Postoje li uslovi za inseminaciju

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
seven.maja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 04, 2007 12:37 am

Postoje li uslovi za inseminaciju

Post od seven.maja »

Postovana doktorice,

imam 33 godine i 12 godina braka iza sebe bez djece. Nekoliko stimulacija klomifenom, jedna IVF, jedna IVF-ICSI i razne biljne i sl. terapije. Jedino sto nismo probali je inseminacija jer su nas odmah 'poslali' na IVF uz obrazlozenje da ne trebamo gubiti vijeme na inseminacije jer su manje sanse za oplodnju od ovih koje daju vantjelesne.

Molila bih Vas da mi kazete Vase misljenje o inseminaciji u nasem slucaju.

Imala sam visok prolaktin koji je pod 'nadzorom' vec pola godine jer pijem bromergon (posao mi je dosta stresan). Prije 2 godine sam imala operaciju hemoroida. U ranoj mladosti (sa 17 i 18 god.) sam imala dva namjerna pobacaja poslije kojih nisam imala nikakve tegobe. Svi ostali nalazi, ukljucujuci i prohodnost jajovoda, su uredni. Kako su ljekari do sada govorili, osnovni problem predstavlja slabija pokretljivost spermatozoida kod muza. Uz terapije (Provironom i kombinacijama vitamina E, C, cinka i selena), nalaz mu u prosjeku izgleda ovako;

KOLICINA: 5 cl (valjda je to mjerna jedinica...necitko je)
POKRETLJIVOST: 40%
BR. SPERM. U 1 ccm: 66 000 000
BR. SPERM. U citavoj kolicini: 330 000 000

Dva puta se desilo da je pokretljivost bila 50% (jer je do sada uradio mnogo spremiograma).
Kad smo radili IVF, doktorica je rekla da je morfologija sperm. dosta dobra dobra, ali da je uocila da su donekle slijepljeni i da uzima C vitamin 1 gr (tada muz nije bio na terapijama).

Hvala unaprijed!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Majo
Niste naveli ili niste uradili HSG, laparaskopiju, histeroskopiju itd.
Kod steriliteta zbog Hyperprolactinemie davanjem određeni hlekova najbolji su rezultati lečenja tj. najveći broj trudnoća, prosto rečeno najlakše se leče.

Rezultat spermograma je nepotpun!?

Tek na osnovu traženih rezultata možemo ozbiljno pričati.

Pozdrav DrPeđaDj
seven.maja
Aktivan član
Aktivan član

Post od seven.maja »

Doktore,

napisala sam da sam radila pregled prohodnosti jajovoda koji je uredan,a pri tome sam mislila na HSG (vjerovatno sam se pogresno izrazila). Iako mi je hormonski satus sada uredan, doktorica je savjetovala da jos neko vrijeme nastavim da pijem pola teblete Bromergon-a uvece. Navela bih i to da su mi brisevi , vaginalni i cervikalni uredni, kao i brisevi na hlamidije, mikoplazme i ureaplazme, tj. da sam postigla potrebne uslove za vantjelesnu.
Muz je, za ovih 12 godina braka, uradio mnogo spermiograma i na svima su navodjene ''stavke'' koje sam napisala. Kako zivimo u Banjaluci, na tri moguca mjesta na kojima moze da se provjeri spermiogram, daju se isti nalazi ( sa te cetiri stavke) sa eventualnim napomenama da ima leukocita u ejakulatu ili primjedbom da se spermatozoidi tromo ili sporo vuku.

Ukoliko ovo podataka kojima ja raspolazem nije dovoljno za vasu procjenu, razumjecu!
seven.maja
Aktivan član
Aktivan član

Post od seven.maja »

Prije neuspjele IVF-ICSI (proslog mjeseca) je radio spermiogram kod dr Sibincic (izvinjenje jer nisam znala za taj nalaz, muz mi je upravo rekao za njega).
Na ovom nalazu su nevedene jos neke vrijednosti koje cu u cjelosti napisati. Napominjem, da je oko 2 mjeseca prije nalaza pio 2 x dnevno Proviron i uzimao 3 x dnevno kasicicu maticne mlijeci (nije pio C vitamin kako mu je savjetovala na prosloj IVF).

Apstinencija: 5 dana
Ukupna kol. sperme: 5 ml
Broj sperm. u 1 ml: 20 000 000
Ukupan broj spermat. : 100 000 000
Pokretljivost: 40%
Progresivno pokretljivih: 20%
Srednje pokretnih: 10%
Slabo pokretnih: 10%
Nepokretnih: nista (0%)
Viskoznost: uobicajena
Aglutinacija: +++
Morfologija: vecina spermatozoida aglutinirana

Spermokultura:
aerobne bakterije nisu izlovane
anaerobne bak. nisu izlovane
mikoloskom kulturom patogene gljivice nisu izlovane
U direktonom preparatu: spermatozoidi: leukocita nema, bakterija nema.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Majo
a zašto ne navedete visinu Prolaktina u krvi?

U spermogramu vašeg supruga je jedna nelogičnost!? Ako je ukupno 40% pokretnih šta je sa ostalih 60%. A što ne skoknete do Urološke klinike u Beogradu i tu proverite spermogram?

Ukoliko je prošlo 6-12 meseci od HSG zašto ne uradite laparaskopiju?
Da li ste inseminacije radili uz obradu sperme i stimulaciju ovulacije?
Pozdrav DrPeđaDj
Odgovori