Pitanje

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Pitanje

Post od Ksenija72 »

Lepa vest je što sam ostala u drugom stanju :P
No, za razliku od prve trudnoće sada imam lagana žiganja u predelu donjeg dela stomaka. Nisu bolna niti učestala, pojavljuju se pretežno u večernjim satima...
Inače imam 35 godina, opšte zdravlje dobro, jednog momka od 4,5 godina...i prva trudnoća je protekla uredno i lako.
Juče sam bila na kontroli i gestacijski mešak odgovara starosti trudnoće 4 nedelje i 5 dana. Dobila sam terapiju-progesteron ampule tri komada na svaki treći dan i Dabroston tablete...do daljnjeg. Koliko sam shvatila ovi lekovi se daju kod mogućeg pobačaja...a mene zanima koliko su delotvorni i da li zaista mogu da spreče spontani pošto se farmaceuti izjašnjavaju da ne mogu da odmognu ali da imaju pretežno placebo efekat.
I sledeće pitanje-da li sam ovo stanje isprovocirala nosanjem i igranjem sa detetom koji je u fenomenalnoj fazi-Ja sam Spajdermen... :roll: :D
a ti mama treba da me juriš...i koliko i kako treba da se čuvam s obzirom da nemam pomoć sa strane...?
Hvala na svakom odgovoru i sugestiji
Ksenija
lavinija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 31, 2007 11:09 am

Post od lavinija »

Cuvaj se, pusti sad malo tati Spajdermena! Ja sam na zalost imala missed i to sto pitas za tablete pouzdano znam, jer sam i ja primala utrogestan i progesteron injekcije, da ne mogu da sprece spontani ako do njega da tako kazem treba da dodje. To mi je potvrdio i sam doktor. Ali isto tako mislim da mogu i da pomognu preventivno. Ne moj da se sekiras, to su ti sigurno dali preventivno, mozda si malo rano otisla na uz, ali sigurno je sve ok. Ali u svakom slucaju malo se pricuvaj!
gloriamum
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2007 10:39 pm

Post od gloriamum »

Svakako treba da se pricuvas.Nikako ne dizi dete,ne cuci.Posto te ziga uvece verovatno je povezano sa umorom.Meni je prva trudnoca bila bez ikakvih problema,a drugi put sam imala kontrakcije i bila otvorena sve vreme.Posto nisi krvarila sigurno nije nista strasno,ali svakako gledaj da se vise odmaras.Pozdrav.
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Pitaj lekara da uzimas sumece tablete magnezijuma, one su prirodni nacin za smirivanje misicnih kontrakcija.
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Devojke, hvala vam puno na brizi i pažnji :P
Bi ja da se čuvam, al' ne znam kako...ma koliko to nesmisleno zvučalo. Nikada se nisam štedela a i ujutru kad ustanem ne znam šta ću pre...kao i sve žene uostalom. A toliko toga ne znam jer sam u prvoj trudnoći prozujala svih devet meseci bez osećaja napora i porodila se za cirka sat i četrdeset minuta...od početka bolova. I sada sam malo zbunjena. Klinac i ja smo često sami zbog tatinih službenih putovanja i tu ima svega-i zaista ne znam, kada se kaže pričuvaj se, šta se pod tim misli...koliko teško ne smem da nosim, moram li da ležim, da li smem i koliko smem da šetam, šta od tekućih kućnih poslova treba da izbegavam-recimo, čula sam da peglanje nije poželjno jer se pokretima ruke provocira stomak, da ne smem da širim veš....itd. Šta je od toga urbana legenda a šta zaista prevencija.
Onda, jedni kažu ne čuči, drugi ne presavijaj se preko stomaka jer tako organi vrše pritisak na matericu, pa se pitam kako onda da se spusti a vala, čini mi se da sam večito u četvoronoškom položaju :wink: ...I nisam krvarila ali stalno imam utisak nekog curkanja i napetosti u jajnicima a kad pogledam-veš je suv i bez sekreta, hvala Bogu.
U svakom slučaju, hvala na savetima
Ksenija
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Ksenija potpuno te razumem. Moj dragi je isto stalno na nekim sluzbenim putovanjima i nas dve smo skoro uvek same. I kako da se cuvam? Sve moram da uradim ja. Beba sad ima gips i teska je, meni su se od toga pre neki dan ukocila ledja. Nisam mogla skoro iz kreveta da ustanem. A sta cu moram da je dignem ako nista drugo da je prepovijem. A gde je hranjenje, podrigivanje i ostalo.
Mene je isto tako u trudnoci stalno nesto u donjem stomaku zackalo. Na srecu nije ugrozilo bebu, a magneziijum sam i ja pila stalno.
Nemam nikakav savet za tebe, jedino mogu da ti pozelim puno srece i laku trudnocu i jos jednu slatku bebu.
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

Oh-oh pa cestitam!!!!!!! :D :D :D

Meni nije ostalo upamceno to ziganje i napetost kao da cu da dobijem- doduse nisam ni daleko dogurala, ali procitala sam dosta slicnih iskustava drugih devojaka sa urednom trudnocom i odgovora lekara da je to normalno jer se uterus rasteze (raste). Valjda sam dobro objasnila. Ako se javi Pedja on ce to lepse srociti :D
Sto se tice progesterona to pitanje je i dalje kontroverzno, ali sigurno ne moze odmoci - i ja bih ga uzimala.

Jos jednom sve cestitke od srca :D
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Evo pogledaj ovde, na ovo sam malo pre naletela (sigurno ima i boljih slicnih tema), ako hoces nadovezi se tamo na tu temu

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=53386
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Šta reći, zaista ste sjajne! Hvala Vam puno na lepim željama i podršci. Malo ću se primiriti i piću magnezijum-hvala Majmunche i nadam se da će biti dobro. Nabla, kako si ti? Podizala sam ti temu ali izgleda da nas je ObGyn napustila... :cry: Biće dobro, verujem u to.
Ksenija
opetsandra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 02, 2007 5:29 pm

Post od opetsandra »

Nemoj se savijati preko stomaka, nositi nista tesko i sto vise lezi i odmaraj, makar jos malo dok se bebce ne pricvrsti kako treba. Kucni poslovi mogu i da pricekaju (kad bi makar pobegli :lol: ). Sve nabolje!
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Hvala ti na podrsci! :D Nadam se da cu i ja biti mama uskoro!

Izmazi taj stomak za sve nas koje cekamo da nam se isto uskoro desi :D, i javljaj kako napredujes....
jelence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 24, 2006 7:41 pm

Post od jelence »

Ksenija draga cestitam od srca,
secam te se kao drugara koji je podizao temu i kad sam i ja sama digla ruke od odgovora.
Ne brini uzimaj progesteron,licno mislim da je kod mene imao efekta,naravno do odredjenog meseca trudnoce.
S obzirom da se retko javljam,ova vest me je bas obradovala.
Verujem da ce sve biti u redu i da cete dobiti zdravu bebu :) ako mozes i koliko mozes pristedi se.
Pozdrav od mene i bebe iz stomaka koja se rita dok ovo kuckam
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Bićeš Nabla, bićeš...sudeći po tvojim postovima nekako se oseti toplina i dobrota kojom zračiš. Trud koji ti ulažeš urodiće plodom.
Danas sam primila drugu bocu, jajnici su još uvek napeti i javljaju se s vremena na vreme. Ni malo mi se ne dopada ideja pretećeg spontanog...ionako sam po prirodi lagani hipohondar i sklona sam pitanjima tipa-šta ako i kako i šta onda...Žao mi je jedino što, nekako, ne mogu ni da se obradujem, kao da se ne usuđujem da se vežem za ovu trudnoću i mislim se, ajde ti bebice moja, neću da te davim brigama, rasti i budi tu. Malo sam smirila aktivnosti, trudim se da se ne saginjem i ne čučim i svu nadu polažem u svoje telo...valjda me neće izneveriti.
Jelence, kako bebac, kako si ti? U kom si sada mesecu?
Sandra hvala ti na savetu...ah, ti kućni poslovi...čeka me kamara veša a mati me je naučila da se i kuhinjske krpe peglaju... :-?
Nedeljka Les
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 07, 2007 9:06 pm

Post od Nedeljka Les »

Zelela bih da mi objasnite ili prevedete sta znace sledece recenice!
Materica u AVF, 51.0x35.3x47.8, kavum prazan, endometrijum 11.1 mm.
Desni jajnik 37.7x21.9 levi 30.8x16.6. Ima se utisak da levi jajovod je pretvoren u saktosalpinks 40.6x14.7 ispunjen bistrom tecnoscu.

Naime, dobila sam na papriu misljenje lekara ali mi bas to nije najjasnije
Odnosno, sta znaci dijagnoza > Colpitis et cervicitis. Sactosalpinx 1.sin.

unapred hvala na objesnjenju
Odgovori