Porodjaj u Beogradu

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Mile011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 2:29 pm

Porodjaj u Beogradu

Post od Mile011 »

Dragi forumasi (narocito forumasice),

potrebna mi je vasa pomoc.

Moja supruga je u sestom mesecu (blizanacke) trudnoce. Porodjaj se priblizava pa smo resili da se raspitamo o tome kakvi su uslovi u beogradskim porodilistima, kakvi su lekari, da li postoji neko koga biste preporucili i slicno.

Takodje, zanimaju me i cene raznih mogucih intervencija (npr. epiduralna anestezija, stavljanje serklaza, porodjaj, zakup apartmana i slicno - za ovo poslednje bih zamolio da navedete i nacin kako se to radi). Na kraju, interesuje me sta treba uraditi da bi se desilo da lekar koji vodi trudnocu zaista i bude na porodjaju.

Hvala.
Mile011
Novi član
Novi član

Post od Mile011 »

Ne znam da li treba pitanje da dopunim jos nekim informacijama...
Moja supruga ima 26 godina, nikada ranije nije bila u drugom stanju...
Hvala.
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

Vidi da niko ne odgovara na ovu temu, te sam htela da Vam kazem da je tema sjajna i vrlo afirmativna , posebno za mlade , buduce roditelje, jer je u nasoj zemlji sve obavijeno nekim velom tajni, pa je razmena iskustava najbolj za demistifikaciju istog. :lol: :lol: :lol:
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Naravno da je sjajna ....Ali ja sam već svima dosadila sa porukom da se mišljenja razlikuju,pa zar se nije dokazalo da je jedan isti lekar bio ok.dvema osobama ,pa isti taj lekar nije bio ok.drugim dvema.

Iskreno ja bih se sludela ,a to je i rekla u jednom posto (ne mogu da nadjem )devojka koja je pitala za mišljenje o nekom doktoru,da se prešla što je postavila takvo pitanje jer je tek sad SLUDJENA i ne zna šta će .(ako nadjem napisaću Vam ne izišljam :cry: )

Pozdrav :wink:
tortica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 7:30 am

Post od tortica »

Nema tajni, sve to saznas u porodilistu za koje se odlucite (ili pitate u svim porodilistima).
Jedino nisam sigurna da lekar koji vodi trudnocu moze da prisustvuje porodjaju izuzev ako trudnocu vodi bolnicki lekar kog licno poznajete, pa ga zamolite, pa jos porodjaj krene kad je on u smeni...
Epiduralna i apartman se dogovaraju unapred u bolnici, a placaju se pri izlasku iz porodilista.
Serklaz se stavlja samo ako je potrebno, o tome odlucuje lekar i to pokriva socijalno osiguranje.
Apartman mislim da kosta izmedju 3 i 4000 po danu, epidural mislim oko 10000.
Ako nemate vezu, bilo bi dobro da ti prisustvujes porodjaju, cula sam da su u tom slucaju pazljiviji.
innana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 4:53 pm

Post od innana »

Meni kao trudnici nije trebalo dugo da se odlucim za Zvezdaru. Ici cu tamo i da vodim trudnocu i tamo planiram da se porodim.
Narodni Front i Visegradska su kao na traci i vise od 50% prica nisu najpozitivnije, pocev od odnosa osoblja prema porodiljama, preko svega i svacega.
Proci ce jos mnogo vremena dok u Srbiji lekari ne pokapiraju da su tu zbog nas. Ima masa zena koja na porodjaj ide sa dodatnom frkom jer ne zna na koga ce da naleti. Za sada iskustva u poslednjih godinu dana govore da Gradska bolnica ipak ima barem za nijansu humaniji i lepsi tretman trudnica...
tortica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 7:30 am

Post od tortica »

Ja sam se porodila pre 6 nedelja u Visegradskoj, i opet bih tamo. Tretman nije neki, ali su strucnjaci za sve na jednom mestu, pa ako biram udobnost ili sigurnost, biram ovo drugo.
A, slazem se da je osoblje katastrofa -sestre, cistacice, servirke, svi se deru na porodilje da nesto rade (spremite sobu ide vizita, tanjire sa hranom ostavljajte od sada ovde, cvece odnesite u ostavu...), kao da su dosle na prinudni rad a ne kao da su se tek porodile.
jell
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 23, 2006 10:30 pm

Post od jell »

Definitivno se slazem da je SIGURNOST no1

pr dok sam se poradjala u NarFrontu stigla je jedna bebica iz Gradske, jer tamo nisu mogli da joj pruze sve sto je neophodno
dakle, komfor (cista posteljina) ili strucnjaci+vel br inkubatora

dakle ostaju
Visegradska ili Narodni Front?
naravno u ove 2bolnice sjate se svi komplikovani slucajevi
iz svih krajeva
tako da jeste kao na traci i osoblje...

ja sam lezala na visokorizicnom odeljenju u obe bolnice i imala priliku da sacnem kako izgleda sve
ono sto je mene skroz opredelilo za Front je babyfriendly program, gde je bebac tik uz tebe u maloj kolevci, ljuljuskas ga
dovedu ti ga posle 6,7sati otprilike, zavisi od porodjaja

u Visegradskoj su bebe i porodilje odvojene!

kada te drmne taj materinski instinkt posle porodjaja, tesko se odvajas od bebe, a kamoli da ti je donose na podoj na svaka 3sata, pa joj mozda na cuclu dodaju adaptiranu formulu, jer place ili tebi jos nije krenulo
i onda je to good * SPAM * dojenju

i ono sto je meni bitno, pedijatrijska vizita ti je pred ocima, dakle izmere bebu, kako napreduje, krv, a ne kao u Visegradskoj gde se desava pr mojoj drugarici dale sestre pogresne informacije, pa plakala dan noc, a onda kao sve ok, to je druga beba. Dobro, ovo je 1slucaj...

da, u Gradskoj moze da se bira sa/bez bebe.

E, sad umor... zavisi kakav je porodjaj- boli rana/carski
postoje pedijatrijske sestre koje dolaze na npr3sata i presvlace i dohranjuju bebe i one su sve divne u Frontu,
meni su kad su videli da sam umornija uzeli bebe na 6sati da se naspavam
mada sam ja tada istinski patila...

bebe uglavnom spavaju i sisaju! I cak i nemaju neke ogromne potrebe za hranom, imas vremena da naucite zajedno da dojite, ako je sve ok bez izmuzavanja, jer produkcija mleka prati potrebe-priroda!
i samo blaga masaza da potece:)
e sad ja sam upala u sobu sa jos dve porodilje
cula sam da ima soba sa vise? na IIIspratu

ako ste za epidural obavezno NarFront tamo to dosta njih mnogo duze rade
Sa ginekologom za par meseci pricaj o porodjaju, razmenite mobilne i zamolis ga da kad pozoves, ato je obicno noc ili rano jutro dodje, kao i anesteziolog
naravno, da ga za to treba castiti
koliko mozes
bez unapred odredjene tarife (kao u Gradskoj, zar ne?)

ili mozda ti indukuje porodjaj kad je dezuran, ako se slazes

ja sam krenula dosta da se otvaram i tek su mi onda dali indukciju...

srecno

ps.ovo je subjektivno misljenje naravno! ja sam trudna 2x i poradjacu se opet epidural+NarFront
Mile011
Novi član
Novi član

Post od Mile011 »

Drage forumasice,

mnogo vam hvala na odgovorima.

minjab je u pravu kada je u pitanju "sludjivanje", ali moram da priznam da su iskustva nekih posetilaca foruma bila tako dramaticna da bi bilo jos ludje ne obratiti paznju na njih.

Kada se moja supruga bude porodila rado cu objasniti nase dosadasnje iskustvo sa lekarima. Ono sto smo do sada uspeli da naucimo je, na primer, da je sa serklazom mnogo lakse nego bez njega (usput, nismo ga uradili).
Mile011
Novi član
Novi član

Post od Mile011 »

Drage forumasice,

mnogo vam hvala na odgovorima.

minjab je u pravu kada je u pitanju "sludjivanje", ali moram da priznam da su iskustva nekih posetilaca foruma bila tako dramaticna da bi bilo jos ludje ne obratiti paznju na njih.

jell, nadam se da ce nase klince paziti pedijatrijske sestre o kojima si govorila, posto je izbor definitivno pao na Narodni front.

Kada se moja supruga bude porodila rado cu objasniti nase dosadasnje iskustvo sa lekarima. Ono sto smo do sada uspeli da naucimo je, na primer, da je sa serklazom mnogo lakse nego bez njega (usput, nismo ga uradili).
Mile011
Novi član
Novi član

Post od Mile011 »

P.S.

Ovo sa menjanjem poruke iskljucivo tokom prvih 5 minuta nakon slanja je veoma cudno pravilo. Greskom sam poslao 3 poruke, i samo poslednju sam uspeo da promenim.

Pozdrav, dakle, svima!
guci
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:30 pm

Post od guci »

Ja sam se porodila pre 23 meseca u Narodnom frontu. Nije me porodio lekar koji je vodio trudnocu, vec akuser kojeg je moj ginekolog preporucio. Naravno, lekaru smo dali sto je trebalo, anesteziologu isto tako, pa i babici... Svi oni su me redovno obilazili na odeljenju, a sestre su bile, neke super, a neke namcori, ali uglavnom ok. Uostalom, kad sam se porodila, dobila sam neku hrabrost, pa sam odbrusila kad god je kome trebalo. Porodjaju je prisustvovao muz, mislim da je zakup apartmana za porodjaj kostao oko 4000 din. Epiduralna je kostala 4500 din. Doktori - po dogovoru. Bilo mi je fenomenalno, i lekari su rekli da nisu imali trudnicu sa vise optimizma od mene, iako porodjaj nije bio naivan... Naime, bekac nije hteo da se spusti u kanal, pa smo ga "izgurali". I sledeci put planiram da uradim isto. Ne bih uzimala poseban apartman za sebe i dete, jer je mnogo lepse sa svim tim porodiljama i bebama u sobi... Jedino sto mi nije ostalo u lepom secanju jeste pregled pre otpusta kuci, ali cu sledeci put povesti racuna i o tome.
Dragi Mile 011, Vama i Vasoj zeni sve najbolje, kao i decici! Izvestite nas kako je bilo! Pozdrav! 8)
jell
Novi član
Novi član

Post od jell »

Mile,

ti lepo pripremi "torbu za porodjaj"
kad bude bilo vreme u 9mesecu

pa, cim ti se porodi zena, juri vezu da je smeste u sobu sa manje zena tj 3
jer sam cula da ih ima i sa sest
pr. ja sam bila na IVspratu koji je kao super sredjen by CecaR.
a valjda su u medjuvremenu sredili i IIIsprat

jeste da su zidovi roze i sve dreci:)

i spremi par kesica cokolada+kafa, koje ce umorna buduca mama da tutne sestrama, mada se one brzo smenjuju
posto se zadrzavate u bolnici app3dana, necete ih videti 2x

ali ako bude trebalo da zamoli da odnesu bebe na nekoliko sati, jer oni imaju to odeljenje sa bebama

uzivajte u trudnoci!
jell
Novi član
Novi član

Post od jell »

Mile,

zaboravih- posto se nekako smatra da blizanacka trudnoca moze da bude rizicnija od jedne bebe

nekako do sada verovatno imate dobrog ginekologa koji vam vodi trudnocu i najbolje je sa njim da se sve konsultujete, jer

mozda samo mozda bude carski rez (sto je mozda i bezbednije za bebe)

i mozda bude ranije u npr.36 umesto u 39-40nedelji

tako da stvarno vidite sa vasim ginekologom da on posto je vodio trudnocu i poradja, jer treba u pravom trenutku adekvatno reagovati
i da li on radi kao akuser negde
u svakom slucaju,
obavezno Visegradska ili NarFront
ako je carski on se zakaze i to je skroz ok, ne placas nista, ne juris u sred noci doktore...

uzivajte!
i organizujte se za posle kada nastaje haos :)
babe, dede, svi...
zena za sredjivanje kuce, ti neplaceno odsustvo sa posla...

salim se naravno, iskreno mislim da su decax2 mnogo disciplinovanija
Odgovori