodne postanu plodne,... A danas vecina ginekologa iznese vise abortusa vise nego trudnoca, tako da svaka diploma ginekologa vredi tek toliko da zavijete u nju burek!
Idite radite na buvljaku ili nekom kiosku, postenije je...
Cruela
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 28, 2006 1:05 pm

dokle više?

Post od Cruela »

Neverovatno je koliko su osobe sa stavom abortus=čedomorstvo militantne i agresivne kada brane svoj stav.
Postoji jedan sjajan film, u tri epizode ne sećam se tačno naziva, u jednoj od njih je Demi Mur koja umire od posledica nestručno obavljenog abortusa a u poslednjoj Šer , koja igra doktorku, ubijaju anti-abortus fanatici dok radi kiretažu.
Elem, ovu temu sam započela iz čistog kurioziteta a Vaša reakcija je krajnje neprimerena. Uostalom, svojim stavom ničije mišljenje nećete promeniti, mozete samo u sebi da javno pljujte po tim istim ginekolozima kojima ste se obratili za pomoć kad Vam je bila potrebna.
Ove rasprave su jalove i ne želim da se već sažvakane teme ponavljaju.
Srećom, žene ipak imaju slobodu izbora.. :wink:
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Za Senku...
Zao mi je sto Vam se sve to izdesavalo...i sigurno da je ostavilo mnogo bola i gorcine koja izbija iz svake rijeci Vaseg pisma.

Necu da Vas pitam kako se Vama desilo da u 17-oj ostanete trudni, jer ja to svoje pacijente ne pitam ! osim ako mi ne kazu da je trudnoca produkt seksualnog zlostavljanja pa onda moram da sve prijavim policiji...

Necu da Vas pitam sta se desavalo do 20.nedjelje i zasto se cekalo do tada da odete ginekologu jer pretpostavljam da je to za Vas traumatski podsjetnik i da Vas svaka uspomene boli...

Necu da Vas pitam kako se desilo da zavrsite u odjeljenju za abortuse u 20.nedjelji i kako ste se tamo zadesili pretpostavljajuci da Vas nisu vezanu odvezli...

Moje gnusanje prema ginekolozima koji prodaju neznanje za velike pare i rade ovaj posao neprofesionalno i za koje bi bilo bolje da prodaju na buvljoj pijaci je mnogo vece nego Vase.

Ovi ljudi - zene sa kojima se dopisujem ovdje godinu dana i oduzimam vrijeme od svog sna da bih njima pomogla savjetom i drugacijim misljenjem, kao i moji pacijenti u bivsoj Krajini za vrijem rata, u Bosni i na kratko Srbiji, kao i ovi u Kanadi, se ne bi slozili sa Vama da je bolje da prodajem na buvljoj pijaci nego sto radim svoj posao...mnogi od njih kazu NA OSNOVU REZULTATA MOGA RADA DA SAM DOBAR DOKTOR I COVJEK, i meni je to dovoljno.

Tema abortusa je mnogo kompleksnija nego sto se Vama cini, i odnos zena prema abortus i zakon vezan za abortus je ogledalo socijalnog, obrazovnog, finansijskog i kulturoloskog razvoja jednog drustva...Vi ste prebacili kompletnu odgovornost za sve abortuse koji se desavaju u nasoj zemlji na ginekologe proklete za pare i koji rade iste bez ikakvih trijaznih pravila, ne pruzaju pacijentima nivo informacija koji je neophodan da se zna ukljucujuci rizike vezane za samu proceduru, i moguce posljedice, prije nego PACIJENT ODLUCI DA SE TRUDNOCA PREKINE.

Ginekolog nije vlasnik Vaseg tijela, duse, misli, i Vasih odluka...to ste Vi sami i iako 17 godina nije sigurno dovoljno da nosi tako tesku odluku...Vi ste donijeli tu odluku, a ne taj monstrum koji Vam je rekao da ste ubica a onda prekinuo Vasu trudnocu...opet kazem, zao mi je sto ste imali tako lose iskustvo i zelim Vam da Vasa slijedeca trudnoca bude rezultat ljubavi, zdravog odnosa, i zrele odluke.
Sve najbolje,
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori