Postovanje Dr.
U sedmoj sam nedelji trudnoce,ali mi je receno da se jos uvek nevidi bebino srce,i dobila sam injekcije progesterona da primam svaki treci dan.Koliko je
opasno sto beba zaostaje u razvoju celu nedelju i da li ipak ove injekcije mogu da podpomognu razvoj bebe?Unapred zahvalna
pitanje za dr.Presetnik
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Nisam lekar, ali cu probati da ti ponesto odgovorim.
Prvo, beba ne moze da zaostaje celu nedelju u tako ranoj trudnoci. To sto kod tebe mozda trudnoca izgleda jednu nedelju mladja nego sto po datumu poslednje menstruacije jeste, posledica je kasnije ovulacije - do zaceca je doslo nedelju dana kasnije nego sto se po datumu ciklusa moze pretpostaviti.
Drugo, progesteron se ne daje da pomogne razvoj bebe, vec radi odrzavanja trudnoce. Progesteron je hormon koji tokom menstrualnog ciklusa priprema matericu za eventualnu trudnocu, a ako do zaceca dodje pomaze odrzavanju trudnoce. Tvoj doktor je iz nekog razloga zakljucio da nemas dovoljno progesterona, i zato ti daje te injekcije.
Dakle, bez panike, sve je pod kontrolom.
Pozdrav i sve najbolje.
Prvo, beba ne moze da zaostaje celu nedelju u tako ranoj trudnoci. To sto kod tebe mozda trudnoca izgleda jednu nedelju mladja nego sto po datumu poslednje menstruacije jeste, posledica je kasnije ovulacije - do zaceca je doslo nedelju dana kasnije nego sto se po datumu ciklusa moze pretpostaviti.
Drugo, progesteron se ne daje da pomogne razvoj bebe, vec radi odrzavanja trudnoce. Progesteron je hormon koji tokom menstrualnog ciklusa priprema matericu za eventualnu trudnocu, a ako do zaceca dodje pomaze odrzavanju trudnoce. Tvoj doktor je iz nekog razloga zakljucio da nemas dovoljno progesterona, i zato ti daje te injekcije.
Dakle, bez panike, sve je pod kontrolom.
Pozdrav i sve najbolje.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Racunanje nedelja trudnoce se radi uopsteno i tacno je SAMO za cikluse koji se redovno javljaju na 28 dana, tako da ukoliko ti je ciklus na vise dana mozes biti u 6. ili tek 5. nedelji trudnoce!
Po mom iskustvu srce bi trebalo da se cuje tek posle 6. nedelje.
Progesteron se daje skoro svakoj trudnici danas, i to nije nista strasno. Znaci samo da tvoj organizam ne moze da ga proizvede u dovoljnoj kolicini. Imas vec objasnjenja u nekim temama ovde na forumu, pa da se ne ponavljam. U svakom slucaju ne moze da skodi bebi, naprotiv!
Po mom iskustvu srce bi trebalo da se cuje tek posle 6. nedelje.
Progesteron se daje skoro svakoj trudnici danas, i to nije nista strasno. Znaci samo da tvoj organizam ne moze da ga proizvede u dovoljnoj kolicini. Imas vec objasnjenja u nekim temama ovde na forumu, pa da se ne ponavljam. U svakom slucaju ne moze da skodi bebi, naprotiv!

diane 35
imam jedno pitanje,mozda mozete da mi odgovorite.pre par dana sam pocela da pijem diane 35,tacnije pre 4 dana.medjutim sda imam cudne simptome koje ranije nisam imala u toku koriscenja istih.a imala sam ih kad sam bila trudna.muka mi je,imam bol u grudima,sve to povremeno,pa me interesuje da li te simptome mogu da izazovu lekovi ili to radi moja podsvest?i zasto imam te simptome?a da,mislim da nisam trudna,mada imam sve simpt.kao u prvoj trudnoci
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 10:32 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga "Makijeva",
Pilule za kontracepciju znaju da izazovu i mucninu sa nagonom za povracanje, promene u tezini, zadrzavanje tecnosti u telu, preteranu osetljivost dojki, blage grceve u stomaku..., slicne simptome kao u ranoj trudnoci.
One jesu jedan od najefikasnijih privremenih metoda kontrole radjanja, ali ukoliko ih uzimas redovno.
Ukoliko nisi sigurna da si ih uzimala kako treba, onda mozda mozes da sumnjas na trudnocu.
Ali ukoliko jesi, onda najverovatnije nemas razloga za brigu.
Svakako, ukoliko ti se tegobe nastave, konsultuj se sa svojim dr, pa nadjite zamenu za Diane, odnosno najbolju kontracepciju za tebe.
Srecno,
Pozdrav!
Pilule za kontracepciju znaju da izazovu i mucninu sa nagonom za povracanje, promene u tezini, zadrzavanje tecnosti u telu, preteranu osetljivost dojki, blage grceve u stomaku..., slicne simptome kao u ranoj trudnoci.
One jesu jedan od najefikasnijih privremenih metoda kontrole radjanja, ali ukoliko ih uzimas redovno.
Ukoliko nisi sigurna da si ih uzimala kako treba, onda mozda mozes da sumnjas na trudnocu.
Ali ukoliko jesi, onda najverovatnije nemas razloga za brigu.
Svakako, ukoliko ti se tegobe nastave, konsultuj se sa svojim dr, pa nadjite zamenu za Diane, odnosno najbolju kontracepciju za tebe.
Srecno,
Pozdrav!