Pitanje za Obgyn (posle Roaccutane-a)

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
SARAH
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 06, 2004 2:00 am

Pitanje za Obgyn (posle Roaccutane-a)

Post od SARAH »

Draga Obgyn,

Zelim da Vas kao prvo pohvalim,zaista ste jedna plemenita osoba,koja je puno ucinila na ovom forumu,i nema reci kojima bi pokazala svoje odusevljenje kada citam koliko ste nesebicno davali savete, i zahvaljuci tome mnogima pomogli!Hvala Vam na tome!

Do sada nisam o sebi pisala (bar ne u odseku Ginekologija,a mnogi ce me prepoznati sa Dermatalogije) :D

Dakle,imam 28 godina,nikada nisam ostajala u drugom stanju,tako da nemam ni poroda, ni abortusa iza sebe.Udata sam,i muz i ja smo pazili da do trudnoce ne dodje.

Moja dilema i pitanja.Kako sam pre godinu i 7 meseci zavrsila terapiju Roaccutane-om (u Kanadi poznat kao Accutane), lek za akne,i sada naravno potpuno zadovoljna svojom kozom,doslo je vreme da muz i ja radimo na bebi.Verujem da ste Vi upoznati sa tim lekom,zato imam pitanje za Vas.

Da li mislite da sacekam jos, ili da pravimo bebu sada ,s'obzirom na to koliko je Roaccutane jak (iako vec toliko iza mene)?
Na internetu svuda pise da se ceka 2 godine,a moj Doktor mi je rekao jos po zavrsetku terapije da nije problem i da mogu da radim na bebi,ali sam ja ipak cekala do sada.
Da li ste Vi imali iskustva sa zenama koje su koristile taj lek za akne,i da li ima slucajeva da su rodile bebe sa birth defect?

Mislim da sam isuvise dugo cekala,ali za zdravlje mog malog ceda cekala bi jos ako moram.

Inace,ne pijem nikakve lekove,sa zdravljem nemam problema,nemam stresan posao vec lagan,uzimam multivitamine i Omega 3.

Izvinite sto sam Vam oduzela vreme,odgovor mi nije hitan,ali bih volela da ga dobijem kada stignete!

Zahvalni Sarah i njen muz :wink:
SARAH
Aktivan član
Aktivan član

Post od SARAH »

Podizem temu,da ne pobegne :D
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Draga Sarah,

Nekako ne vidjeh Vase pitanje...izvinjavam se...dakle...ne znam ko Vam je rekao da morate cekati ili na kojem ste websitu nasli da morate cekati 2 godine poslije prestanka ISOTRETINOINA da biste ostali trudni.
Licno u ovoj populaciji sa kojom ja radim izgleda da su zene poprilicno obavjestene o ovom lijeku i imala sam 2-3 puta pacijentinje koje su dolazile da se posavjetuju oko zatrudnjivanja u odnosu na prestanak uzimanja, ali nisam imala niti jednu trudnicu koja ga je koristila u trudnoci !

Referentna knjiga koju ja koristim kada je u pitanju teratologija lijekovima jeste "DRUGS IN PREGNANCY AND LACTATION" GERALD BRIGGS, i u njoj se kaze ( bazirano na rezultatima nekoliko istrazivanja u koja su bile ukljucene zene koje su ostale trudne dok su trosile isotretinoin kakve su anomalije vidjene i u kojem procentu, i o onima koje su ostajale trudne ubrzo poslije ) da je 2 mjeseca poslije prestanka uzimanja lijeka potpuno sigurno pokusati dostignuti trudnoci.

Dakle Vi ste potpuno izvan rizicnog perioda, poslije 17 mjeseci.

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
SARAH
Aktivan član
Aktivan član

Post od SARAH »

obgyn napisao:Draga Sarah,

dakle...ne znam ko Vam je rekao da morate cekati ili na kojem ste websitu nasli da morate cekati 2 godine poslije prestanka ISOTRETINOINA da biste ostali trudni.
Dr Gorana sa dermatologije je govorila da bi bilo dobro cekati 2 godine :( ,verovatno ne bi cekala da sam znala da nije tako opasno kao sto se govori ,dakle preteruje se :(

Najlepse Vam zahvaljujem na odgovoru,cenim vreme koje ste mi posvetili,...a na muzu i meni je sada da se potrudimo oko pravljenja bebe.

Svako dobro :wink:
Odgovori