pitanje za ginekologe

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
katarinass
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 09, 2005 4:40 pm

pitanje za ginekologe

Post od katarinass »

Na poslednjem UZ doktor je u izvjestaju napisao "Postoji reverzna cirkulacija u dijastoli u umbilikalnoj cirkulaciji ploda". Moze li neko da mi pojasni sta to konkretno znaci?!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Katarinass,
kada bi to bilo tačno vi bi ste trebali odmah da budete smešteni u bolnicu a vaša trudnoća planirano što pre završena.
Verovatno se radi o grešci, da usled brzog protoka krvi vrh talasa se prikazuje ispod crte.
Pre reverznog protoka u dijastoli dolazi do tzv. ARDV tj. prestanka protoka krvi u dijastoli. Pored protoka u pupčanoj arteriji važan je i protok u ostalim krvnim sudovima ploda.

Obratite se nekom Perinatologu radi daljeg tretmana.

Pozdrav Dr PeđaDj
katarinass
Novi član
Novi član

Post od katarinass »

Nazalost dragi doktore, ne radi se o gresci, ja sam imala tu nesrecu da mi se stvori tumor na placenti, koji je izazvao zastoj u razvoju manjeg ploda(posto nosim dvojke iz ISCI postupka). Juce sam bila na kontroli, ali usled soka nisam dobro shvatila sta to znaci, predlagali su hospitalizaciju, medjutim u gradu u kom zivim nemaju uslova da prate cirkulaciju, tako da idem na svaka dva dana u najblizu privatnu kliniku. Iz vaseg odgovora vidim da sam u jako teskoj situaciji, nekako sam se nadala da je doktor pretjerano zabrinut, ali ocigledno da se moja trudnoca nece slavno zavrsiti. Hvala vam na odgovoru. Pozdrav od tuzne trudnice! :cry:
katarinass
Novi član
Novi član

Post od katarinass »

Nazalost dragi doktore, ne radi se o gresci, ja sam imala tu nesrecu da mi se stvori tumor na placenti, koji je izazvao zastoj u razvoju manjeg ploda(posto nosim dvojke iz ISCI postupka). Juce sam bila na kontroli, ali usled soka nisam dobro shvatila sta to znaci, predlagali su hospitalizaciju, medjutim u gradu u kom zivim nemaju uslova da prate cirkulaciju, tako da idem na svaka dva dana u najblizu privatnu kliniku. Iz vaseg odgovora vidim da sam u jako teskoj situaciji, nekako sam se nadala da je doktor pretjerano zabrinut, ali ocigledno da se moja trudnoca nece slavno zavrsiti. Hvala vam na odgovoru. Pozdrav od tuzne trudnice! :cry:
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Vaši lekari vas moraju uputiti na tercijarni nivo u prevodu IGA Višegradska, N.Front ili N.Sad zavisno šta vam je najbliže, a ne da vas vodaju privatno ukoliko su sigurni u svoj nalaz!
Tumor najverovatnije hemangiom na posteljici nije strašan nalaz, čak je relativno čest.
Ukoliko vas ne upute lekari, sami se uputite ka nekoj od navedenih ustanova, moguće je da nije sve crno kako navodite, ne verujem da su toliko hrabri da vas sa takvim nalazom (ukoliko je tačan) drže kod kuće!

PS niste naveli kolika vam je trudnoća, u maloj trudnoći ARDV može biti normalan nalaz!

Pozdrav i srećno Dr PeđaDj
goca64
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 25, 2007 3:13 pm

Post od goca64 »

Da li mozete da mi objasnite nalaz:
radila sam kolposkopiju(na 10hektopija na 12h mozaik i ree sch (-)neg sa atipicnom vaskularnom sarom PA je IIIb VSII, posle cega sam uradila biopsiju. Rezultati biopsije su mi stigli danas, u petak moram na konzilijum i potrebna je operacija. nalaz sa biopsije: Carcinoma squamocellulare invasivum cervicis GII, NG2. Invasio lympho-vascularis endocervicis (L1V1I). Ostali nalazi :HSIL multifocalis. Da li je ozbiljna situacija. Jako sam uplasena
Odgovori