Posljedice sekundarne amenoreje?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
dac@
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 20, 2007 6:03 pm

Posljedice sekundarne amenoreje?

Post od dac@ »

Dakle, pregledala sam forum i nisam uspjela naci odgovor. Vidim i upute kako postavljati pitanje, mada ne vidim razloga za svim tim ali eto... imam 20 god, prvi put dobila sa 15 (il 16 ne sjecam se tacno) i to samo dva puta, nakon toga hodala po ginekolozima zadnje tri godine, davali mi kontracepcijske pilule, hormone, sve po pola godine tretman, kao ustalice se poslije toga, ali nista. I odustanem. Zasto? Jer nemam apsolutno nikakvih bolova! Nit bilo kakvih problema zbog tog nedobivanja, te kako to i nije bas normalno, reko da probam srediti stvar, ali mi je zaista muka od tih kojekakvih pilula... kao da sam u pubertetu. Uzas! Dok ih pijem naravno dobijem, nesto malo, ali ipak dobijem i kad prestanem, opet nista. Sve u svemu jedino sto me interesuje su posljedice, kako u naslovu i stoji. Plodnost, tj. neplodnost se podrazumijeva, ne? Znaci,

zanima me da li.. ili da kazem, kakvim se eventualnim zdravstvenim poteskocama trebam nadati ako to ne sredim? :(

I da, nikad nisam bila neki sportista, nit imala (naglih) promjena u tezini, kao manja sam bila mrsava al od neke 14, 15 sam manje-vise na istoj kilazi, stres ili trauma... moze bit, narocito u tom peridu (16,17,18g). Nisam bila trudna. Znaci doslovno, u ovih pet godina ja sam samo ta dva puta dobila prirodno. U razmaku od.. 2,3 mjeseca.. mozda je samo tri dana trajalo i bilo poprilicno obilno, od tad... samo nakon tableta. Ali inace nemam nikakvih bolova...

Hvala unaprijed!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Vidim i upute kako postavljati pitanje, mada ne vidim razloga za svim tim ali eto...
Istina je da ovdje na forumu vlada pravilo, da postavite pitanje sa kompletnom istorijom ( licno i porodicnom, operacijama, lijekovima, alergijama, navikama ukljucujuci droge, cigarete ) i onda mi jos dodatno pitamo razne stvari...

Npr. zaboravili ste da kazete ( pored price kako niste mijenjali tezinu ) koliko ste teski ? koliko visoki ?

Da li imate masnu kozu, bubuljice na kozi, pojacanu maljavost ? da li imate tamne pruge na kozi oko vrata, izmedju butina, male privjeske koze ?

Da li imate pojacano znojenje, lupanje srca, opadanje kose, probleme sa spavanjem ?

Da li imate glavobolje ? smetnje vida ?

Da li imate razvijene grudi, pubicnu dlakavost ? I ako imate koliko su te promjene prethodile Vasu prvu menstruaciju ?

Da li ste seksualno aktivni ? ako jeste da li imate ikakvih problema ( nemogucnost odnosa ? bol prilikom odnosa ? gdje se nalazi bol ? sta koristite za kontracepciju ? da li ste imali papa nalaz i kad poslednji put ?)

Da li u Vasoj porodici ima zenskih osoba koje su imali problem steriliteta ili bolje receno infertiliteta? Da li je bilo mrtvorodjenosti ? ili beba koje su umrle odmah poslije rodjenja ?

Ako zelite sto bolji odgovor navedite sva istrazivanja i rezultate koje ste imali kao i terapiju koju ste trosili.

Sad je Vas red...
Pozdrav,
ObGyn
dac@
Novi član
Novi član

Post od dac@ »

obgyn napisao:
Vidim i upute kako postavljati pitanje, mada ne vidim razloga za svim tim ali eto...
Istina je da ovdje na forumu vlada pravilo, da postavite pitanje sa kompletnom istorijom ( licno i porodicnom, operacijama, lijekovima, alergijama, navikama ukljucujuci droge, cigarete ) i onda mi jos dodatno pitamo razne stvari...
Uredu, izvinjavam se.
obgyn napisao:Npr. zaboravili ste da kazete ( pored price kako niste mijenjali tezinu ) koliko ste teski ?
koliko visoki ?
178 - 63kg
obgyn napisao:Da li imate masnu kozu,
Ne.
obgyn napisao:bubuljice na kozi,
Da, ali javile su se tek nakon posljednjeg tretmana hormonima.
obgyn napisao: pojacanu maljavost ?
Da. :(
obgyn napisao:da li imate tamne pruge na kozi oko vrata, izmedju butina, male privjeske koze ?
Ne. :o
obgyn napisao:Da li imate pojacano znojenje, lupanje srca, opadanje kose, probleme sa spavanjem ?
Ne.
obgyn napisao:Da li imate glavobolje ?
Ne.
obgyn napisao:smetnje vida ?
Imam dioptriju 1, pojavila se bas u tom periodu. Najprije 0,25 pa se za ove 2/3g povecala na 1.
obgyn napisao:Da li imate razvijene grudi,
Da.
obgyn napisao:pubicnu dlakavost ?
Da.
obgyn napisao:I ako imate koliko su te promjene prethodile Vasu prvu menstruaciju ?
2(3) godine, mada opet nisam 100% sigurna. :-?
obgyn napisao:Da li ste seksualno aktivni ?
Da.
obgyn napisao:ako jeste da li imate ikakvih problema ( nemogucnost odnosa ? bol prilikom odnosa ? gdje se nalazi bol ?

Ne.
obgyn napisao:sta koristite za kontracepciju ?
Koristila te pilule, sada ne koristim nista jer nemam odnose trenutno.
obgyn napisao: da li ste imali papa nalaz i kad poslednji put ?)
Ne.
obgyn napisao:Da li u Vasoj porodici ima zenskih osoba koje su imali problem steriliteta ili bolje receno infertiliteta? Da li je bilo mrtvorodjenosti ? ili beba koje su umrle odmah poslije rodjenja ?
Ne.
obgyn napisao:Ako zelite sto bolji odgovor navedite sva istrazivanja i rezultate koje ste imali kao i terapiju koju ste trosili.
Ovako.
Sa 17g drzavni g. mi nakon ultrazvuka preporuci kp u periodu od pola godine, ako ja to zelim, ako ne, trebalo bi se to kao vec samo ustaliti :roll: i ja uzmem kp, najprije:
diane35 - 6 mjeseci
pa
logest - isto
pa
yasmin - 6, ako ne i duze.

Nakon svakih ista prica, dok uzimam dobijam, kad prestanem, nista.

Odem kod privatnika:

HORMONALNI STATUS
LH 12,22
FSH 7,95
prolaktin 318,4
progesteron 0,788
estadiol 55,84
testesteron 0,985

TERAPIJA:
savjet za cyclo proginovu 3-6 mjeseci

To sam zadnje pila.. 6 mjeseci i ista stvar kao i sa kontracepcijom, samo psihicki gore i posljedica te akne na licu, inace diane35 (i ostale, ali manje) su mi dosta povecavale apetit.

Eto, ne znam sta bi jos moglo biti bitno?

Da, imala sam psihickih problema (16/17g) pa sam uzimala i antidepresive.. tacnije kod psihijatra sam dobivala u pocetku neke inekcije, dva tri puta i onda presla na persen par mjeseci. Također sam imala problema sa alkoholom, ali to je sve sređeno u zadnje dvije godine.

Operacije krajnika u 12/13, mada ne vjerujem da je to bitno. Do tada sam imala tezih problema sa bronhitisom. Alergije... koliko je meni poznato prasina i vlaga, standard.

Ne pusim. I prestala sam piti. Sa ostalim drogama nisam eksperimentisala.

Ne znam vise... :(

Hvala u svakom slucaju.
dac@
Novi član
Novi član

Post od dac@ »

obgyn napisao:
Uredu, izvinjavam se.
obgyn napisao:Npr. zaboravili ste da kazete ( pored price kako niste mijenjali tezinu ) koliko ste teski ?
koliko visoki ?
178 - 63kg
obgyn napisao:Da li imate masnu kozu,
Ne.
obgyn napisao:bubuljice na kozi,
Da, ali javile su se tek nakon posljednjeg tretmana hormonima.
obgyn napisao: pojacanu maljavost ?
Da. :(
obgyn napisao:da li imate tamne pruge na kozi oko vrata, izmedju butina, male privjeske koze ?
Ne. :o
obgyn napisao:Da li imate pojacano znojenje, lupanje srca, opadanje kose, probleme sa spavanjem ?
Ne.
obgyn napisao:Da li imate glavobolje ?
Ne.
obgyn napisao:smetnje vida ?
Imam dioptriju 1, pojavila se bas u tom periodu. Najprije 0,25 pa se za ove 2/3g povecala na 1.
obgyn napisao:Da li imate razvijene grudi,
Da.
obgyn napisao:pubicnu dlakavost ?
Da.
obgyn napisao:I ako imate koliko su te promjene prethodile Vasu prvu menstruaciju ?
2(3) godine, mada opet nisam 100% sigurna. :-?
obgyn napisao:Da li ste seksualno aktivni ?
Da.
obgyn napisao:ako jeste da li imate ikakvih problema ( nemogucnost odnosa ? bol prilikom odnosa ? gdje se nalazi bol ?

Ne.
obgyn napisao:sta koristite za kontracepciju ?
Koristila te pilule, sada ne koristim nista jer nemam odnose trenutno.
obgyn napisao: da li ste imali papa nalaz i kad poslednji put ?)
Ne.
obgyn napisao:Da li u Vasoj porodici ima zenskih osoba koje su imali problem steriliteta ili bolje receno infertiliteta? Da li je bilo mrtvorodjenosti ? ili beba koje su umrle odmah poslije rodjenja ?
Ne.
obgyn napisao:Ako zelite sto bolji odgovor navedite sva istrazivanja i rezultate koje ste imali kao i terapiju koju ste trosili.
Ovako.
Sa 17g drzavni g. mi nakon ultrazvuka preporuci kp u periodu od pola godine, ako ja to zelim, ako ne, trebalo bi se to kao vec samo ustaliti :roll: i ja uzmem kp, najprije:
diane35 - 6 mjeseci
pa
logest - isto
pa
yasmin - 6, ako ne i duze.

Nakon svakih ista prica, dok uzimam dobijam, kad prestanem, nista.

Odem kod privatnika:

HORMONALNI STATUS
LH 12,22
FSH 7,95
prolaktin 318,4
progesteron 0,788
estadiol 55,84
testesteron 0,985

TERAPIJA:
savjet za cyclo proginovu 3-6 mjeseci

To sam zadnje pila.. 6 mjeseci i ista stvar kao i sa kontracepcijom, samo psihicki gore i posljedica te akne na licu, inace diane35 (i ostale, ali manje) su mi dosta povecavale apetit.

Eto, ne znam sta bi jos moglo biti bitno?

Da, imala sam psihickih problema (16/17g) pa sam uzimala i antidepresive.. tacnije kod psihijatra sam dobivala u pocetku neke inekcije, dva tri puta i onda presla na persen par mjeseci. Također sam imala problema sa alkoholom, ali to je sve sređeno u zadnje dvije godine.

Operacije krajnika u 12/13, mada ne vjerujem da je to bitno. Do tada sam imala tezih problema sa bronhitisom. Alergije... koliko je meni poznato prasina i vlaga, standard.

Ne pusim. I prestala sam piti. Sa ostalim drogama nisam eksperimentisala.

Ne znam vise... :(

Hvala u svakom slucaju.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Potrebno je da mi napisete referentne vrijednosti laboratorije u kojoj ste radili hormone kao i vrijednost TSH ako ste ga radili.
Pa se opet pisemo, i ako moze bez smajlija...thanks.
Pozdrav,
ObGyn
dac@
Novi član
Novi član

Post od dac@ »

obgyn napisao:Potrebno je da mi napisete referentne vrijednosti laboratorije u kojoj ste radili hormone
Hm, ako je to ovo sto ja mislim da jeste:

HORMONALNI STATUS

LH 12,22
Z: folik 1,6 - 10,2 U / l
preovul.faza:7,7 - 23,0 U / l
ovul. faza: 13,0 - 83,0 U / l
luteal. faza: 0,7 - 9,9 U / l
menopusa: 0,8 - 6,1 U / l
post. menop.: 0,5 - 10,0 U / l
M : 1,5 - 10,0 U / l
Djeca: >0,9 U / l

FSH 7,95
Z: folik 3 - 12 U / l
ovul. faza: 8 - 22 U / l
luteal. faza: 2 - 12 U / l
post. menop.: 35 - 131 U / l
M : 1,0 - 9,0 U / l
Djeca: 0,3 - 3,9 U / l

prolaktin 318,4
Z: folik 53 - 320 uU / ml
ovul. faza: 200 - 390 uU / ml
luteal. faza: 260 - 520 uU / ml
post. menop.: 35 - 357 uU / ml
M : 14 - 289 uU / l
Djeca: 28 - 472 uU / ml

progesteron 0,788
Z: folik 0,2 - 0,9 ng / ml
luteal. faza: 3,0 - 30,0 ng / ml
post. menop. < 0,3 ng / ml
M : 0,13 - 1,0 ng
Djeca: < 0,3 ng / ml

estadiol 55,84
Z: folik 30 - 50 ng / l
ovul. faza: 150 - 450 ng / l
luteal. faza: 150 - 230 ng / l
post. menop. < 25 ng / l
M : 15 - 45 ng

testesteron 0,985
Z: < 0,9 ug / l
M : 4 - 10 ug / l g [<40.god]
7 ug / l g [> od 40.god]
obgyn napisao:kao i vrijednost TSH ako ste ga radili.
Nisam.
obgyn napisao:Pa se opet pisemo, i ako moze bez smajlija...thanks.
Naravno, hvala.
dac@
Novi član
Novi član

Post od dac@ »

??
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

Eto ostade ti bez svog odgovora...ali bitno je da ti je doktorka stavila do znanja kako je po pitanju ginekologije pametnija od tebe i ostalog sveta i da za pametovanje i nadmudrivanje uvek ima vise vremena nego za konkretne i prakticne savete.
Tezak je taj humanitaran rad, nema sta... :wink:
dac@
Novi član
Novi član

Post od dac@ »

A šta da ti kažem...
dac@
Novi član
Novi član

Post od dac@ »

Između ostalog pitanje je bilo uopšteno, bez potrebe za individualnim uzrocima/posljedicama. Sve što me zanimalo je šta me čeka ako to ne sredim. Bezveze skroz...
Odgovori