Pregnyl za obgyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
svetlana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 26, 2004 1:00 am

Pregnyl za obgyn

Post od svetlana »

Imam 40 godina i dete staro 10 godina. Pokusavala sam da ostanem u drugom stanju ali sam imala missed abortion.
Pre tri meseca mi je doktor dao da pijem klomifen od 5-og dana, prvi put.
sledeci mesec opet s tim da sam primila i Pregnyl oko 12 dana (2 x 5000 ij) cini mi se. Nakon toga mi se menstruacija smanjila na 1 dan. Treci mesec sam pila klomifen od 5 dana, primila Pregnyl 12. dana 2 x 5000 ij) i nakon toga opet Pregnyl 19. 20. i 21 dana (po 1500 ij).
Termin za menstruaciju mi je prosao odavno. Nisam u drugom stanju. Mozete li da mi objasnite sta se desava ?
Hvala
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Draga Svetlana,

Ne znam sta se desava, jer mi niste dali mnogo podataka o Vama...ne znam da li imate redovne menstruacije, ne znam da li imate redovne seksualne odnose, ne znam da li je radjena analiza spermograma Vaseg supruga, ne znam da li ste imali prethodnih operacija u abdomenu, da li Vam je testirana prohodnost jajovoda, da li Vam je radjen hormonalni profil....i tako dalje...ali ono sto znam jeste da ako se radi indukcija ovulacije, sto Vas dr ( nadam se da je ginekolog ) radi, onda se pocinje 1.mjeseca od 5.dana ciklusa i daje do 9.dana...nakon toga se svaki drugi dan radi folikulometrija ili ultrazvucno mjerenje rasta folikula na Vasim jajnicima....i gleda se kakav je odgovor Vaseg organizma na proces indukcije...broje se svi folikul...djele se prema velicini na one koji su:
- manji od 5 mm
- velicine od 5-9 mm
- i one koji su veci od 9 mm
- i debljina endometrijuma

Osim toga se rade test estradiola te iste dane kada i UZ.
Ako postoji odgovor...stvaranje folikula, onda ce rasti vrijednost estrogena kao i debljina endometrijuma...sto ce dovesti do jednog vodeceg folikula a kada taj naraste do velicine izmedju 19-21 mm, ONDA SE DAJE PREGNYL...horionski gonadotropin, hormon koji izaziva sazrijevanje tog vodeceg folikula i ovulaciju...kada dobijete tu injekciju ( ovdje su pacijenti obuceni da sami sebi daju ) potrebno je da te dane imate seksualne odnose da biste ostali trudni.
Ako imate redovne menstruacije i dobar odgovor na Klomid, onda biste trebali imati te zrele folikule izmedju 12 -14 dana ciklusa...sto kaze da ako Vam nije radjena folikulometrija, ili progesteron test 24.dana ciklusa, kako mi znamo da li ste vi ovulirali = oslobodili jajnu celiju...a ako nema jajne celije...nema oplodnje.
Dakle, davati Pregnyl dva puta- nema potrebe jer jedna doza ima istu efikasnost kao dvije...a posebno ne dva dana...

Davati Pregnyl 12.dana a onda opet 19. 20. i 21.dana ciklusa bez folikulometrije govori da Vas ginekolog nema elementarno znanje o zenskim seksualnim hormonima i ovulaciji !
Pozdrav,
ObGyn
svetlana
Novi član
Novi član

Post od svetlana »

Hvala na brzom odgovoru i izvinjavam se sto nisam dala kompletne podatke.
Menstruacije su bile relativno redovne od 24-27 dana, imam redovne seksualne odnose, radjen je suprugov spermogram i on je u redu kao i svi brisevi i moj hormonalni status. Operacije u abdomenu nisam imala (a porodjaj je bio prirodnim putem). Prohodnost jajovoda nije radjena. Praceni su folikuli (folikulometrija) i posle Klomifena se razvio jedan folikul sa desne strane ne znam tacno koje velicine (mislim 19 mm), sa endometrijumom 7 mm. Progesteron test nije radjen.
Ono sto me plasi je da li pregnyl moze izazvati rani klimakterijum i sa obzirom da je tako vodjen proces da li uopste mogu ocekivati menstruaciju i kada (bHCG je ispod 5).
Hvala
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Pregnyl ne moze izazvati rani klimakterijum ni u kome slucaju. Poluzivot pregnila je oko 48 sati, tako da on ne utice na Vase vrijednosti HCG nakon tog vremena.
Menstruacija ovisi od Vaseg hormonalnog statusa i rezerve jajnika.
Fertilitet opada godinama i kod zena koje predju 40 je izmedju 10-20 % za ostatak zivota sansa da ostanu u drugom stanju. Ako zaista zelite dijete onda nema vremena vise za odgadjanje i pokusaje sa klomidom, nego je potrebno da uradite histerosalpingografiju, da provjerite hormone da vidite da ne ulazite u menopauzu, i da idete kod IVF specijaliste.
Pozdrav,
ObGyn
svetlana
Novi član
Novi član

Post od svetlana »

Rezultati iz 10.2005 14 dan menstrualnog ciklusa

Estradiol 417 pg/ml
FSH 6.2 mIU/ml
LH 3.2 mIU/ml
Progesteron 1.5 nmol/L
Prolaktin 375 mU/l
tesstosteron 1.3 nmpl/L
Izvinite sto sam dosadna, umirili ste me i dali mi smernice na cemu sam Vam beskrajno zahvalna
Veliki pozdrav
Odgovori