Pitanje za dr obgyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
vvvanja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 06, 2007 9:58 pm

Pitanje za dr obgyn

Post od vvvanja »

Imam 27 godina, P O,Ab O!Ciklusi su mi uvijek redovni na 30 dana
Bila sam kod ginekologa i nalaz je sljedeci:
U vagini bjelicasta sekrecija,grlic dug 1,5 cm.epit., uterus mali pokretan neosjetljiv,adnexa lijeva i desna slobodna,MMneosjetljiva
-Vs II,cand-,Tv-dod-bv++(ginekolog je rekao da je Gardanella vaginalis)
Ultrazvuk:Uterus sa manjim septumom,60x40 mm,endometrij 7 mm, l. ovari pco A 37x23 mm, d. ovari pco 44x22 mm.CD bez slobodne tecnosti
Dg.Colpitis,Septum uteri,PCO
Th:Orvagyl tbl 400 mg 2x1/10 dana za oboje i Orvagyl vag 1x1
Ako mozete da mi odgovorite na koji nacin se jos osim ultrazvuka moze utvrditi da su jajnici policisticni i kako se mogu razlikovati tercijalni folikuli i mikrociste od ovih cisti(kod ginekologa sam bila u periodu ovulacije).
Ginekolog mi je rekao da je septum uteri kod mene mali i da to ako hocu mogu operisati kod njega ,da je ova anomalija u 50-80 % uzrok spontanih pobacaja! Meni nije jasno kako mi to do sada niko nije primjetio i odakle ovoliki slucajevi ovdje u zadnje vrijeme sa tom anomalijom kada je ona inace rijetka... :roll:
Koliko moze mali septum uteri stetiti razvoju ploda ukoliko se ne operise?
Hvala vam unaprijed !
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Nekoliko cinjenica...

Klasicni UZ bez obzira ko ga radi NIJE DIJAGNOSTICKA METODA ZA DIJAGNOZU SEPTUMA UTERUSA ! STO ZNACI DA SE VASEM GINEKOLOGU SEPTUM MOGAO JEDINO PRIKAZATI, KAKO BI VAS UVEO U OPERATIVNI PROTOKOL, I KAO STO JE DR.KURJAK SVOJEVREMENO OPERISAO OKO 1000 ZENA U SARAJEVU ZA 2 GODINE ZBOG ISTOG PROBLEMA.

Vi ste potpuno u pravu kad sumnjate da ta anomalija postoji, jer su vrlo rijetke, za opstu populaciju oko 3 %, a % moze biti i veci, zato sto mnoge od tih anomalija ne interferiraju sa normalnim seksualnim zivotom, trudnocom, tako da ostaju nedijagnostikovane. Ako 3 % je rijetko oboljenje...

Drugo pitanje kako je to Vas ginekolog dijagnostikovao BV, ako nije uzeo bris sa vaginalnog zida i poslao ga na mikrobioloski pregled ? ili uradio Whiff test ? ili pogledao plocicu pod mikroskopom ? ili uradio pH vaginalnog sekreta ?....ispada da tamo niko ne ode kod ginekologa da ne dobije dijagnozu COLPITIS i PCOS...bjelicasta vaginalna sekrecija koja ne uzrokuje nikakve simptome kod pacijentkinje nije patoloska promjena, nego normalna sekrecija, koja ne zahtijeva nikakvo lijecenje !
Dakle ako nije uradio gore pomenute testove, to je izmisljena dg zajedno kao i matericni septu.

E sad, obzirom da je on Vama sad usadio crvi sumnje i brige, sad je potrebno ISKLJUCITI da ta ista anomalija postoji, a metode da se to negira jesu slijedece:
1. UZ u kome se matericna duplja ispunjava fizioloskom otopinom i UZ pregled radi dok je matericna duplja rastegnuta ! Ovdje se to zove Saline Infused Sonogram ili SIS, bezbolan je...traje 10 minuta i zena ide kuci poslije pregleda. Nisam sigurna da se to radi u Beogradu, ali mozete da se raspitate.

2. nacin jeste HSG, ili histerosalpingogram, kojim ce se prikazati nakon ubrizgavanja kontrasta, da li taj septum postoji ili ne i da li su jajovodi propusni ili ne...

3. jeste MRI ili nuklearna magnetna rezonanca, koja jeste skupa metoda, ali ja bih Vas poslala na to jer je neinvazivna, i jer je 'gold standard' sa dijagostikovanje kongenitalnih anomalija genitalnih organa.
Moguce je da cete cekati na pregled godinu dana i da morate platiti, ali to je najbolje da uradite, a onda da nalaz koji ce sigurno biti normalan, da odnesete Vase ginekologu da Vam pokrije troskove dijagnostike njegovog promasaja !

Sto se tice PCOS, ako imate redovne cikluse, nemate oligo-ovulaciju ili anovulaciju ! sto je prateci simptom PCOS...u opciji 'trazi', ukucajte PCOS i moje ime kao autora, i izaci ce Vam dosta stiva u kome objasnjavam isti fenomen. Mislim da Vi nemate razloga da brinete o tome, ali naoruzajte se informacijama da sacuvate Vase zdravlje i ne postanete zrtva neukih.

Srecno i naravno javite mi sta je pokazao MRI !
Pozdrav,
ObGyn
vvvanja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 06, 2007 9:58 pm

Post od vvvanja »

Hvala vam puno dr ObGyn sto ste odgovorili na poruku!
Nemogu vam opisati koliko mi je drago sto su moje sumnje opravdane. . .
Gardanella vaginalis mi je dijagnostikovana direktnim pregledom na mikroskopu i to je prva stvar koja mi je bila sumnjiva jer koliko se sjecam iz mikrobiologije jedino se Trihomonas moze otkriti na taj nacin i to zbog oblika i pokretljivosti!Znaci nije uopste poslao taj bris na mikrobiologiju vec je sam pregledao ali mi je isti bris naplatio kao da jeste!
Kada mi je predlozio operaciju za septum ja sam mu se izvinula i rekla da kod takvih dijagnoza ipak bi otisla da vidim i druga misljenja prije nego sto bi odlucila i bilo mu je toliko krivo da mi je pri izlasku rekao:sad ti po mogucnosti setaj od ginekologa do ginekologa!
Ma trebalo bi njega prijaviti zbog onih silnih zena koje dodju i bez misljenja drugih doktora rade kod njega te "rutinske"operacije ali kakva nam je drzava jos bi i ja njemu na kraju platila!
Jos jednom hvala Vam puno sto ste izdvojili vrijeme da mi odgovorite i hvala sto dobrim dijelom ispravljate ovo bezakonje

Puno pozdava!!!
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

i ja sam imla septum ali mi ga u bgd nisu otkrili ni vag uzv ni HSG, pa bih na tvom mestu i sa ovim iskustvom otisla na MR.
Odgovori