Pomoc tripl test

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Korisnikov avatar
Studenica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 14, 2006 10:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pomoc tripl test

Post od Studenica »

Pozdrav svima,imam problem i nisam dovoljno strucan da sam sve resim,naime devojka(25god) mi je u 15,5 nedelji trudnoce,uradili smo triple test na svoju ruku,i dobili lose rezultale
AFP 21.56 ng/ml (Corr. mom 0.63)
uE3 2.25 ng/ml (Corr. mom 1.25)
HCG 132512 mlIU/ml (Corr. mom 4.62)

tr.21 risk 1:98
tr.18 risk 1:10000
Neutral tube defect risk- low
age risk 1:1371

E sad je problem sto niko nije rekao da se neposredno pre tog testa treba uraditi detaljni UZ pregled,sto mi nismo imali,imali smo UZ od 10 dana pre testa i na njemu pise
BPD 26
OFD 35
CI 74
HC 95
ABD 22
AC 74
FL 12
Srcani otkucaji norm.
i jos nesto oko poslteljice sto ne mogu da rastumacim(ali i to je dobro)

Danas smo bili u Kragujevcu na komisjij jer je preporucena amniocenteza,ali su rekli da su im svi kapaciteti prepuni i da probam u BG,ili NS ili privatno(20000din) ili da cekam 22nedelju pa da se radi onaj drugi test,sa uzimanjem krvi iz pupcanika,a i pored svega su mi rekli da na triple testu pise da je bilo vantelesne oplodnje,i ako je oplodnja bila normalna.e sad da li ta greska u lab. moze da utice na rezultate,i to sto nismo imali svez i detaljan UZ???
da znam dal ima potrebe da idemo ponovo na triple test i da uradimo 3d ultrazvuk da bi imali detaljne podatke o anatomiji bebe?
molim nekoga ko je upoznat sa materijom da se javi,ja se i pored svega nadam da ce sve biti ok ali supruga postaje ocajna :(
Da napomenem da smo u porodici nema naslednih bolesti i nije bilo mongoloidnosti,kao i da smo oboje zdravi.
Hvala :(
Korisnikov avatar
Studenica
Stalni član
Stalni  član

Post od Studenica »

Niko,nista?? :(
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

MSS ili maternal serum screening test je pozitivan. Kao sto nazi testa kaze, to je screening test, a nije dijagnosticki. Prosjecno oko 10% testova se vrati pozitivno, ali nije svaka trudnoca sa pozitivnim testom obavezno kompromitovana sa aneuplodijom fetusa ( hromozomskom anomalijom).
Test Vase supruge je dosao pozitivan za Down Syndrome.

Slijedeci korak bi trebalo da bude ultrazvuk fetalne anatomije, i ne mora da bude 3D UZ nego moze i 2D, pod uslovom da onaj koji radi UZ ima kvalifikacije za UZ fetalne anatomije, sto su u Srbiji ginekolozi, a ne radiolozi kao u Sjevernoj Americi...Potrebno je da se raspitate ko je dobar, i da odete kod njega. Fetalna anatomija se najbolje vidi, kad je fetus star izmedju 18 i 20 nedjelja. Dakle raditi UZ prije toga moze biti prerano, i fetus nije dovoljno razvijen da se vidi sve strukture koje se moraju vidjeti.

Ako na tom UZ se pokazu neki markeri za Down Sy. fetus, onda je potrebno uraditi amniocentezu ! Ako fetus izgleda potpuno normalno, Vas je izbor da li cete ici na amniocentezu ili ne. Ja znam mnogo pacijenata koji odluce da nece da idu...jer je rizik da fetus ima Down Sy. sa normalnim UZ jako mala.

Ponavljati MSS test nema logike, rezultat vec imate.

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
Jedna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am

Post od Jedna »

Ih sto se radujem kad Vas vidim ovde draga Obgyn :)

Samo pozdrav, :)
Korisnikov avatar
Studenica
Stalni član
Stalni  član

Post od Studenica »

E ovako,danas smo bili u GAK Narodni Front u Beogradu,doktorka za koju kazu da je dobar strucnjak Maja Mrinkovic uradila je detaljniji UZ (obican valjda 2d) i rekla je da nema anatomskih anomalija,jedino se na ultra zvuku pokazuje da je beba u 16+1 a po racunici treba da bude 16+6,ipak su nam zakazali aminocintezu za 2.2.2009 zato sto je triple test pokazao veliki rizik.
Da li ima svrhe otici na 3d ultra zvuk da bi se bolje proverilo dali beba ima neke anatomske anomalije(tipa proveriti nos,celo,nepce) ili je obican dovoljan,posto da cekamo 18-20 kao sto ste rekli,nemamo svrhe jer cemo tad vec da uradimo AC??Malo nas je smirilo to sto je receno da je sa plodom sto se tice UZ sve u redu,ali mi bi da ipak to malo bolje proverimo ako to moze biti merodavno 16-oj nedelji.

Hvala unapred
vedo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 2:52 pm

Post od vedo »

Moj savet je da odete i uraditi 4D ultrazvuk na privatno klinici Ana Life u Zemunu, doktor koji radi preglede je odlican strucnjak za preglede fetusa, ja sam kod njega vodila blizanacku trudnocu, double test je bio u redu, i UZ ploda pa je sam rekao da ne treba vise nista dalje. Dobar UZ zaista omogucava mnogo vise od obicnog bez obzira na strucnost lekara a sam doktor dugo i pazljivo radi pregled, posebno srca.
Znam da je dosta ljudi koji dobiju takve sumnjive rezultate upravo islo kod njega na 4D da otklone sumnje, izmedju ostalih i moja prijateljica.

Puno srece!
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

Joj! Moram, izvinjavam se unapred.
2D je jednako dobar kao i 3D, bitno je ko sedi za aparatom. Ako je žena stručna, čemu dalja zavlačenja?
4D je još jedna mamipara i bezobzirna pljačka prestrašenih budućih majki :x
Korisnikov avatar
Studenica
Stalni član
Stalni  član

Post od Studenica »

U tu smo kliniku i otisli (analife),svideli su mi se i svaka preporuka,UZ je radio Dr Zivanic Vojislav,vidi se da covek zna svoj posao,posle solidnog razgovora i objasnjenaj kako i sta,uradio je UZ(vaginalni i obican),prica dok radi ste je gde i koliko to treba da bude,koliko je kod nas i tako,jednostavno uliva poverenje i umiri coveka,sto nisam jos doziveo u drzavnoj ustanovi(gde su na mrtvi hladni rekli "Rizik je visok,obavezna AC,ali nasi kapaciteti su puni tako da ne mozemo da vam to uradimo,dodjite u 22nedelji za kortocintezu,ili privatno" a uput za BG sam jedva dobio preko raznih veza i vezica) elem da se vratim na post,sto se tice UZ doktor kaze da je sve u najboljem redu,parametri sto se tice mongoloidnosti su ok. tj nema ih,jedino je beba malo manja nego sto bi po UZ trebala da bude,sve je to smanjilo rizik od Down sindroma,inace nosimo jednu devojcicu.I ako je kako ste rekli taj 4d UZ mamipara,nije mi zao sto smo platili,jer i ja i supriga se osecamo malo mirnije,i sa vise optimizma ocekujemo AC.Postavicu i nalaz sa UZ,pa ako moze Obgyn da pogleda,kaze par reci.Hvala

http://img109.imagevenue.com/img.php?im ... _956lo.jpg
vedo
Stalni član
Stalni  član

Post od vedo »

Dr.Zivanic je mislim ranije radio i u Narodnom frontu, ne znam jel jos uvek tamo radi, drago mi je sto je pregled bio sa dobrim rezultatima, i sigurno je da ako nesto nije u redu da bi vam to odmah rekao, ukoliko misli ili vidi nesto na UZ.
Moju prijateljicu je isto tako mirio pregledom, i zaista sve je bilo u redu. nadam se da ce i rezultati AC biti dobri

Puno pozdrava!
Korisnikov avatar
Studenica
Stalni član
Stalni  član

Post od Studenica »

Nalaz AC je uredan,nosimo jednu zdravu devojcicu,i konacno mozemo da se opustimo :D :D :D :D

pozz svima
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

uzivajteeee
double trouble is my life
vedo
Stalni član
Stalni  član

Post od vedo »

Super, bas mi je drago!!!
anki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 31, 2009 12:28 am

Post od anki »

dragi studenice,
ja sam nova na forumu i tek sada citam neke teme. Ove teme sam gledala zbog jedne moje trudnice pa me sada sve interesuje kako i sta.
nadam se da je sve bilo do kraja ok i da uzivate sa vasom bebicom :)

Puno pozdravaaa!
a.
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

Pa zar nije Ac=C trebala da bude 2. februara?
Kako ste tako brzo dobili nalaz?
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

I zabroavih, cestitam i sve najbolje :D
Odgovori