Potrebni testovi, ako nema III grupe?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Diamondia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 03, 2006 7:08 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Potrebni testovi, ako nema III grupe?

Post od Diamondia »

Citajuci ovaj forum sam saznala dosta toga, ali sam se i uplasila, videvsi sta se sve desava ljudima i kakve bolesti postoje a da ne osecamo njihove simptome.

Evo mojih pitanja.
Imam 22 godine, redovne odnose, redovnu menstruaciju, nisam imala abortus. Nisam imala nikakvih problema osim kandide, ovog meseca sam pila Postinor.

1) Ukoliko ne osecam nikakve simptome, a bris kojim se odredjuje grupa sekreta ne pokaze nista, dakle ne pokaze 3 grupu, ili neku drugu koja ukazuje na neki problem, da li je potrebno da radim testove na hlamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu, trihomonas i ostalo?

Dakle, kolike su sanse da imam neku od ovih bolesti, a imala sam nezasticene seksualne odnose?

Da li je to sto taj bris pokaze dovoljno da se ne brinem? Ili je ipak potrebno da uradim testove (koji su skupi) da bih bila sigurna?

2) Postinor
Da li je normalno da posle postinora dobijem dva puta menstruaciju? Jednom deset dana nakon uzimanja tableta, a onda ponovo, posle jos deset dana, kada je i trebalo da dobijem na vreme?

Hvala!
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm

Post od Cat »

Ako je sekret II grupa onda si zdrava i nema potrebe za brisevima.

Postinor hoće da izazove neočekivana krvarenja, ipak su to hormoni i poprilično jaki. Verovatno ti je malo poremetio hormonsku ravnotežu. Ima milion tema o Postinoru ali ne smeta da ponovim: ne sme se uzimati više od dva puta godišnje odnosno na svakih šest meseci.
Diamondia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 03, 2006 7:08 pm

Post od Diamondia »

Hvala, Cat! Tvoji postovi su prava pomoc!
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Je li sigurno da nema hlamidije itd.,ako je sekret 2 grupa?Necu da unosim pometnju,ali ginek.je mojoj drugarici savetovao bris na hlam.itd.,iako je sve bilo o.k.
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Ja sam našla ovo negde na netu:

"Prema osobinama sadrzaja sekreta deli se cistoca vagine na 3 stepena:

# I grupa sekreta - sekret je bez mikroorganizama i bez gnoja
# II grupa sekreta - sekret bez gnoja, ali sadrzi izvesne bakterije

Ove dve grupe sekreta predstavljaju normalan sekret vagine

# III grupa sekreta - je sekret koji sadrzi bakterije i gnoj
# IV grupa sekreta - je sekret koji sadrzi gonokoke
# V grupa sekreta - je sekret koji sadrzi trihomonade
# VI grupa sekreta - sekret koji sadrzi mikoze (gljivice)"

II grupa je normalan nalaz koji se ne leči. Ako je ovo gore tačno, II grupa predstavlja sekret koji može da sadrži bakterije, ali one nisu patogene (nema infekcije/gnoja) već deo normalne flore. Ne vidim zbog čega bris na hlamidiju...
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Da li to znači da ako neko ima treću grupu sekreta onda obavezno radi briseve na hlamidiju,ureaplazmu...etc...????????
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Da.
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član

Post od minjab »

Ne znam zašto je mojoj sestri rečeno(nadjena joj je treća grupa) da proba ginodaktanolom da sanira ,posle toga kontrola pa ako ima nešto da radi briseve????????
tajchi
Aktivan član
Aktivan član

Post od tajchi »

Iz mog iskustva,kada imas 3 grupu,obavezno vaginalni i cervikalni bris uz antibiogram!Ja najvise imam poverenje u nalaze iz gradskog zavoda ,ovi brisevi kostaju oko 1000 din kada ides samoinicijativno.
tajchi
Aktivan član
Aktivan član

Post od tajchi »

A brisevi na hlamidiju i druge dve oko 2500.
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

minjab napisao:Ne znam zašto je mojoj sestri rečeno(nadjena joj je treća grupa) da proba ginodaktanolom da sanira ,posle toga kontrola pa ako ima nešto da radi briseve????????
Ja sam čula da su kod III grupe vaginalete preslaba terapija za bilo koju konkretnu infekciju. I šta sad, dali joj da se leči naslepo, pa ako se ne izleči (a verovatno neće, mada super ako uspe) onda će raditi bris, pa opet lekovi...moje mišljenje kao pacijenta, ako već imam tegobe onda bolje da uradim bris i odmah vidim šta je u pitanju i uzmem neku što specifičniju terapiju. Vagina sama po sebi nije sterilna i svaki put kad se u nju unosi neki antibiotik remeti se ravnoteža, pa onda neka bar imam dobar razlog što to radim.

Ako postoji III grupa a nema nikakvih simptoma, obgyn je negde napisala, radi se bris na hlamidiju (čini mi se i mikoplazmu i ureaplazmu) jer one ne daju simptome a mogu da naprave štetu, ostalo nije potrebno.
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član

Post od minjab »

I ja se slažem,ali....Baš ću videti šta će joj reći od ponedeljka.
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član

Post od minjab »

Evo ovako stoje stvari.Ona je danas otišla na kontrolu posle ginodaktanola,i uradjen joj je bris u domu zdravlja da se ustanovi samo koja je grupa,pa onda bi dobila uput za gradski zavod ako nije ok. Njoj je sekret bio normalan i doktorka nije dalje insistirala da se dalje bilo šta radi.Nadjena joj je druga grupa.
Pa očigledno da to što su joj ''naslepo''odradili (da je ne bi šetali)imalo efekta . :wink:
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

Odlično. :)

Ono što mi pada na pamet je da vaginalete koje su ipak lekovi imaju učinak kod početne, slabije infekcije ili infekcija odredjenog tipa.

Ima logike u tome da ne treba šetati pacijenta bez potrebe i računu da je bolje potrošiti kutiju vaginaleta nego dati 2-3 hiljade za briseve koji možda i nisu potrebni. Sa druge strane, čula sam i stav da ti opšti antibiotici iz vaginaleta pobiju i šta treba i šta ne treba i ako recimo imaš neku infekciju kojoj vaginalete ne mogu ništa, samo dodatno pogoršaš problem jer poremetiš floru. Ali pretpostavljam da jedna kutija ne može da napravi toliku štetu. Mislim da tvoja sestra ima dobrog lekara.
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član

Post od minjab »

Da , upravu si Cat ,to nam je jedna od boljih lekarki(pošto zajedno idemo kod iste-dobitnu kombinaciju ne menjati :lol: ) .Pa jedino što je nije pitala je to da li sigurno nema šanse da se ''potkrala''ureaplazma mikopl....ili nešto od toga.Mada ja lično u nju imam BESKRAJNO poverenje .
Pozdrav :P
Odgovori