pomozite!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

summer_serenade
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 21, 2009 2:34 pm

pomozite!

Post od summer_serenade »

Moze li molim vas neko da mi kaze kad se popije postinor pa period izmedju uzimanja tablete i prve menstruacije, moze li se u tom period zatrudneti? Bicu vam zahvalna na brzom odgovoru
joldicka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:04 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od joldicka »

Mislim da moze, to nisu pilule za kontracepciju.
Nadam se da ce ovo moje misljenje potvrditi jos neko.
Molim te razmisli o nekom vidu kontracepcije i onda nema da brigas :wink:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Pre svega postinor sprechava smao 85% trudnoca, a ne svaki put kada se popije, greshka je da svi misle da je to 100% siguran nachin da se sprechi trudnoca. I prva tableta se mora uneti u organizam do 72 sata od nezashticenog odnosa, druga 12 sati (maksimum 16 sati) posle prve, i bitno je znati da posle toga nema efekta, nece delovati ako trudnoca postoji duze od 72 sata.

Postinor ce delovati u zavisnosti od toga kada je unet u organizam, tj koji je dan u ciklusu zene, da li je plodni period, neposredno po prestanku menstruacije, ili pre sledece...sve u svemu postinor moze da deluje na tri nachina:

- da zaustavi jajnike da ispuste jaje

- prevenira da sperma oplodi jaje koje je vec izbacheno iz jajnika

- ili da sprechi da se oplodjeno jaje usadi u zid materice

Njegovo delovanej ce umanjiti uzimanej nekih drugih lekova, poremecaj menstrualnog ciklusa ili vec neredovan ciklus i pre uzimanja postinora i mnogi drugi razlozi.

Tako da sve zavisi od mnogo toga, pre svega kada si uzela pilule, u kom si delu ciklusa bila i da li si ih uzela po uputstvu.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
summer_serenade
Novi član
Novi član

Uzela sam ih 10. dana ciklusa, 12 sati nakon odnosa, pitam zato sto me je sad strah i samo kondoom kad koristimo, uvek mislim sta ako opet pukne i ne mogu da se ne tripujem onda. Uopravo zbog toga sto postinor sprecava ispustanje jajne celije, da li to znaci da ga samo odlaze ili uopste ne dolazi do oslobadjanja tokom celog ciklusa? Nekako mi je logicno da ako sprecava oslobadjanje da onda u tom ciklusu ne moze doci do zaceca, ne znam mozda gresim pa zato pitam vas ako znate :) a pocecu sa pilulama cim dobijem menstruaciju ali sta cu do tad?
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 7:11 pm

Post od anyushkam »

summer_serenade napisao:Uzela sam ih 10. dana ciklusa, 12 sati nakon odnosa, pitam zato sto me je sad strah i samo kondoom kad koristimo, uvek mislim sta ako opet pukne i ne mogu da se ne tripujem onda. Uopravo zbog toga sto postinor sprecava ispustanje jajne celije, da li to znaci da ga samo odlaze ili uopste ne dolazi do oslobadjanja tokom celog ciklusa? Nekako mi je logicno da ako sprecava oslobadjanje da onda u tom ciklusu ne moze doci do zaceca, ne znam mozda gresim pa zato pitam vas ako znate :) a pocecu sa pilulama cim dobijem menstruaciju ali sta cu do tad?
a. desetog dana ciklusa su jako male shanse da je doslo do trudnoce, te mislim da mozes da se opustis.
b. valjda nisi toliki baksuz da ti dva puta u toku istog meseca pukne kondom.
c. idi obavezno kod ginekologa kad ti prodje prva menstruacija da proveri sta je bilo, da slucajno ne zavrsis sa nekom cistom na jajniku.
d. predji na pilulu - lakse se dishe. ;)

pozdrav!
summer_serenade
Novi član
Novi član

Valjda ce biti sve ok. Hvala vam :)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

u toku tog ciklusa se nece osloboditi jaje, tako da ne brinesh, i naravno zynash shta ti je chiniti kada prodje krvarenje, ako uopshte bude na vreme, nemoj ni to da te plashi, pilula zna da poremeti ciklus i da produzi krvarenje ili ga odlozi...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
summer_serenade
Novi član
Novi član

Pa cekaj, jel to onda znaci da u toku ovog ciklusa vise ne mogu ostati trudna ili sam pogresno razumela? I kada dobijem, jel to sigurno onda da nisam trudna ili svakako da uradim test?
bankabre
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 23, 2008 1:43 pm

Post od bankabre »

Teoretski mozes ostati trudna,prakticno verovatno ne.
Ne smes da se u to pouzdas,nego koristi dodatnu zastitu. :P
summer_serenade
Novi član
Novi član

Ali mene je tako strah da opet ne pukne kondom jaooo i onda samo o tome razmisljam i budem u grcu. sta da radim ljudi :)
bankabre
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 23, 2008 1:43 pm

Post od bankabre »

Pa sta vi radite,pa vam pucaju kondomi kao baloni? :o
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

bankabre napisao:Pa sta vi radite,pa vam pucaju kondomi kao baloni? :o
:D
summer_serenade
Novi član
Novi član

Ma to se desilo jednom al me frka sad, sta znam, nemam bas puno iskustva s tim :)
ibi-ibi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 30, 2009 9:19 pm

Post od ibi-ibi »

summer_serenade napisao:Ma to se desilo jednom al me frka sad, sta znam, nemam bas puno iskustva s tim :)

Koga zmija ujede i.......razumem tvoj strah al da ti se dva puta desi za ovako kratko vreme ja bih to podvela pod baksuzluk :D
posmatracica77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 25, 2009 12:28 pm

....ah ti kondomi....a i PoSTINOR

Post od posmatracica77 »

Rekla bih samo jedno da je najbolja zastita od trudnoce ....nemati sex....naravno kako je to nemoguce,posavetovala bi sve devojke a i mladice da jako vode racuna gde kupuju kondome i koje.. ne bih da zvucim kao neki slucaj koji reklamira bilo sta ali nezeljena trudnoca i taj strah je nesto najodvratnije sto moze da se desi iz neznanja ili stida da se pita o bilo cemu vezano za zastitu

....Moj slucaj je ovakav upravo sa Postinor tabletama i kondomom iz APOTEKE.......Imala sam sexualni odnos i naravno koristila kondom IZ APOTEKE kao zastitu...ali u toku cele te zabave....nakon prvog kondoma drugi je pukao i ostao u meni naravno vrh kondoma i sperma....panika strah....tada o bolestima nisam uopste ni pomisljala....racunam po kalendaru plodan mi je dan tj 14 dan od prvog dana menstruacije...prvo sto mi je palo na pamet je tableta za dan posle POSTINOR i da zapalim apoteku u kojoj sam kupila kondome.....pozivam 20 apoteka u beogradu i nigde nema POSTINORA prolazi 21 cas i slucajno u tom ocaju pronadjem nakon 200 okrenutih brojeva apoteku u kojoj sam nasla POSTINOR....popijem prvu tabletu pa nakon 12 sati i drugu sva srecna i zadovoljna .......i evo sada sam u u drugom stanju naravno nezeljena trudnoca......e to je maler.....

p.s. kondom koji sam kupila je bio marke ROMED,ne znam sta mi bi...jedini kondomi koji mi nikad nisu pukli su bili DUREX....
Odgovori