pitanje za obgyn, pilule za kontracepciju i rak...

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
ivana24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 16, 2008 10:16 pm

pitanje za obgyn, pilule za kontracepciju i rak...

Post od ivana24 »

Postovana,

Imam 24 godine i nedavno sam stupila u intimne odnose. Bila sam kod ginekologa na detaljnom pregledu i sve je u redu sto se tice polozaja materice, jajnici su ok....

Ginekolog mi je preporucio da pijem Jasmin pilule iz razloga sto imam veoma bolne menstruacije, pracene povracanjem, dijarejom i depresijom. Takodje, s obzirom da mi je u uzoj porodici rak bio prisutan (limfosarkom, sarkom kostiju, melanom), Jasmin navodno utice na prevenciju raka grlica materice, pa bi, kao, bilo preporucljivo da ga pijem.

Molim Vas za misljenje.

Ja licno smatram da je neozbiljno uzimati bilo kakve hormone ili ozbiljnije lekove bez prethodne analize krvne slike, narocito stanja hormona.

Takodje, moram priznati da se bojim uzimati bilo kakve hormone jer se bojim eventulanih negativnih posledica, a takodje smatram da je to i nezdravo osim ako ih je potrebno piti iz razloga uspostavljanja hormonskog balansa.

inace ne pijem, ne pusim, ne drogiram se, ne jedem suhomesnate proizvode, ugl.spavam 8h,visoka sam 172, 58kg, nemam zdravstvenih tegoba osim sto mi je cirkulacija, po mom misljenju slabija, imam izrazene vene i kapilare, osetljiv zeludac i uvecanu zucnu kesu. pre 2 godine sam imala operaciju fibroadenoma dojke.

PMS pokusavam da olaksam uzimajuci b vitamin i magnezijum, laganom dijetom, umetnoscu. Bavim se sportom kada stignem, redovno uzimam multivitaminski, odnosno mineralni dodatak ishrani. Ukratko, mislim da prilicno vodim racuna o svom zdravlju.

Moje laicko misljenje je da ne bih trebala da uzimam jasmin niti bilo koje kontraceptivne pilule, ali bi mi Vase misljenje izuzetno znacilo, narocito povodom navodnog uticaja istih na prevenciju raka grlica materice.

unapred se zahvaljujem na odgovoru!

Pozdrav,

Ivana
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Nisam Obgyn, ali reko' da odgovorim na ponesto :)

Pilule smanjuju mogucnost dobijanja raka i cisti na jajnicima, neznatno povecavaju mogucnost dobijanja raka dojke i postoji pozitivna korelacija izmedju koriscenja pilula i (pred)kanceroznih promena grlica materice, ali ne zbog toga sto pilule izazivaju te promene, vec zbog toga sto zene koje koriste hormonsku kontracepciju redje insistiraju na upotrebi kondoma, pa su kod njih cesce infekcije HPVom.

Inace steta je sto nisi sacekala jos malo sa seksualnim odnosima, posto se vakcina protiv 4 najcesca tipa HPVa od ove godine daje i u Srbiji. :-?
bojance
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 13, 2006 8:09 pm

Post od bojance »

Donka,

Hvala puno na odgovoru! Bila sam opet kod lekara koji mi je objasnio zasto je u mom slucaju neophodno piti Jasmin, tako da su mi sumnje uglavnom nestale. Sada pijem te pilule, nadam se da nece biti negativnih posledica.

Veliki pozdrav!
Odgovori