pitanje uz molbu za bilo kakav odgovor

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Zorana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 10, 2006 5:21 pm

pitanje uz molbu za bilo kakav odgovor

Post od Zorana »

Ovako molila bih da odgovorite.Zabavljam se sa momkom koji ima hepatitis c, interesuje me da li u intimnim odnosima mogu da se zarazim,oralnim seksom... da li mogu da planiram trudnocu a da se ne zarazim i da li mogu da rodim potpuno zdravo dete?Hvala
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

o Zoarana, isto sve i mene muci...... Kazi mi molim te, kada ste saznali za "C"? Jel preduzeo neke mere (lecenje, terapije...)???
Mi smo u toj prici 4 nedelje i imamo dosta nedoumica oko svega...
Nadam se da ces odgovoriti...Evo nama zajednicke teme!! Nazalost!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Hi Zorana,

Hepatitis C jeste vodeca indikacija za transplataciju jetre u mnogim americkim drzavama. Imuni sistem kod 85 -90% pacijenata je nemocan da ocisti virus iz organizma, i oni se smatraju hronicno inficiranim.
Oko 50% pacijenata koji su Hep C positiv, su zarazeni preko IV drug use.

Ostalih 50 % su dobili virus preko nesterilnih igala ( kod transfuzije, uzimanja krvi ), seksualnim kontaktom, transmijom fetusu u trudnoci.

Rizik da dobijete hepatitis C seksualnim kontaktom je 5 % u roku od 10-20 g u stabilnoj monogamnoj vezi. Naravno ukoliko oba partnera ili jedan imaju seksualne kontakte sa nekoliko osoba i ako su oni iz rizicne grupe, procenat je veci.
Da li mozete dobiti hepatitic C oralnim seksom ?...sigurno da mogucnost postoji, ali je veoma mala. I HIV se prenosi rijetko oralnim seksom...ali u prevenciji se savjetuje da se ljudi ne izlazu tjelesnim tekucinama...pa prema tome ne i spermi u ustima, jer ako imate bilo kakav problem sa zubima ili paradentozu, time je vas mali rizik povecan.

Perinatalna transmisija se krece od 5-10 %, i kod mene u bolnici gdje imamo 3 specijalista za visoko rizicne trudnoce, stavovi nisu usaglaseni. Jedan se zalaze za carski rez kod pacijenata koji su hep C + a drugi opet za vaginalni porodjaj, a takva je i literatura podijeljena oko tog stava.

Ja ne znam kako je Vas partner dobio Hep C, ali znam da je vrlo opasna bolest po njegovo i Vase zdravlje, ako je dobijete. Trudnoca ako ste Hep C + pripada visoko rizicnim trudnocama.
Pacijenti koji su Hep C positive, moraju biti testirani na HIV, Hep B, Hlamidiju, Gonoreju, Sifilis. Ako je HBsAg negativan, potrebno je da bude vakcinisan protiv te vrste virusa, a isto bih preporucila i Vama.

I jos nesto...ne znam koliko imate godina...mislim da jeste veoma mladi ( mladji od 25 ) pa prema tome, mozda je jos rano da donosite tako krupne odluke kao sto je stvaranje porodice i radjanje djeteta iz ove veze.
Zabavljajte se jer ste vjerovatno zaljubljeni i to radite pametno, sa prezervativom i pilulama ( dual method ), jer ste zasticeni i od nezeljene trudnoce i od seksualno prenosivih bolesti ukljucujuci i hep C i sacekajte bar godinu dana dok bolje upoznate svog partnere i provjerite i kvalitet i dubina sopstvenih osjecanja.
Puno pozdrava i dobro zdravlje,

ObGyn
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Ubi me u pojam ovaj Vas odgovor... A sta ja da radim koja sam 4 godine u monogamnoj vezi, planirala svadbu 14.02.2006. imam 32 godine, nisam radjala, a pre cetiri nedelje saznala da mi buduci muz ima HCV????
Pre dva dana uradjena mu je biopsija, sada cekamo rezultate....
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Majo,
Zao mi je zbog informacija, ali to su fakti.
Vi ste jos u stanju soka i to ce potrajati.
Ja ne mogu donositi odluku umjesto Vas niti Vam davati ikakve savjete, ali znam iz iskustva, da nije dobro donositi bilo kakve odluke u stanju stresa, ako ne morate !!! A ne morate !!!
Dakle, razumna opcija bi bila odloziti sve VELIKE ODLUKE na 6 mjeseci, i otidjite na testiranje...hep C, B, A...HIV, hlamidija, gonoreja, sifilis...i koristite dual protection...kondoms and pills.
Srecno, i budite pozitivni...uvijek postoji neki izlaz.
ObGyn
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Hvala Vam na brzom odgovoru, testirala sam se odmah i ja na HIV, HCV, i HBV i svi su nalazi negativni.
Volela bih da mi odgovorite, da li i za HCV postoji "period prozora" kao i za HIV, i na koliko treba da ponavljam analize, s obzirom da sex kontakata nemamo od kada smo saznali za to, sto je i normalno za ovo prvobitno stanje soka?
I jos jedno vazno pitanje na koje mi ovde niko ne daje odgovor: U slucaju da on primeni terapiju Pegazusom, i uz dobru srecu izbaci virus (jos nismo dobili analize da li je uopste za lecenje, i ako jeste, da li ce trajati 24 ili 48 nedelja) i kad prodje 6 meseci nakon teraije, kolika je verovatnoca da plod bude zdrav posle terapije?
Da li iz Vaseg iskustva, primenjivati uopste tu terapiju,jer koliko sam citala, sve je to jos u razvojnoj fazi sa milion nuspojava ili je bolje opredeliti se na "prirodne varijante" pa da se bar smiri virus,jer se travama ne moze izbaciti, ali se bar moze ucauriti?
Ja rekoh jos jedno, a evo milion novih pitanja,vrlo sam i uzbudjena sada, jer ste zaista Vi jedini koji ste mi odmah dali odgovor... evo sta meni pada na pamet: Da li je moguce na osnovu uzorka sperme, utvrditi da li i u kojoj kolicini postoji virus u njoj i napraviti selekciju, pa ako postoji mogucnost da vec neki spermatozoid nema virus, i uzeti moju jajnu celiju, oploditi u epruveti i ubaciti vestacki oplodjenu jajnu celiju u moju matericu?
Mozda imam bujnu mastu, ali zaista jesam u stanju soka i svasta mi pada na pamet, ali u celoj mojoj prici, bar ja tako vidim, nema izlaza: Imam coveka koga volim i koji me voli, sa kojim sam planirala porodicu, sada je saznao za HCV, ne zelim ga ostavljati sada kada sam mu najpotrebnija, a sa druge strane imam sebe, i jedva cekam da ja postanem majka, da otac mog deteta bude covek koga volim, i jezivo mi je saznanje da to ne mogu da ostvarim.
Jeste u pravu sto mi kazete da sada ne odlucujem nista, ali sada mi mozak radi na "sve strane" i ocajno pokusavam da nadjem neko resenje, pa mi je savet vise nego dobrodosao,pogotovo sto se ovde nema sa kim razgovarati na tu temu.
Saljem Vam veliki pozdrav i jos jednom, mnogo Vam hvala na tome, sto ste jedini koji ste obratili paznju na moj zov u pomoc!
Pozdrav, Maja
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Ja zavrsavam svoj radni dan ovdje i napustam bolnicu uskoro...ali zelim da Vam kazem da je najbolje ne raditi nista upravo sada.
Kazete da ste u toku ispitivanja da li je Vas partner kandidat za Pegazus, ili ne...to nije u polju moje ekspertize i ne mogu Vam dati posebne informacije o tome, ali ovo mi se cini dobrim website-om http://www.clevelandclinicmeded.com/hcv ... predictors, gdje mozete da vidite da je najvazniji faktor za procjenu odgovora na terapiju genski kod virusa koji Vas partner ima...tu cete isto naci mnoga pitanja pacijenata i odgovore strucnjaka kojima je to specijalnost...ako ne znate engleski nadjite nekoga da Vam prevede ili pocnite da ucite engleski.

Sto se tice terapije znam da ona nije dozvoljena u trudnoci kod zena koje su zarazene virusom Hep C, ali ne znam da li to moze da uzrokuje bilo kakve smetnje kod muskaraca, mada ne vjerujem da moze....istina je da terapija daje jako mnogo negativnih efekata ali neki pacijenti nemaju virus poslije nje...koliki je % sa negativnim antitijelima ne mogu Vam reci, i to morate sami naci.
Zaustavite te planove od trudnoce, dok ne vidite sta cete sa vezom...zaustavite misli o vezi, dok Vas partner ne prodje kroz lijecenje...usporite malo, jer necete stici nikuda, a sebe cete opteretiti mnostvom nekorisnih a iscrpljujucih misli...ovdje kazu...one step at the time...polako, jedno po jedno.
Dobro zdravlje,
ObGyn
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Mnogo Vam hvala na lepim recima,iako citam "izmedju redova" sta mi zelite reci, jako mi znaci strucno misljenje i zaista krajnje profesionalan nacin na koji to radite. Znam da je u ovom momentu za mene,da bih ikada mogla planirati bilo sta na tu temu, najvaznije da sacuvam zdrav razum i psihicku ravnotezu(sto je sada veoma tesko!!!), da bih u buducnosti u bilo kojoj varijanti svog materinstva mogla "odigrati tu ulogu".
Otici cu i na ove ostale testove koje ste mi predlozili, sacekati njegove rezultate i odluku komisije o (ne)lecenju-sta vec odluce, i onda nakon toga dobro razmisliti o svemu, a u svom tom cekanju znam da se moram malo okupirati i necim drugim,jer kao sto i sami vidite, ja bih ga sada i klonirala da mogu (ha,ha, sala mala).
Kada se nesto bude saznalo, pisacu Vam, a dotle jedan veliki pozdrav!
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Zaboravih Vam reci vrijeme inkubacije virusa...od 18-120 dana...dakle ako ste se testirali skoro, trebalo bi ponoviti testove za hep C/ B i HIV za 3 mjeseca.
Srecno,
ObGyn
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Hocu obavezno na to, a i ostale analize koje ste mi pominjali.
Ali cu sacekati da prodju 3 meseca, pa cu onda na sve (odjednom,jer mi je dosta "bockanja" za sada).
Otvoricu novu temu,sada za moj problem, pa Vi odgovorite kada stignete, a kako vidim, dosta zena ima taj problem, a iz vase struke je...
P.S. Onaj website koji ste mi poslali na ovu temu,(o HCV-u) je FANTASTICAN-SADRZI SVE NA JEDNOM MESTU!!!
Pozdrav, Maja
Zorana
Aktivan član
Aktivan član

sta dalje?

Post od Zorana »

Sta predlazete?Znaci bez zastite koliko je izvesno da mogu da se zarazim?Pri oralnom seksu jel moguce preko semene tecnosti?
Zorana
Aktivan član
Aktivan član

fuj

Post od Zorana »

ovo sto kazete 15-20 godina, sta se desava posle?molim vas da mi jos napisete o trudnoci...
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Sanse da se zarazis su male, ali postoje...pa ko voli da rizikuje....
Na Infektivnoj klinici je meni licno doktorka rekla da se prenosi krvlju i spermom. E sad, znaci da postoji sansa, ali opet ne mora da se desi. Ja sam 3 godine u monogamnoj vezi, bez zastite, osim u rizicnim danima za trudnocu, pa mi je ovaj nalaz bio negativan. Za 3 meseca cu raditi analize opet,pa sta mi Bog da. Naravno,sada od kada znamo da ga on ima koristicemo zastitu,ali ja sam sada,a i on, u tolikoj panici od prenosenja, da je to zadnje sto nam pada napamet.
Koliko dugo ga ima tvoj decko, kada ste saznali?
Zorana
Aktivan član
Aktivan član

fgfd

Post od Zorana »

ja znam od pocetka.on ima od pre.nista mi nije jasno, sta sad?kako da se ponasam, u principu mi ne smeta, ali odnosi i trudnoca?mislim da ces ti biti u redu cim nisi do sad zarazena?jel mozemo nekako drugo da pricamo, da ne vidi bas svako?ovako mi je neprijatno
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Ne znam da li i u cemu ja gresim, al bas nemam srece sa ovim PP (privatnim porukama), dobijam ih od drugih, al moje nece da salje...Probaj ti, da mi posaljes e mail pa da probamo tako, ili icq na PP pa da pokusamo...
Odgovori