Pitanje za ObGyn?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
sama79
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 18, 2006 8:13 pm

Pitanje za ObGyn?

Post od sama79 »

Ja imam 27 godina visoka sam 173cm I 70 kg. Nemanm tamne fleke po kozi niti izrazenu maljavost.Prvu menstruaciju sam dobila sa 12god I uvek je redovna 28-30 dana..Radim prilicno dinamican posao I to na mestu gde je povecano zracenje.Ne pijem nikakve lekove niti sam alergicna na one koje sam pila.Nemam nikakvih drugih zdravstvenih problema.Nisam do sada imala ni jednu trudnocu.Pokusavamo da ostvarimo trudnocu vec cetiri godine ,odnose imamo ako ne svakog dana a ono sigurno svakog drugog ne vezano da li su plodni dani ili ne.
Suprug ima 34 god.
Spermogram:
nalaz Ref. nalaz
volumen 0.5 >2.00
viskoznost povecana normalna
likvefakcija Do 30min Do 30min.
Ukupan br. spermatozoida 41 >20
Ukupan br. Pokretnih spermatozoida 60 >50
Ukupan broj pokretnih spermatozoida sa brzinom 3 I 4 18 >25
Ukupan br. Pokretnih spermatozoida sa brzinom 1i 2 42 <75

Spermocitogram:
Ukupan br. Abnormalnih spermatozoida/mikroskopija
-glave pod uglom
-nezreli 30 <70

18%
12%
Ostale celije 3.0 <1

Urolog:Papalatorni nalaz na genitalijama uredan,nema znakova za infiltrativne ili inflamatorne promene.Nema variocele ni hidrocele.
RT prostate normalne velicine,jasno ogranicena ,homogena,elasticna.Vezikule se ne palpiraju.Eksprimata nema .Nalaz na prostate uredan.

Moji nalazi:
10. dan ciklusa
Uterus u AVF,long 57x36x35mm
DO 31x23mm sa ujednacenim folikulima
LO 27x24mm sa ujednacenim folikulima
Obs: PCOS

14. dan ciklusa
DO ujednaceni folikuli
LO vodeci 16x16mm

15. dan ciklusa
Fol.end 6mm , LO vodeci 19.3x17mm

16. dan ciklusa
Fol:endometrij 9mm,DO ujednaceni folikuli, LO folikul 20.2x18.5mm

17. dan ciklusa
Na LO fol 21.7x20.4mm

18 dan ciklusa
Na oba ovarija bez vodeceg folikula.
U Doulasu slobodna tecnost

Sledeceg meseca :

14. dan ciklusa
DO 20x22mm

15.dan ciklusa
Na DO znak ovulacije,zuto telo 6mm
LO ujednaceni

Postkoitalni test dva sata posle odnosa:
Vaginalni razmaz lo nepokretnih spermatozoida I po koji pokretan I dosta stanicnog detritusa I smegme
Cerviklani razmaz na vise mesta dosta nepokretnih ali na dva polja u vidmom poljulo pokretnih vitalnih I 4 do 5 nepokretnih.

ASA
Antispermatozoidna antitela nisu nadjena

Hormoni 2 dan ciklusa:
analiza rezultat Ref.vrednost
T4 115.70 66-181
TSH 1.45 0.27-4.2
ESTRADIOL 36.4 10-166
FSH 4.1 3.2-12.0
LH 6.5 1.2-12.6
PROLAKTIN 452.0 72-512
GLUKOZA 5.3 3.9-6.1

Vaginalni bris:Mikrobioloski nalaz ilolovana fizioloska flora
Cervikalni bris:Mikrobioloski nalaz Zasejane podloge su ostale sterilne
Urin:mikrobioloski nalaz Zasejane podloge su ostale sterilne
Celokupni pregled urina:
Izgled zamucen
Boja zuta
Reakcija kisela
Specificna tezina 1020
Hemoglobin +/-trag
Proteini /
Glukoza /
Ketoni /
Askorbinska kiselin /
Urobilinogen /
Bilirubin /nitrite /
Leukociti 2-3
Svezi eritrociti 2-3 I u grupi do 5
Bledi eritrociti /
Smezurani eritrociti 1-3
Plocaste celije dosta
Okrugle celije /
Bakterije malo
Kristali /
Sluzi masa
Ostalo zbog mase sluzi sediment urina nedovoljno pregledan

Laparoskopija:

Uterus uobicajene velicine,glatke seroze,ruzicaste boje.Oba ovarijuma uobicajene velicine,sedefaste boje,uobicajenog izgleda sa vidljivim tragovima od starih ovulacija te sa vidljivim tragom sveze ovulacije na desnom jajniku.Jajovodi izvijugani,normalnog izgleda,ocuvanog fimbrialnog aparata.Levi jajovod ampularnim delom u arahnoidalnim priraslicama sa uterusom I ipsilateralnim ovariumom.Ucinjena hromopertubacija.te bez otpora se ubrizga20cc metilenskog plavila koji se lako I slobodno izliva preko desnog jajovoda u trbusnu duplju.Kontrast uopste ne ulazi u levi jajovod ,te se isti ne pojavljuje u predelu fimbija.Lavaza.

Nakon svega ovog doktorka mi je dala da pijem klomifen od 3-8 dana ciklusa po 50mg na 12 sati.

9. dana ciklusa
DO 6.2mm endometrij 6.1mm

13. dan ciklusa
DO 14mm endometrij 9.7mm

16. dana ciklusa
DO 20mm endometrij 10.7mm

18 dan ciklusa
Vidljivo zuto telo

E sad ono sto mene zanima je:
1.Posto sam totalni laik mozda ce moja pitanja biti glupa ali odgovori ce mi biti dragoceni jer ce razresiti neke moje dileme.U prethodnih 10 meseci 6 meseci su pracene ovulacije I ni jedan ciklus nije bio bez ovulacije,kako su mi dijagnostikovani policisticni jajnici zanima me da li su te ovulacije “nekvalitetnije” nego sto je to slucaj kod onih koji imaju “normalne”jajnike?I sta je tacno uzrok zbok kog ja pijem klomifen?I koliko ce mi pomoci ?
2.Sa ovim rezultatima doktorka mi je preporucila,posle laparoskopije koja je radjena u septembru, da 6 meseci pijem klomifen I da probamo sa ciljanim odnosima ,pa ako ne uspe da pokusa insemenaciju.Da sam Vas pacijen da li bi ste mi I vi ovo preporucili?
3.Da li postoji jos nesto sto bi od pretraga mogla da uradim?Molim Vas recite mi sta Vi mislite da li cu moci da ostvarim trudnocu prirodnim putem I sta je najveci uzrok mog problema?

Unapred hvala.
Kalina75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 16, 2006 7:49 pm

Post od Kalina75 »

Ja mislim da vi sigurno idete kod nekog privatnog dr koji vam oduzima novac,vreme,energiju i nazalost zeli da uvede u neku pricu u koju sam i ja sama totalno bezveze htela da uletim,ali me je dr sa ovog sajta zaustavila.Opet,ako se radi o nekom dr koji radi u nekoj drzavnoj bolnici,onda taj dr nema pojma! Naime, koliko znam,a ubedjena sam da sam odlicno informisana, klomifen se pije da bi se stimulisala ovulacija i on se najcesce daje kada jajasce ne sazreva dovoljno,a dovoljno je ono sto se te vi imali 17dana kada vam je zapravo i radjena folikulumetrija, i kada je po lekarskoj etici dr trebao da kaze da imate folikul i da postoji dovoljno formirano jajasce da bi doslo do oplodnje i da treba da imate odnos. Vi imate ovulaciju i to u oba ciklusa i to jednom 17dana i drugi put 14 !!Dakle, opustite,i,ne razmisljajte, odmorite se od svega i pustite da stvari idu svojim tokom.Takodje, cini mi se da su vam hormoni super i da ni tu ne trebate da brinete!!
Sto se tice spermograma,nisu mi bas najjasnije ove referentne vrednosti,ali trebate da obratite paznju na dve stvari a to je na kolicinu koja treba da je min 2,5 najvise do 5, i na broj pokretnih spermatozoida kojih treba da bude vise od 50%. Pa cak i ako je nesto od toga problem,to se kod muskaraca mnogooo brze i lakse resava nego kod zena.
Toliko od mene,volela bi da vam se javi neko od dr i da me u svemu ovome u krajnjem slucaju demantuje ili ne, puno srece!!!
Kalina75
Novi član
Novi član

Post od Kalina75 »

Sad videh jos nesto,a to je da imate policisticne jajnike,znam da se zenama sa policisticnim jajnicima daje klomifen,ali za ovulacijuProcitate sve o klomifenu preko interneta i to tako sto cete ici na neki od sajtova za pretragu i odkucati njegov naziv. Mislim da to sto vi imate policisticne jajnike ne treba da bude problem,jer sam cula sam zene ostaju u drugom stanju sa jednim jajnikom,pa ne vidim razlog zasto nebi vi ostali trudni sa policisticnim,a mozda i moja logika nije ispravna,razmislite o ovome i sami,i sacekajte odgovor nekog od dr sa ovog sajta,jer ja mislim da se ovde ipak javljaju eksperti i ljudi koji vole svoj posao!
Kalina75
Novi član
Novi član

Post od Kalina75 »

Opet da ti se javim.Evo videla sam na ovom sajtu odgovor ani19, koja je postavila pitanje dr. pa tu mozes naci neke svoje odgovore,cak dr na strani 2 govori i o klomifenu,pa mozda mozes naci nesto i za sebe znacajno,srecno!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Nekoliko komentara...
1. napisite mi DETALJNO I JASNO rezultat spermograma, speicificno Volumen ejakulata, procenat pokretnih spermatozoida, procenat morfoloski normalnih, i jos jednom koncentraciju ili broj spermatozoida u 1 ml ! iz ovog sto ste napisali ne mogu da izvucem nikakav zakljucak, jer ne mogu da razumijem Vase brojke...

2. Vi nemate PCOS sa ovulatornim ciklusima...kladim se u orasnice i espreso, da ste dobili dg na osnovu UZ nalaza uradjenog u prvoj polovini menstrualnog ciklusa ! Da bi se postavila dg PCOS pacijentkinja mora da ima 2 od 3 kriterijuma:
- anovulatorni ili oligoovulatorne cikluse
- hiperandrogenizam
- ultrazvucnu sliku PCOS

vi sa svojim na srecu ovulatornim ciklusima, i nedostatkom hiperandrogenizma ne ispunjavate te kriterijume.

3. Postcoitalni test se smatra beskorisnim u odredjivanju uzroka infertiliteta, zajedno sa odredjivanje bazalne temperature, kao i testovima na sve mikoplazme koje se u Beogradu sirokogrudno rade. Kad Vas ginekolog posalje da uradite ova tri testa a vi imate problem infertiliteta, pozdravite se sa njim srdacno, jer ga ne biste trebali vise ni vidjeti. Taj ili ta sigurno nece rijesiti Vas problem infertitlita.

4. Vasi svi nalazi su uredni ! Bogu hvala.

5. Napisite mi koliko je Vas suprug abstinirao od seksualnih odnosa prije nego je dao uzorak na pregled ? da li je pusac ? da li pije ikakve lijekove ? kad je radjen poslednji spermogram ? Da li ima djece iz prethodnih veza ? Da li ima ikakve probleme sa zdravljem ? Da li ima ikog u porodici ko ima ozbiljnije probleme sa zdravljem ? hromozomske anomalije ? infertilitet ?

Pisemo se opet...ponavljajte topik dok se ne javim...jer ako skliznete na drugu stranice, mozda Vas necu vidjeti...nemam vremena da otvaram druge stranice.
Pozdrav,
ObGyn
Kalina75
Novi član
Novi član

Post od Kalina75 »

Napisite to sto vam doktor kaze da bi mogao tacno da vam da odgovor na postavljeno pitanje,a ja vam svakako zelim puno,puno srece,pozdrav
sama79
Novi član
Novi član

Post od sama79 »

Havala Vam na odgovorima i na podrsci.
Suprug je juce radio ponovo spermogram i spermokulturu pa cekam te nove rezultate.
Inace zaboravila sam da pitam da li mozete da mi pojasnite termin "lenji jajnici" i sta to znaci?Doktorka mi je zbog tih mojih,kako kaze"lenjih jajnika" dala da pijem klomifen.
Unapred hvala.
sama79
Novi član
Novi član

za obgyn

Post od sama79 »

Moj suprug je uradio spermogram 8.11. i rezultati su iz laboratorije poslati doktorki.Odemo mi 11.11. kod nje ,ja na folikulometriju a suprug da vidi rezultate.Ispostavi se da su njegovi rezultati očajni(a nisu bili takvi pre 4 meseca kada je u INEP-u radio spermogram).Dakle sada je pokretljivost samo 20% i 60% morfoloski neispravnih inace broj spermatozoida je 51 milion,ostali parametri su u redu(tako kaze doktorka).Tako da je doktorka nama predlozila da odah tog dana uradi insemenaciju jer je meni „folikul bio zreo” 22x23mm i endometrijum 11,1mm.Kada je obradila spermu konstatovala je da su to rezultati za vantelesnu ,ali da će ovog puta da proba insemenaciju.Nije mi rekla koja je kolicina u pitanja.U ponedeljak(13.11) sam bila kod nje i folikul je pukao,mislim da se to desilo u nedelju.Sada sam potpuno zbunjena,prvo kako je moguće da za 4 meseca se tako pogorsa pokretljivost a još je pre 4 meseca suprug pusio a sada je pre mesec dana prestao i ne konzumira alkohol.Pitali smo doktorku da li rezultati mogu da se poprave ali smo ostali bez odgovora pa sada ne znam šta da mislim.
MOlim Vas recite mi da li je icsi jedino sto nam je preostalo?
Meni se nekako cini da je ova iui uradjena tek tako i da je 99% izgleda da ne uspe.Jeste da nemam iskustva sa iui ali da li je mozda trebalo da uzimam klomifen ili nesto slicno ili se to zaista radi tek tako?
Jako sam zbunjena(da ne kažem očajna) i treba mi pomoć.
Hvala
sama79
Novi član
Novi član

Post od sama79 »

Zaboravila sam da dam odgovore na pitanja koja su mi postavljena.
Abstinirao je 5 dana.
Bio je pusac ali je prestao pre mesec dana.
Ne pije lekove ni alkohol.
Do sada nije imao dece.
Nema nekih velikih problema sa zdravljem i nema nikog u porodici ko ima nekih vecih problema sa zdravljem.Moze se reci da su "prosecno zdravi".
Odgovori