Pitanje za ObGyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
komlen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 08, 2006 1:55 pm

Pitanje za ObGyn

Post od komlen »

Pokusacu da ispostujem proceduru koju ste preporucili, a koju sam prosli put preskocio jer sam nov na ovom forumu.

-Supruga je stara 30 godina, dipl.ecc., treca trudnoca, imamo dvoje zdrave i lepe dece, porodi su bili normalni
- na triple screen testu je utvrdjeno da je "the corrected MoM AFP (2.73) is located in the high risk for neural tube defects". Na UZ nam je konstatovano da je kicma u redu i da postoji SUBAMNIJALNA HIPOEHOGENA TRAKA. Vi ste to prokomentarisali kao traku u posteljici od koje postoji opasnost ako se beba upetlja. Danas nam je identicna dijagnoza potvrdjena i na 2D/4D kolor dopler UZ (postoji AMNIOTIC FLUID BAND-NA PREDNJEM ZIDU PREMA DESNOM ROGU). Na tom pregledu nam je receno i da postoji rizik da je povisen AFP zbog eventualnih problema vezanih za bubrege fetusa i da to nije moguce proveriti osim biopsijom u kasnijim fazama trudnoce, barem smo mi to tako shvatili) Interesuje me vas komentar na ovo, tj. da li je moguce i kako proveriti rad bubrega.
- prijasnjih problema sa zdravljem supruga nije imala, prve dve trudnoce su bile uredne
- uzima partusisten 4x1 i verapamil 3x1 zbog kontrakcija, kao i palitrex 2x2 zbog ESCHERIHIJE COLI, ili kako se vec pise (u urino kulturi i vaginalnom i cervikalnom brisu pronadjena mala kolicina te bakterije, a u brisu je pronadjena i mala kolicina candide)
-srdacan pozdrav
:)
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Prvo...ovo mi nije jasno jer kao klinicki entitet ne postoji AMNIOTIC FLUID BAND-NA PREDNJEM ZIDU PREMA DESNOM ROGU, postoji amniotic membrane band...ako to postoji, vec sam detaljno objasnila rekavsi isto da se ne nalazi NA nego U materici.

Drugo AFP se luci primarno i najvecim dijelom iz fetalne jetre...jedan od razloga ( koji su mnogo rjedji od open NTD, od Down Sy, defekti abdominalnog zida, , greska u odredjivanju starosti trudnoce, blizanacke trudnoce ), jesu i problemi sa fetalnim bubrezima i mokracnim sistemom, kao i LAZNO POZITIVNI REZULTATI. Prvo kao sto objasnih ne moze se izolovati AFP od HCG i estradiola, koji su faktori istog testiranja, tako da ja test Vase supruge ne smatram pozitivnim, ali bih uradila UZ fetalne anatomije izmedju 18-20 nedjelje,ili sto bi se reklo u Srbiji 'ekspertski' ! mozete pregledati moje postove na temu sta jedan takav ultrazvuk treba da sadrzi, i vjerujte mi da je u Srbiji mozda 10 ljudi koji to znaju da urade ! tako da je tesko naci pravog.

O biopsiji bubrega...jos nisam nikoga vidjela kod mene ( ljudi koji su specijalisti za visoko rizicne trudnoce ) da savjetuju tako nesto. Mozda bi eventualno ako dodje do neke ultrazvucno vidjene anomalije bubrega, ili besike, sa odrazom na kolicinu plodne vode, onda bi eventualno trebalo uvuci djecijeg urologa koji ce kada se beba rodi da je/ga pregleda, uradi testove i UZ bubrega ako to bude potrebno.

Zasto Vasa supruga pije Partusisten u 16.nedjelji ??? To je haos....pregledajte moje postove na tu temu...samo ukucajte Partusisten i pronacicite bar moja tri komentara, koja su bila vrlo iscrpna...ja bih odmah sada prekinula svu terapiju koju Vasa supruga uzima da je moj pacijent, jer nema nikakvog naucnog opravdanja.

In summary...trazite Vaseg akusera da Vam objasni kako se tumace MSS rezultati i ne dozvolite da Vasa tjeskoba raste proporcionalno sa njegovom/ njenom nesigurnoscu. Ili neka trazi misljenje nekog drugog ko je cijenjen u toj oblasti.

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori