pitanje za ObGyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
kornjacica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 29, 2006 3:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

pitanje za ObGyn

Post od kornjacica »

Imam 28 godina,unazad dve godine sam u braku gde naravno pokusavam ostati u drugom stanju i ne ide...u medjuvremenu sam operisana gde mi je odstranjen desni jajnik zbog ciste velicine 5 x 6 cm...dgCystes folliculares ovarii;Cystis haemorragica....ciklusi su mi uredni bili posle operacije na 28-29 dana..inace su mi menstruacije izuzetno bolne i obilne do te granice da sam vozena u par navrata na ginekologiju zbog sumnje na vanmatericnu trudnocu..od maja meseca 2006 izmedju ciklusa sam krvarila od desetog dana pa sve do dvadesetpetog dana,javila sam se ginekologu( koji me je operisao u februaru 2005)..vadila hormone 3-5 dana ciklusa E2-128;testo-1.25;LH5.oo;FSH8.99 od18-22 dana PROG-2.77;PROLAKTIN-675 i testove stitne zlezde gde su uredne vrednosti...Dobila sam da pijem tbl CYCLO PROGYNOVA i osecam se mnogo bolje sa njima,nervozu koju sam imala,valunge toplote i krvarenje sve je nestalo...inace palpatoran nalaz je uredan a na ultrazvuku postoje cetiri ciste na jajniku....planira da me salje kod endokrinologa zbog prolaktina sa sumnjom na mikroadenom hipofize....uplasena sam maksimalno pa vas molim da mi pojasnite dal je moguce da moj jajnik ne moze da preuzme funkciju od ovog drugog...unapred hvala :cry:
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Nadam se da je Vas ginekolog imao dobar razlog zasto je odstranio jajnik ! obicno se odstranjuju ciste sa jajnika a tkivo jajnika se nastoji sacuvati cak i minimalno ! ako je ikako moguce.

Ne dozvolite da Vam se odstrani drugi jajnik ni po koju cijenu !!! jer cete tada izgubiti sansu da ikad ostanete u drugom stanju i uci cete u menopauzu odmah !

Ovo sto sada treba tretirati jesu Vase obilne menstruacije, i treba da nastavite da pijete redovno Cycloproginovu jer i pored tog lijeka mozete da ostanete u drugom stanju. U vrijeme ciklusa je potrebno da pijete lijek koji se zove TRANAXEMIC ACID, 500 mg 2 tablete 3x dnenvno dok kravrenje ne prestane. Ako je efikasan u Vasem slucaju bice efikasan odmah u prvom ciklusu, ako nije, ne treba da ga uzimate.

Potrebno je uraditi bazinu analizu krvi kao sto je hemoglobin, hematokrit, tromnbocite, feritin, transferin, vrijeme krvarenje, vrijeme zgrusavanja, INR. i ponoviti prolaktin, jer jedno vadjenje prolaktina nije dovoljno da se postavi dg hiperprolaktinemije.

Isto tako je potrebno uraditi histerosalpingogram i traziti da li imate polipe u matericnoj duplji koji se ne vide na ultrazvuku...i uraditi test na Von Willebrandovu bolest !

Javite se sa rezultatima...
Jedan jajnik je dovoljan da ostanete trudni, i da funkcinisete normalno do menopauze. Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
Verica '80
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 29, 2006 12:17 pm

Post od Verica '80 »

Izvini sto se mesam, ali zelim samo da ti kazem da je i menji uklonjen desni jajnik jos pre 6 godina. Tada mi je dr "intelektualac" rekao da batalim fakultet i radjam decu (no coment)...
Za ovih par godina dosta puta sam imala ciste na drugom jajniku i ceste jake upale. Sve se konacno regulisalo kada sam pocela da uzimam Cycloproginovu i za godinu dana nisam se ni jednom prehladila. Kada smo odlucili da pravimo bebu i do toga je brzo doslo, jer mi je Cycloproginova regulisala stanje u organizmu :D
kornjacica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 29, 2006 3:31 pm

Post od kornjacica »

hvala vam na savetu i javljam se sa rezultatima........
Odgovori