Pozdrav svima,
Trudna sam po drugi put, 33. nedelja (prva trudnoca normalna, rodila sam zdravu devojcicu pre 4 godine, porodjaj vaginalni-sve OK, nesto pre utvrdjenog termina-3 nedelje, poslednjih mesec dana pila sam Ginipral...).Elem, ono sto me trenutno brine jeste karlicni polozaj ploda u materici. Ima li nade da ce se okrenuti do porodjaja?Da li je carski rez u protivnom neizbezan?
polozaj ploda
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Karlicni polozaj se desava u 4 % svih trudnoca u terminu. Beba ima jos sansu da se okrene i prednjaci glavom, a ako se to ne desi, onda dobar akuser moze da pokusa da uradi vanjski okret u 36 nedjelji, a ako to ne uspije onda carski rez.
Potrazite Dr.Dusana Stanojevica...Narodni Front.
Srecno
Potrazite Dr.Dusana Stanojevica...Narodni Front.
Srecno
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 14, 2006 1:04 pm
Ne bih da te plašim, ali meni je beba od sedmog meseca bila okrenuta karlično i to se lepo videlo. Kada sam otišla na porođaj - Gradska bolnica- rekli su da i dalje leži karlično ali da neće biti problema da porodjaj ide prirodno. Namučili su me, ležala sam na stolu dvanaest sati, na kraju sam se i iscepala i sekli su me, ćerkica je imala iščašenje kukova itd, itd...
Nisu obraćali pažnju na mene dok god beba nije krenula, e onda se stvorilo njih dvadesetak tu oko mene tako da ne znam ni ko me je porodio. Ćerkica je imala 3,250, uopšte nije bila mala za takav porodjaj.Hvala Bogu pa je suprug bio sve vreme pored mene a i ćerkica mi je sada super.
Ako ti beba bude i u devetom mesecu tako okrenuta, na žalost, traži vezu, i nikako ne pristaj da te porode prirodno-ako ne zbog sebe onda zbog bebe. Izvini, ne želim da te plašim , samo ne želim da se još nekom dogodi ono što je meni. Sve najbolje.
Nisu obraćali pažnju na mene dok god beba nije krenula, e onda se stvorilo njih dvadesetak tu oko mene tako da ne znam ni ko me je porodio. Ćerkica je imala 3,250, uopšte nije bila mala za takav porodjaj.Hvala Bogu pa je suprug bio sve vreme pored mene a i ćerkica mi je sada super.
Ako ti beba bude i u devetom mesecu tako okrenuta, na žalost, traži vezu, i nikako ne pristaj da te porode prirodno-ako ne zbog sebe onda zbog bebe. Izvini, ne želim da te plašim , samo ne želim da se još nekom dogodi ono što je meni. Sve najbolje.
polozaj ploda
Hvala na odgovorima, jos uvek nisam uplasena, ali ni potpuno spokojna, mozda najvise zbog toga sto sam sigurna da ce moj ginekolog uciniti sve da izbegne carski rez, a meni se to cini kao najbezbednije resenje. Ne znam da li uopste treba da se mesam u njegovu odluku i insistiram na carskom rezu. Ako jos neko ima slicna iskustva, molim vas, javite se, zelim da cujem i ZA i PROTIV.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Porođaj ima 4 tzv. doba. Prvo je doba dilatacije (otvaranja), kod prvorotke normalno traje 9+6h. Drugo ekspulzije traje oko 30-60 min. Treće doba je vreme rađanja posteljice(30-60 min) i četvrto doba (2h) nastupa posle porođaja kada su još moguće neke rane komplikacije.
Dakle vaš porođaj nije trajao duže već kraće od uobičajnog.
Isčačenje kukova je urođena anomalija, nerazvijenih zglobnih čašica kuka, raspitajte se u vašoj ili muževljevoj familiji to je najverovatnije neko već imao (mada familije to kriju!).
Može se probati sa spoljnim okretom, mada ni karlični porođaj nije bauk, ukoliko se lepo isplanira tj. uradi korektna biometrija ploda i vaše karlice.
Često se i pred sam porođaj bebac okrene.
Pitanje carski rez ili vaginalni porođaj je pomalo i Hamletovsko!
3-4x veći morbiditet bebe kod vaginalnog ili 3-4xveći morbiditet majke u slučaju SC!
Dakle vaš porođaj nije trajao duže već kraće od uobičajnog.
Isčačenje kukova je urođena anomalija, nerazvijenih zglobnih čašica kuka, raspitajte se u vašoj ili muževljevoj familiji to je najverovatnije neko već imao (mada familije to kriju!).
Može se probati sa spoljnim okretom, mada ni karlični porođaj nije bauk, ukoliko se lepo isplanira tj. uradi korektna biometrija ploda i vaše karlice.
Često se i pred sam porođaj bebac okrene.
Pitanje carski rez ili vaginalni porođaj je pomalo i Hamletovsko!
3-4x veći morbiditet bebe kod vaginalnog ili 3-4xveći morbiditet majke u slučaju SC!