pitanje za dr Ob-Gyn-prenatalni skrining

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
lind
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 8:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

pitanje za dr Ob-Gyn-prenatalni skrining

Post od lind »

Mozete li mi pomoci, jako sam zabrinuta.
Ja sam juce radila Double test i jako sam se zabrinula za Dawnov sy. Imam skoro 39 god i prva mi je trudnoca. Pomenuli ste povisene nivoe beta HCG da prouzrukuje kasnije izumiranje ploda i ostalo. Ja imam povisene kako mi je ginekolog rekao pa se bojim. Rezultati su mi
1. Na osnovu starosne dobi1:147
2. Kombinovani god.+freeHCg +PAPPa je 1:50
3. Biohemijski + UZ u terminu je 1:175

freebetaHCG je 77,8 U/L, PAPPa 1,34 U/L

Imam 12 + 0 nedelja NT je 1,6 i CRP 56mm.
Alabama
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 10:20 pm

Post od Alabama »

Lind, mislim da oni NT gledaju u odnosu na CRP, ne toliko vezano za datume (to a propos onog pitanja gore)...
Da li su Vam predlozili amnio?
Vash rizik je tako veliki pre svega zbog godina, shto opet ne znachi puno, mene vishe glava zabolela od statistike i stattistichkih testova...
ishchitala sam gomile tekstova o problematichnim rezultatima krvi, i savrsheno zdravim bebama. Isto tako, kad su rezultati testova krvi super, to ne garantuje da se nece provuci neka anomalija. Ja imam 29 godina i NT mi je za bebu od CRP 65mm bio 1.9, a rezultate krvi josh chekam. Najradije bih odmah na amnio, da nema tog straha od rizika po bebu...
nisam ni ja pametna vishe.

Da li ste porazgovarali sa genticharem, shta Vam savetuju???
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Iz Vaseg nalaza ne vidim zavrsnu procjenu Vaseg rizika za bebu sa Down Syndrome, koja uzima u obzir:
- Vase godine
- biohemijske markere
- NT

Ako Vasu trudnocu vodi ginekolog koji Vas salje na Double screening onda je on i duzan da Vam objasni Vase rizike i potrebu da se uradi amniocenteza. O prenatalnom screening-u mozete da procitate u ljepljivoj, i javite mi se ponovo kad saznate ukupni rizik baziran na prethodno navedenim parametrima.
Ako ste zabrinuti onda trazite da se vidite sa geneticarom, koji ce moci bolje da Vam objasni Vase nalaze od Vaseg ginekologa.

Sto se tice toga 'sto sam ja pomenula' je bilo vezano sa pozitivna IPS za Down Sy, sa negativnom amniocentezom, ili poviseni AFP, koji ukazuje na moguci rizik sa IUGR, preeklampsiju, abrupciju placente...

Nemojte da se sekirate dok ne dodjete do tacnih informacijama...ne gledajte u svaki test pojedinacno, jer moze da bude vrlo zbunjujuci.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
lind
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 8:34 pm

Ispravka

Post od lind »

Ja Vam se izvinjavam sto su moji podaci nepotpuni. Sada Vam prepisujem doslovce sa papira za Downa. Obavicu i Triple test i UZ u 18toj nedelji pa cu odluciti, ali vidim da mi se smesi amniocenteza koje se plasim. Sta znaci povecan rizik? Na sajtu Klinike Harni sam procitala da se rezultati dele na nizak rizik, srednji i visoki. Gde ja spadam, u srednji ili visoki?
Imam39 god i godina na porodjaju 39,5. Telesna masa 58kg,nepusac, nisam dijabeticar. Gestaciona starost 12+0 i na dan vadjenja krvi i UZ.

Biohemijski markeri:

Free beta HCG 77,8 U/L MoM corr. 1,8
PAPPa 1,34U/L MoM corr. 0,53

Screening na Downov sy:

Na osnovu starosne dobi rizik u terminu 1:147
Kombinovani scrining god.+freebetaHCG+PAPPa rizik u terminu 1: 50
Kombinovani scrining biohemijski +UZ rizik u terminu 1:175
Izracunati kombinovani rizik,biohemijski i UZ, na Trisomy 21 odgovara starosnoj dobi trudnice i ukazuje na povecan rizik.

NT 1,6mm MoM 1,08 CRL 56 mm
Odgovori