Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Postovanje!Imam 28 godina.Sa 21 g sam imala 1 abortus iza kojeg je usledila hronicna upala desnog jajnika.U 26g mi je utvrdjena hlamidija od koje sam se izlecila sa 27.Sada zelim da imam bebu.Ovulacija mi je bila 27.oktobra.Moj problem je u tome sto je desni jajnik opet poceo da me boli jedan dan pre ovulacije,a u medjuvremenu sam bila pod stresom a i dobila i gripu.Moje pitanje je :
1.da li ce po Vasem misljenju beba biti zdrava ako se trudnoca desila
2.sta bi trebalo uraditi u slucaju da imam i upalu jajnika i da sam trudna
Unapred Vam hvala!
Biljana
Nisam lekar i nisam imala abortus, ali...
Imala sam mnogo upala jajnika, i posle toga ostala trudna. Opet me je boleo (levi) jajnik, a doktor mi je rekao da je u pitanju trudnoca, a da u trudnoci ne mogu da imam upalu jajnika. Na pocetku trudnoce te svi ti organi bole kao da su upaljeni.
Inace, moguce je da te desni jajnik zaboleo na dan ovulacije- meni se to redovno desava. To ne znaci da je upaljen.
I ja sam procitala da svako razlicito reaguje na ovulaciju. Neke devojke imaju bolove u jajnicima,druge imaju pojacan sekret koji izgleda kao belance kod jajeta,trece bole grudi,a cetvtrte nista ne osete. Dakle, mozda bi trebala sama da pratis svoje telo i da na osnovu njegovih znakova i zakljucis sledeci put.Srecno
Dakle, ako ostanete u drugom stanju neka Vam je sa srecom, nema razloga da brinete zbog gripa koji ste imali da ce osteti embrion. Ako se slucajno nesto desi idem po principu 'sve ili nista' ili normalna trudnoca ili pobacaj.
Sto se tice dg hronicna upala jajnika ? vec godinama se ne zove tako...nego PID ( pelvic inflamatory disease ) a obuhvata sve upalne promjene vezane za jajovode, jajnike, ligamente koji povezuju matericu sa zidom karlice...ne znam kako Vam je postavljena ta dg, jer se to kod nas vrlo brzo i olako postavlja...npr. neki ginekolozi pregledaju zenu, i osjete skracena ? adnexa na pregledu, koja su na palpaciju lako bolno osjetljiva i onda kaze..evo vi imate upalu jajnika ! koje vecina pacijenata nije bila svjesna...da Vam antibiotike...bez razloga ! onda vi uzmete antibiotike pobijete svu normalnu vaginalnu floru, kad odete na kontrolni pregled, imate pojacan sekret, a onda ide terapija vaginaletema slijedecih 10 godina...itd...tako se ne postavlja dg PID.
Ja sam jako sumnjicava da ste imali istu dg, a ako jeste da li su Vam radjeni brisevi na hlamidiju i gonoreju koji su u nasoj populaciji najcesci uzrocnici PID ? da li su brisevi bili + ili - ? ako su bili + da li su lijecena oba partnera ?...
Ne vjerujem da cete imati 'ponovnu' upalu jajnika...a ako ih budete imali lijece se antibioticima i u trudnoci, koji ne ostecuju fetus, dakle bez brige...nadam se da Vas ginekolog zna da razluci PID, upalu mokracnih puteva, bolovi vezani za istezanje ligamenata koji spajaju uterus sa karlicom ? bolove konstipacije ?...