Pomoc oko prvog ginekoloskog pregleda!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

aleksandra_k
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 16, 2007 2:05 pm

Pomoc oko prvog ginekoloskog pregleda!

Post od aleksandra_k »

Uskoro treba da odem prvi put na ovakav pregled, pa bih volela da mi pomognete oko nekih stvari. Idem zbog neredovnih menstruacija (1 u 3 meseca, pa 2 meseca redovno dobijam, pa opet 2 meseca ne dobijam, pa 3 redovno dobijam...), a kada dobijem traje mi 7 dana i obilno je krvarenje. Bojim se da to mozda nije povezano sa fizickom konstrukcijom posto sam dosta sitna i mala? Ovo se pojavljuje od pre godinu i po dana, a imam menstruaciju od 12 godine (sada imam 19 god). Takodje, zna da mi se ponekad javi i belo pranje, a nekada i svrab. Posto sam nevina, zanima me kako ce izgledati taj moj prvi pregled, da li ce biti samo spoljasnji? Koliko, otprilike, kosta ovakav pregled kod privatnog ginekologa? I jos samo ako mozete da mi kazete nesto o hormonskim tabletama??? Cula sam da mogu izazvati gojaznost, maljavost, a cak i pojavu karcinoma....
Unapred hvala za svaku informaciju!!!
dora75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 2:03 pm

Post od dora75 »

pa odmah da naglasim nisam doktorka ali mislim da prvi pregled nije bas prijatan. :roll:
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od trudnjaca »

Posto nisi dosad imala odnose pregled ce se obaviti rektalno sto nije bas prijatno ali nije ni tako strasno! Pretpostavljam da ces za sekret dobiti neku mast tipa nistatin.
moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15
aleksandra_k
Novi član
Novi član

Post od aleksandra_k »

Da li je obavezan rektalni pregled? Mozes li mi ga opisati?
KK
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 10, 2006 4:31 pm

Post od KK »

Unutrasnji pregled se kod nevinih devojaka radi rektalnim putem. Nije nista strasno. Nakon toga moze ili ne da se ukaze potreba za ultrazvucnim pregledom, koji se radi preko stomaka, jedino ces za to morati da imas punu besiku, ali to ce ti tvoj dr vec objasniti.
Jako je bitno da shvatis unapred da ne smes da se stidis, nego da treba otvoreno da pitas sve sto te zanima, vezano i za poremecaj menstrualnog krvarenja i za sekret i za terapiju. Nije lose da unapred pripremis sva pitanja, zapises ih i najbitnije - ne stidis se da pitas!
Zapamti - glupa pitanja su samo ona koja su nepostavljena! :D
aleksandra_k
Novi član
Novi član

Post od aleksandra_k »

Hvala trudnjaca za informaciju. Najezila sam se, ne znam kako cu to izdrzati...mora da je bolno :cry:
KK
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 10, 2006 4:31 pm

Post od KK »

Nije bolno, samo je malo neprijatno. :roll:
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

Ma nije bolno samo je malo nelagodno, ali ako je za utehu ni klasican gin.pregled nije bas uzivancija. Najvaznije je da budes opustena.
moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15
sandra 1980
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 27, 2007 10:38 pm

Post od sandra 1980 »

Draga moja,strah od nepoznatog je normalan.Znaci nisi ni prva ni poslednja na ovm svijetu koja ga osjeca,Medjutim nisi ni prva ni poslednja koja ide na pregled.Ne boj se.Sve sto radis radis radi poboljsanja svog zdravlja ali i svog samopouzdanja(Ljepse se covjek osjeca kada zna da je sve u redu sa zdravljem).Vjerovatno se radi o nekom malom hormonalnom poremecaju koji se da jako lako srediti ali tu ce biti tvoj ljekar koji ce ti sve bolje objasniti i odrediti pravu dijagnozu.Ti se jedino nemoj stiditi da pitas sve sto te interesuje i kazes sve ono sto te muci jer ces tako bolje pomoci pri odredjivanju dijagnoze.Nemoj se mnogo sikirati,to traje jako kratko i samo malo je neugodno i to je to.Ne boj se.
P.S.Svaka cast za nevinost.Jako pohvalno jer u danasnje vrijeme djevojcice jako rano stupaju u seksualne odnose sto nije bas zdravo ni za tijelo ni za um.Drzim ti fige(palceve).
aleksandra_k
Novi član
Novi član

Post od aleksandra_k »

Sandra, hvala na informacijama i podrsci :-) nadam se da ce sve biti OK, javljam ti :lol:
mrgud
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 22, 2006 10:39 pm

Post od mrgud »

Ovo svakako nije stucan odgovor, ali sto se tice ovih stvari- sve je individualno. Meni licno ginekoloski pregledi ne smetaju, zato sto znam da nema nikakvih igala (:p) i opustena sam koliko se moze biti u datoj situaciji.
Pregledi nisu bolni niti bi se trebalo bilo cega stideti, jedino moze da bude malo neprijatno, ali to je sve. (i ta neprijatnost je manja nego sto verovatno pretpostavljas).
U svakom slucaju idi da te pregledaju, sto da trpis te neredovne mece i svrab ako ne moras? :) Samo se opusti i budi otvorena i sve ce biti ok.
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Pa nije prijatan ni običan ginekološki, ali nije ni tako strašan.
Ali rektalni, nikada nisam išla i pri samoj pomisli presrećna sam što sam nevinost izgubila sa 15, sa 18,5 rodila dete, sad imam 20 godina i dete od 20 meseci :lol:

Draga ako imaš dečka, ako treba prisila ga :wink:
Iskreno, stvarno bi bilo bolje da izgubiš nevinost nego da se traumiraš bezveze.
Ali, prvo se raspitaj, možda još uvek nema potrebe za takvim pregledom, možda ti samo štapićem uzmu sekret skoro sa površine.
aleksandra_k
Novi član
Novi član

Post od aleksandra_k »

Da li je rektalni pregled obavezan pri prvom ginekoloskom pregledu? Zar se to ne moze obaviti preko ultrazvuka (da se vide jajnici) ?
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Zato ti i kažem, raspitaj se.
Mislim da nije potreban, mislim da će ti samo uzeti sekret i ultrazvučni pregled.
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

otidji kod ginekologa, i razgovaraj sa njim. razgovor sve resava.
i mislim da nekim komentarima i savetima nije mesto, uopste niste pomogli devojci.
Odgovori