Potreban savet ginekologa o preporučenoj operaciji!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Orthodox
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 27, 2006 7:55 pm

Potreban savet ginekologa o preporučenoj operaciji!

Post od Orthodox »

Pozdrav svim forumašima!
Na ovom forumu smo supruga i ja dobili više informacija nego od lekara, koji bi po prirodi posla trebali da te informacije daju pacijentima.
Pre nego što postavim pitanje, pokušaću da ukratko opišem golgotu kroz koju supruga i ja prolazimo (na žalost, prvenstveno moja supruga).
Supruga ima 31 godinu, ja 35. Oboje smo zaposleni. Ona radi na prilično stresnom radnom mestu (u stalnom kontaktu sa ljudima, vlasnici firme gotovo robovlasnički nastrojeni...).
U braku smo godinu i po dana, a skoro dve godine pokušavamo da dobijemo bebu. Kako nam to nije uspevalo, krenuli smo na testove.
Krenuli smo sa mojim spermogramom. Neću dužiti o neprofesionalnosti urologa koji su vršili preglede, tek, nakon promenjene dvojice urologa i zahvaljujući informacijama sa ovog foruma o broju leukocita u spermi, treći urolog je trežio briseve i spermokulturu, pri čemu je izolovana E.Coli (naknadno izolovana i kod supruge, naravno). Slede meseci lečenja antibioticima, odnos uz upotrebu kondoma, kontrole, opet lečenje... Nisam sklon narodnoj medicini, ali beštije smo se otarasili tek nakon upotrebe narodnog leka sa belim lukom i vinom. Naravno, i to sam pročitao ovde na forumu.
Nakon svih tih meseci, nalazi su bili čisti, pa je ginekolg moje supruge pristupio stimulaciji. UZ pregledom je ustanovio da se folikuli lepo formiraju, i savetovao nam je da narednih dana "poradimo na bebi". Na žalost - neuspeh. I tu smo izgubili par meseci.
Sledeći korak - zakazan HSG. Tu počinju pravi problemi, totalna neprofesionalnost ginekologa i patnje moje supruge. Naime, opet na osnovu informacija sa ovog foruma, bilo mi je čudno što supruzi nisu naložili da uradi briseve, pa smo nazvali telefonom ginekologa (privatnik, koji u mom gradu slovi za top stručnjaka) i obavestili ga da prema našem saznanju treba da se uradi i bris cerviksa. Pomenuti je na to odgovorio "A, da... Trebalo bi" !? Tada smo se supruga i ja dogovorili da nakon HSG-a promeni ginekologa, koji uzgred ne vodi ni kartone svojih pacijenata (!?) pa se desilo da sam dva puta morao da ga opominjem da joj ne prepisuje antibiotike na bazi penicilina, jer je alergična na penicilin. Mislili smo tada - neka uradi još HSG pa idemo kod drugog... Eh, da smo odmah otišli kod drugog ginekologa uveren sam da bi supruga bila pošteđena patnji koje su usledile.
HSG je bio zakazan u bolnici, na rentgen odeljenju. Čekali smo dotičnog gospodina pola sata, a zatim ga je sestra pozvala telefonom da ga podseti (!?) da ima zakazan HSG. Došao je nakon desetak minuta, bukvalno uleteo u ordinaciju, meni u prolazu samo klimnuo glavom, a na moj pokušaj da ga upitam za više informacija odgovorio da veoma žuri i da ne može sada da razgovara samnom. Pregled je trajao samo par minuta, toliko brzo da sam se upitao da li je uopšte stigao da opere ruke pre intervencije...
Snimci su odmeh bili gotovi, a doktor je već odjurio negde dalje ne pogledavši ih, samo zakazujući pregled za sedam dana i prepisujući joj antibiotik radi preventive i brufen 400mg. Naravno, idiot je opet prepisao penicilinski antibiotik, koji sam ja prema informacijama drugog lekara u apoteci zamenio Dovicinom. To veče, supruga je bila u jakim bolovima... Užas... Terapiju je pila redovno i ležala kako je mogla. Sutradan su bolovi malo minuli, i za dva dana su se još malo smanjili.
Četvrti dan počinje užas. Oko podneva četvrtog dana zovem njenog ginekologa i obaveštavam ga o mojim sumnjama da ipak nešto nije uredu, da supruga ima veoma jake bolove i povišenu temperaturu. G-din mi odgovara da je to normalno, da pije dva brufena dnevno i da Dovicin zameni Baktrimom. Bez ikakvog pregleda! Na moje pitanje o povišenoj temperaturi, on odgovara da je to normalno i šta ja pobogu očekujem kada je napolju 40 stepeni, a ona leži u kući pokrivena!? Poludeo sam... Naviknut da verujem lekarima, sedim kraj supruge, držim je za ruku i pokušavam da joj pomognem... Nekako... Počinjem da joj merim temperaturu na svakih petnaest minuta, neprekidno raste. Zovem njenog ginekologa drugi put, javlja mi se njegova supruga koja me obaveštava da možemo da dodjemo u ordinaciju tek kroz sat vremena. Ne želim više da čekam i odvozim suprugu u strašnim bolovima i sa visokom temperaturom u bolnicu. Na odeljenju ginekologije je hitno primaju i hospitalizuju. Nakon primljenog Novalgetola i infuzije, malo se smirila. Rečeno mi je da sam je doveo na vreme... U bolnici je bila 7 dana. Dobio sam dva objašnjenja. Prvo je da je kontrast koji nije mogao da izadje (jajovodi su zapušeni - oba), napravio nekakvu kesicu koja se uvrnula i izazivala jake bolove, a da je moglo da dodje i do nekroze, ali se sve završilo kako treba. Drugo objašnjenje je da je postojala nekakva upala koja se HSG-om aktivirala. Naravno, gore pominjani ginekolog je zaboravio da treba da se uradi i sedimentacija pre intervencije... I dalje stoje ta dva objašnjenja - ja ne znam kome da verujem. Neću Vam pisati šta sam sve i kojim tonom rekao onom nazovi-ginekologu kada sma ga tog dana nazvao telefonom.
Tu na žalost nije kraj... Petog dana u bolnici je radjen bris cerviksa i izolovana je Staphylococcus aureus. Budući da je bris pre intervencije bio čist, verujem da je bakterija uneta ili tokom HSG intervencije ili tokom "ručnog" pregleda u bolnici tokom hospitalizacije. Supruga sada prima injekcije i leči se od Staphylococcus-a. Moje poverenje u lekare u u ovom gradu je definitivno poljuljano!!! Zato Vam se i obraćam. Naime, supruzi i meni je predočeno da bi zbog zapušenosti jajovoda supruga trebala da ide na operaciju. Opet čitajuži ovaj forum, upitao sam da li je reč o klasičnoj laparaskopiji. Odgovoreno mi je da bi trebala da ide na klasičnu operaciju (rez preko stomaka), da će se to raditi negde u Beogradu i da na taj način lekari imaju "komforniji pristup" jajovodima. Ukratko mi je pomenuto da se radi o nekakvom rezu na jajovodima, da se priraslice "oljušte" pa se sve šije... Dosta mi je mesara - hoću lekara za svoju suprugu!
Kada se supruga reši Staphylococcus-a (nadam se skoro) treba da idemo na razgovor i detaljan dogovor o tome šta dalje činiti. Verujem u stručnjake na ovom forumu i treba mi Vaš savet.
Šta bi ste vi preporučili?
Kakva je to operacija?
Zar nije bolje prvo laparaskopijom ustanoviti koliko tih priraslica ima i kakvo je stanje jajovoda, a ne odmah rezati stomak?
Pomozite... Ne želim dodatne bespotrebne patnje za moju suprugu. Želim da imam što više informacija pre nego što odemo na taj razgovor.
Hvala Vam i izvinite što sam se raspisao... Valjda ova frustracija, šta li...
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Dok Vam se ne javi neko strucan... htela sam samo da Vam kazem da me je Vasa prica jako uznemirila i dirnula i da potpuno razumem Vasu frustraciju, bes i strah. Mislim da bih na Vasem mestu i ja iskocila iz sopstvene koze. Vidite kako je dobro sto ste uzeli stavri u svoje ruke, i verujem da ce sada stvari krenuti na bolje. A verujem i da ce sve ovo biti daleka ruzna uspomena kada budete ljuljali svoju bebicu. Puno srece Vama i Vasoj supruzi.

P.S. Ako se u Americi i histerotomija (vadjenje materice i nekad i jajnika sa njom) moze uraditi kroz dve laparaskopske rupice i vaginalno zar jajovodi moraju da se otcepljuju kao vodovodne cevi???? Da bi lekarima bilo "zgodnije"? Razmislite...
Barilli
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 30, 2006 6:30 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Barilli »

Sva se tresem kad dodjem na ovaj forum pa procitam price kao sto je vasa. Taj neljudski pristup, na brzinu, bez objasnjenja ( pa mi smo svi ovce, sta ima da nam objasnjavaju) mi vise toliko ide na zivce i toliko je na kraju kraju krajeva poguban, da ce nekog pacijenta jednog dana da kosta glave.

Nemojte da vas nagovore odmah na klasicnu operaciju, molim vas da proucite sve opcije. Zaista se danas u svetu stomak otvara zbog vrlo malo stvari. Informisite se sami, u ovo doba brze razmene informacija, i interneta, malo je toga sto moze da se sakrije. Hvala bogu na tome!

Budite spremni da jajovodi mozda ne mogu da se trajno otvore i da cete morati na VTO. I tu tek, pored novca ce vam trebati puno znanja i strpljenja.
Kako kazu Amerikanci, "informacija je moc", i tu su potpuno u pravu.

Samo napred, sledite svoj instinkt, i da znate da niste sami!
dragancesu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 22, 2006 6:49 pm

Post od dragancesu »

Nisam ginekolog, ali sam lekar specijalista internista sa dosta iskustva između ostalog sopstvenog.Smatram da je Vaša supruga još uvek mlada i da ćete imati dece, samo prethodno morate imati strpljenja. Ovo što ste naveli je zaista strašno. Na Vašem mestu ne bih odmah žurila sa novim dijagnostičkim procedurama ma kakve, gde i ko ih sprovodio. Prvo treba IZLEČITI cervikalnu infekciju i to potvrditi urednim nalazom cervikalnog brisa, takođe urinokulture moraju biti STERILNE, te stoga i urin prekontrolišite. Suprug je, nadam se, sasvim u redu. Potom napravite pauzu od 6-12 meseci, idite na godišnji odmor (more, planina), OPUSTITE SE i vidite šta se dešava. Svakako Vašoj supruzi treba dobar odmor zbog stresnog posla, a pogotovu posle ove infekcije. Sada bez pauze, novi dijagnostički postupci, operacije, samo bi imali više štete nego koristi. Osim toga u današnje vreme laparoskopije smatram da je nepotrebno ići na klasičnu operaciju, samo ako se to mora. Laparoskopija je i dijagnostička i terapijska procedura kojom može da se dobije uvid u celokupni morfološki status genitalnog trakta žene (stanje materice, prohodnost jajovoda, stanje jajnika) ali i okolnih struktura u trbuhu,a mogu da se izvedu i brojne terapijske intervencije već prema potrebi. Niste naveli odakle ste da bih Vam eventualno preporučila ustanovu.

Mnogo sreće! I ne zaboravite ima odličnih lekara koji će Vas sigurno uputiti na pravi put, samo strpljenja.
Odgovori